Søren Brostrøms vicedirektør stopper midt i coronakrisen

AFGANG: Lars Juhl Petersen stopper som Sundhedsstyrelsens vicedirektør. Dermed ophører det faglige parløb mellem ham og direktør Søren Brostrøm.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Ghita Nidam Møller

Midt under en af de største sundhedskriser siden Anden Verdenskrig er der udskiftning på vej i toppen af Sundhedsstyrelsen.

Lars Juhl Petersen stopper som vicedirektør i styrelsen og afslutter dermed det, der skulle have været et tæt parløb med direktør Søren Brostrøm. Sundhedsstyrelsen bekræfter, at Lars Juhl Petersen forlader stillingen ved udgangen af maj.

Selv siger han i en skriftlig kommentar til Altinget*: "Jeg har valgt at opsige min stilling i Sundhedsstyrelsen og fratræder med udgangen af maj. Jeg fortsætter naturligvis mit arbejde i Sundhedsstyrelsen indtil da. Beslutningen har jeg truffet tidligere på året, men først valgt at effektuere nu, fordi jeg forventer, at den mest akutte arbejdsbelastning omkring covid-19-situationen er overstået med udgangen af maj."

Opsigelsen er dermed ikke en dramatisk øjebliksbeslutning, fremhæver han.

Det har været kendt i en periode, at han aldrig blev den soulmate for Sundhedsstyrelsens direktør, som Sundhedsstyrelsen annoncerede, at den kommende vicedirektør skulle være.

Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Journalist, Altinget

"Jeg har været glad for min tid i Sundhedsstyrelsen, som både har været spændende, lærerig og med et godt kollegialt samarbejde. På en del områder svarede de forestillinger, jeg havde til opgaverne i Sundhedsstyrelsen, dog ikke til stillingens indhold, og det er baggrunden for min opsigelse. Det er der ingen dramatik i, men blot en logisk konklusion på den erkendelse," oplyser vicedirektøren til Altinget.

Forventninger falder sammen
Sundhedsstyrelsen kaldte det selv for "et dreamteam", da den hentede den daværende centerdirektør på Rigshospitalet Lars Juhl Petersen til styrelsen for halvandet år siden.

”Men der har i en periode været spekulationer om, hvorvidt han egentlig blev den soulmate for styrelsens direktør, som han annoncerede, at den kommende vicedirektør skulle være,” oplyser Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Nikolaj Møbjerg Toft.

Fejlslagen drømmeduo i krisetid
Det har længe luret under overfladen, at duoens samarbejde ikke har levet op til de store forventninger, men det er et åbent spørgsmål, om det er kompetencerne eller kemien, der har fejlet, vurderer Ole Toft.

”Lars Juhl Petersen har ikke været synlig udadtil, siden han kom til, hvilket har pustet til spekulationerne om, hvorvidt han var den rigtige til jobbet, eller om hans kemi måske alligevel ikke har matchet den energiske direktør, Søren Brostrøm,” siger Ole Nikolaj Møbjerg Toft, der også peger på, at det kan være en kombination af de årsager.

Lars Juhl Petersen skulle ellers have været med til at opruste chefgruppen i Sundhedsstyrelsen og sammen med direktøren danne et gensidigt stærkt samarbejde med store ambitioner og styrket faglighed fra vicedirektørens lægelige baggrund som tidligere centerdirektør på Rigshospitalet.

*Artiklen er opdateret mandag 27. april kl. 15.45. To citater fra Lars Juhl Petersen er tilføjet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Juhl Petersen

Fhv. vicedirektør, Sundhedsstyrelsen
cand.med. (Københavns Uni. 1989), ph.d. (Københavns Uni. 1996)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00