Sammenhæng mellem vaccine og autisme granskes

Der er endnu en gang opstået tvivl om vacciner, som er konserveret med kviksølv. Trods danske undersøgelser der nedtoner farligheden, modsætter udenlandske forskere sig disse resultater.
Kristian Lund Pedersen
USA har iværksat en ny granskning af en mulig sammenhæng mellem vaccine og autisme, og i det arbejde spiller en stor dansk undersøgelse med næsten 500.000 børn en central rolle.

Det amerikanske lægemiddelinstitut nedsatte i denne uge et panel af uafhængige forskere, der skal efterprøve om vacciner kan være årsag til autisme, og der fokuseres især på vacciner, konserveret med kviksølv.

Hverken den danske undersøgelse - iværksat af Statens Seruminstitut - eller amerikanske og britiske undersøgelser har fundet nogen sammenhæng mellem børnevacciner og hjerneskader, men andre forskere stiller sig kritiske til disse forskningsresultater, og har fremlagt materiale, der understøtter en teori om, at kviksølv brugt som konserveringsmiddel i vacciner kan øge risikoen for autisme - i det mindste blandt nogle børn.

De modstridende forskningsresultater om et muligt led mellem vaccine og autisme blev draget frem på et møde sponsoreret af det amerikanske lægemiddelinstitut, og der blev fremlagt mange studier.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00