Debat

Tandplejere: Tandsundhed bliver overset i den samlede sundhedsindsats

DEBAT: Sundhed i mund og tænder kan ikke adskilles fra sundhed i resten af kroppen. Derfor er tandsundhed vigtig i indsatsen for kronikere, skriver Elisabeth Gregersen.

Det er vigtigt at huske tandsundhed, når der bliver lavet helhedsplaner – både når det handler om kronikere og alle andre, skriver Danske Tandplejere. 
Det er vigtigt at huske tandsundhed, når der bliver lavet helhedsplaner – både når det handler om kronikere og alle andre, skriver Danske Tandplejere. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når KL i denne uge afholder sin virtuelle sundhedskonference, er temaet fremtidens indsats overfor kronikere.

Det er helt på sin plads, og det glæder mig, at der er fokus på at lave en helhedsindsats – både på konferencen og i mange andre sammenhænge.

Derfor vil jeg benytte lejligheden til at sætte to solide streger under, at sundhed i tænder og mund hænger sammen med sundhed i resten af kroppen – og at god tandsundhed er vigtig i indsatsen for kronikere.

Manglende fokus i kommunerne
Det er desværre nødvendigt at understrege, for tandsundhed er et område, der ofte bliver overset.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at der kun er meget begrænset – eller slet ingen – fokus på tandsundhed i kommunernes forebyggelsespakker og i Sundhedsstyrelsens forløbspakker for en række kroniske sygdomme.

Måske skyldes det, at tænderne fra tidernes morgen er blevet behandlet særskilt fra resten af kroppen. Det skal jeg ikke gøre mig klog på.

Faktum er, at sundhed i mund og tænder ikke kan adskilles fra sundhed i resten af kroppen.

Elisabeth Gregersen
Formand, Danske Tandplejere

Jeg ved til gengæld, at man ikke kan lave den adskillelse. Tænderne bliver i høj grad påvirket af, hvad der sker i resten af kroppen, ligesom tilstanden i mund og tænder påvirker kroppen.

Derfor har det store negative effekter, at tandsundhed er et overset element i den samlede sundhedsindsats.

Læs også

Tandsundhed kan ikke adskilles fra krop
Bare for at give et par eksempler: Mange kronikere får medicin, der gør dem tørre i munden.

Det kan både give nedsat appetit og voldsom forekomst af huller i tænderne. Diabetikere har øget risiko for at få parodontitis, der er en kronisk betændelsestilstand i munden.

Bliver det ikke opdaget og behandlet, påvirker det reguleringen af blodsukker. Og forskning har vist, at bedre mundhygiejne ved en række operationer kan nedsætte risikoen for infektioner markant.

Det er bare enkelte eksempler. Der er mange flere, og så er der alle de sammenhænge, vi ikke kender endnu. Faktum er, at sundhed i mund og tænder ikke kan adskilles fra sundhed i resten af kroppen.

Derfor skal tænderne huskes hver gang, der bliver lavet helhedsplaner – både når det handler om kronikere og om alle andre. Hvordan vi bedst kommer i mål med det, tager vi tandplejere meget gerne en dialog om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisabeth Gregersen

Formand, Danske Tandplejere
tandplejer (1979), bachelor i Sundhedspædagogik (2010), master i Professionel Kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024