Debat

Regioner og kommuner skal tale bedre sammen

DEBAT: Det er ikke vigtigt, hvem der løser opgaverne på sundhedsområdet. Det vigtige er, at de bliver løst ordentligt, skriver økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).
Margrethe Vestager (R)
Margrethe Vestager (R)Foto: Radikale Venstre
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrethe Vestager (R)
Økonomi- og indenrigsminister

Vi kan alle sammen blive ramt af en ulykke. Når det sker, er det helt afgørende, at vi får den rigtige hjælp og behandling - hurtigt. Det gælder for eksempel, når en borger pådrager sig en alvorlig hjerneskade eller en hjerneblødning. Her er det altafgørende, at der sættes ind med den rigtige behandling og hjælp. Og at det sker hurtigt. I de fleste tilfælde går det godt, især fordi patienten er på sygehuset.

Men når behandlingen er afsluttet i sygehusregi og skal fortsætte med rehabilitering i kommunens varetægt, går det desværre nogle gange galt.

Jeg har fra flere sider hørt kritik af, at kommunerne ikke altid bruger den nødvendige viden og de rette kompetencer i deres arbejde. Og der har været tilfælde, hvor kommunerne ikke har iværksat genoptræningsindsatsen hurtigt nok. I værste fald kan det betyde, at selv om borgeren egentlig havde en chance for det, kommer han sig aldrig helt igen efter sin hjerneskade.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Lige præcis det, man kan kalde for "overleveringsforretningen" mellem regioner og kommuner, bliver grundigt behandlet i evalueringen af kommunalreformen.

Vi skal tage hensyn til borgerne - ikke til systemet
Overordnet set peger evalueringen på, at kommunalreformen har styrket den offentlige sektor. Det gælder både i forhold til at løse opgaven på en faglig god måde og i forhold til økonomien. Men der er stadig rum for forbedringer. Og der peges særligt på samarbejdet - eller snitfladerne - mellem kommuner og regioner.

Jeg er ikke så optaget af, hvem der præcist løser opgaverne. Det tror jeg heller ikke, at patienterne er. Jeg er mere optaget af, at det bliver gjort, og at det bliver gjort på en ordentlig måde.

Margrethe Vestager (R)
Økonomi- og indenrigsminister

Der er behov for, at der i højere grad bliver taget hånd om den enkelte borger i stedet for hensyn til "systemet". Som person er man jo i udgangspunktet ligeglad med, hvem man skal rette henvendelse til, men det er vigtigt, at man ikke oplever, at der opstår tomrum, uforudsigelighed og usikkerhed, når man går fra at være regional patient til kommunal klient. Borger er man jo hele tiden.

Jeg er ikke så optaget af, hvem der præcist løser opgaverne. Det tror jeg heller ikke, at patienterne er. Jeg er mere optaget af, at det bliver gjort, og at det bliver gjort på en ordentlig måde. Det vil sige, at borgeren skal opleve et sammenhængende forløb. Han skal opleve myndigheder, der taler sammen. Og ikke mindst, at den konkrete offentlige service er af høj kvalitet og bliver ydet på en effektiv måde.

Mere ud af ressourcerne
Regeringen vil i den nærmeste fremtid fremlægge sit udspil til en opfølgning på evalueringen af kommunalreformen.

I den forbindelse har jeg i baghovedet, at vi i Danmark har en temmelig stor offentlig sektor. Faktisk er vi det land i OECD, der bruger den største andel af BNP på den offentlige sektor. Forudsætningen for at videreudvikle og løfte kvaliteten af det danske velfærdssamfund i denne tid, hvor der ikke bliver flere penge at gøre det for, er, at vi skal have mere ud af de ressourcer, vi allerede bruger.

Derfor giver det god mening at se på, hvordan vi i fællesskab kan løfte kvaliteten og effektiviteten ved at justere samarbejdet mellem myndighederne og arbejdstilrettelæggelsen i de enkelte sektorer.

Vi skal gøre det bedre og mere smidigt for den enkelte borger, og vi skal gøre det enklere for samfundet. Det er jo super gode nyheder, at hvis borgeren med den alvorlige hjerneskade får den rette genoptræning på det rette tidspunkt, er der en meget større chance for, at han kan blive mere selvhjulpen eller endda komme tilbage til arbejdsmarkedet: Få sit liv tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00