S-SF giver sundhedsafgifter et ekstra nøk

SKATTESTIGNINGER: S-SF planlægger i deres 2020-plan at indeksere sundhedsafgifterne fra 2016, hvis de kommer til magten. Dermed vil de hæve skatterne med yderligere 1,3 mia. kr. i forhold til deres oprindelige skatteudspil.
S-SF har siden 2009 villet øge skatterne med ca. 17 mia. kr. Nu kommer der en indeksering af sundhedsafgifterne på 1,3 mia. kr. oveni.
S-SF har siden 2009 villet øge skatterne med ca. 17 mia. kr. Nu kommer der en indeksering af sundhedsafgifterne på 1,3 mia. kr. oveni.Foto: Colourbox
Niels Th. Dahl

Hvis millionærskatten kun giver 1 mia. kr., så kan enhver jo se, at resten af befolkningen også kommer til at betale gildet.

Peter Christensen (V)
Skatteminister
Fakta

FAKTA:

"Nominalprincippet" kom ind i dansk skattelovgivning med VK-regeringens skattestop i 2002, hvor samtlige afgifter, der opkræves i kroner og øre, blev fastfrosset. Regeringen påbegyndte i forbindelse med skatteomlægningen i 2007 selv en indeksering af den største del af afgifterne, nemlig energiafgifterne, men brugte dengang provenuet til at nedsætte indkomstskatten.

S-SF vil derimod ikke lempe andre skatter, men vil bruge det ekstra provenu på 1,3 mia. kr. fra indekseringen af sundhedsafgifterne som finansiering til øgede offentlige udgifter til bl.a. uddannelse af dagpengemodtagere og afskaffelse af de laveste kontanthjælpsydelser. 

S-SF har endnu ingen konkrete planer om også at indeksere miljøafgifterne og garanterer, at de ikke vil indeksere ejendomsværdiskatten.

Skatteskruen får et ekstra nøk i Socialdemokraternes og SF's nye økonomiske 2020-plan "Fair Løsning 2020".

De to partier planlægger nemlig at påbegynde en indeksering af sundhedsafgifterne på spiritus, vin, øl, chokolade og fedt, så afgifterne stiger i takt med den almindelige prisudvikling. Et skridt, der ifølge planen vil indbringe staten yderligere 1,3 mia. kr. i 2020.

Afviger fra nominalprincippet
Dermed afviger Socialdemokraternes og SF's skattepolitik for første gang fra det såkaldte "nominalprincip", der betyder, at afgifter fastholdes i kroner og øre over tid. De to partier har ganske vist tidligere brudt med regeringens skattestop og foreslået nye skatter og afgifter for ca. 17 mia. kr. - men de har indtil denne uge fastholdt princippet om, at afgifterne ikke skulle stige yderligere hvert år.

Dokumentation

S-SF fremlagde i 2009 planen "Fair Forandring", der bl.a. indebærer højere afgifter på usunde fødevarer for 3,9 mia. kr. Det betyder en forhøjelse af afgifterne på cigaretter, sodavand, sukker, mættet fedt, slik og chokolade.

S-SF planlægger i den nye plan "Fair Løsning 2020" nu at indeksere samtlige "sundhedsafgifter" fra 2016. Det drejer sig om afgifterne på spiritus, vin, øl, alkoholsodavand, tobak, chokolade, konsumis, mineralvand, mættet fedt og enkelte andre afgifter.

S-SF vil indeksere dem med 1,8 pct. om året og forventer et merprovenu på 1,3 mia. kr. i 2020.


0:000:00