Sundhedsformand oplyste medicinpenge unødigt

NYHED: Det var intet krav, der førte til, at Birthe Skaarup (DF) oplyste, hun modtog små 30.000 kr. til sin valgkamp fra medicinalindustrien. Hun ville blot være ærlig. Andre sundhedspolitikere holder oplysninger om penge for sig selv. Folketingets Lovsekretariat vil nu høre om oplysningerne skal slettes.
Lars Igum Rasmussen

De ringer til mig og siger, at de gerne vil have lov til at give mig 10.000 kr. og overfører dem til min lokalforening, så jeg kan bruge dem valgkampen. Jeg er hverken naiv eller dum, som der er nogle, der prøver at udstille mig. Jeg vil bare have rene linjer

Birthe Skaarup (DF)
Formand for Folketingets Sundhedsudvalg
Hun var for ærlig. Med oplysningerne.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører og formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Birthe Skaarup, har i en uge fået tæsk i medierne for at modtage små 30.000 kroner ialt fra Parallelimportørforeningen af Lægemidler (PFL) og Pharma Nord, der står bag kosttilskud og naturlægemidler, til sin valgkamp.

Men sagen skyldes, at sundhedspolitikeren har oplyst mere, end hun behøvede.

I et brev fra Folketingets Lovsekretariat til politikerne om det frivillige register for hverv og økonomiske interesser står der, at "bidrag, som er givet til et parti, en partiforening el.lign., er ikke omfattet af bestemmelsen (om registrering af gaver, herunder bidrag til valgkamp, på mere end 3.000 kr., red.)."

Dokumentation
Brev til Folketingspolitikere ang. oplysninger om gaver i registret for folketingsmedlemmers hverv og økonomiske interesser
Til alle folketingsmedlemmer 6. april 2005

Registeret for folketingsmedlemmernes hverv og økonomiske interesser Lovsekretariatet sendte den 15. marts 2005 skemaer ud til alle medlemmer om frivillig registrering af hverv og økonomiske interesser.

Der har i den forbindelse været rejst tvivl om bl.a. rækkevidden af bestemmelsen om registrering af gaver, herunder bidrag til medlemmer under valgkampe.

Udvalget for Forretningsordenen har på den baggrund den 30. marts 2005 drøftet forståelsen af disse regler, og der var herunder tilslutning til følgende uddybning fra Folketingets formand:

En gave skal efter § 2, stk. 1, nr. 5, i reglerne registreres, hvis den har en værdi, som åbenbart overstiger 3.000 kr., og gaven har tilknytning til medlemskabet af Folketinget. Bestemmelsen omfatter også økonomiske bidrag givet direkte til det enkelte medlem, f.eks. i forbindelse med valgkampe.

Bidrag, som er givet til et parti, en partiforening el.lign., er ikke omfattet af bestemmelsen. Som det fremgår af den udsendte vejledning, skal partiernes støtte til enkelte folketingsmedlemmer heller ikke registreres. Det gælder også partiernes bidrag til medlemmer/kandidater under valgkampe.

Der har også været rejst tvivl om, i hvilket omfang gaver m.v., jf. reglernes § 2, stk. 1, nr. 5-7, modtaget før den 8. februar 2005 skal registreres.

Efter § 5 træder de ændrede regler i kraft den 4. marts 2005 og finder anvendelse på registreringspligtige forhold indtrådt efter folketingsvalget den 8. februar 2005.

For nyvalgte medlemmer og genvalgte medlemmer, der ikke tidligere har været registreret, skal gaver m.v. ikke registreres, hvis de er modtaget før den 8. februar 2005.

For genvalgte medlemmer, der tidligere har været registreret, vil gaver modtaget før den 8. februar 2005 være omfattet af de hidtil gældende regler og vil derfor skulle oplyses, jf. dagældende reglers § 3.

Ovenstående vil blive indføjet i vejledningen om hvervregistret ved førstkommende lejlighed og vil komme til at fremgå af Folketingets hjemmeside i tilknytning til vejledningen.

Med venlig hilsen

Claus Dethlefsen,
(Folketingets lovsekretariat, red.)


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00