Unge med angst og depression oplever færre symptomer med ny indsats

EFFEKTEVALUERING: Kommunal indsats og selvhjælpsforløb for 15-25-årige med angst og depression har stærke positive effekter.

Langt flere unge end tidligere får psykiatriske diagnoser. En ny indsats viser god effekt på depression og angst.
Langt flere unge end tidligere får psykiatriske diagnoser. En ny indsats viser god effekt på depression og angst.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Jacob Pedersen

Børn og unge oplever mindre stress, depression og angst. 

Det er resultatet af en ny kommunal indsats til 15-25-årige, 'Lær at tackle angst og depression', som 42 kommuner har udbudt, siden Komitéen for Sundhedsoplysning igangsatte et pilotprojekt i 2017. 

Færre symptomer på angst og depression
Første del af effektevalueringen af indsatsen, foretaget blandt 483 unge og gennemført af Statens Institut for Folkesundhed i perioden 2018-2019, viser nemlig, at forløbet har flere, betydeligt positive effekter.

Dokumentation

Forløbet for unge med angst og depression:

Ungeforløbet bygger på indsatsen 'Lær at tackle angst og depression' for voksne over 18, som blev iværksat af Sundhedsministeriet i 2012. Voksenindsatsen blev evalueret af Aarhus Universitet for Sundhedsstyrelsen i 2016 og har haft en positiv, signifikant effekt på deltagernes symptomer på angst og depression og styrket deltagernes tro på egne evner. 48 kommuner udbyder angst- og depressionskurset til voksne.

'Lær at tackle angst og depression' for unge bygger på de samme grundlæggende elementer og teoretiske principper som voksenkurset. Ungekurset er et selvhjælpsforløb og bygger på den sociale, kognitive teori kaldet self efficacy, der er et udtryk for en persons tiltro til egne evner. Kurset består af syv moduler, hvor to særligt uddannede instruktører underviser i 2,5 time én gang om ugen i syv uger. Kurserne er baseret på et peer to peer-tilgang, hvilket betyder, at instruktørerne har personlig erfaring med angst og/eller depression.

Kilde: Komitéen for Sundhedsoplysning


0:000:00