Slut med sukker i mellemmåltidet

MELLEMMÅLTID: De fleste spiser mellemmåltider hver dag, men ofte er mellemmåltidet fyldt med sukker. Derfor har DTU Fødevareinstituttet nu udviklet et forslag til retningslinjer for sundere mellemmåltider.

Hvis vi danskere bliver mere bevidste om, hvad vi putter i munden, vil vi kunne hente rigtig store gevinster. Både i forhold til forebyggelse af alvorlige sygdomme, men også i forhold til eksempelvis børnenes indlæring i skolerne.

Camilla Hersom
Sundheds- og fødevareordfører, Det Radikale Venstre
Når danskerne bliver småsultne hen på eftermiddagen, er det typisk sukkerholdig mad, der ryger indenbords. Men mellemmåltiderne udgør en stor del af danskernes kost og er en væsentlig bidragyder til dagens indtag af energi. Derfor har DTU Fødevareinstituttet nu udviklet vejledende retningslinjer for mellemmåltider.

Anbefalingerne fra DTU lyder på, at mellemmåltider højst bør indeholde 10 energiprocent fra tilsat sukker, højst 30 energiprocent fra fedt, og at mættet fedt højst udgør 10 energiprocent. Derudover anbefaler instituttet, at mellemmåltider altid skal indeholde frugt eller grove grøntsager.

Rapporten bygger på en gennemgang af videnskabelig litteratur om mellemmåltider og konkluderer, at selvom det er helt almindeligt med mellemmåltider, mangler der generelt viden om, hvordan befolkningen opfatter og bruger mellemmåltider.

Regeringen vil have sundere danskere
Retningslinjerne kommer, mens regeringen barsler med en ny ernæringspolitik, der bliver præsenteret i løbet af i år. Regeringspartierne er i gang med at finde ud af, hvordan udspillet skal strikkes sammen og kan derfor ikke sige så meget om det endnu.

0:000:00