Debat

V i København: Få sikret et fornyet og forøget fokus på demensområdet

Efter covid-19 står vi måske tilbage med et reelt efterslæb på demensområdet. Venstre vil med en større demenspakke især sætte fokus på tidlig opsporing, skriver Heidi Wang (V).

Vi skal sikre os, at vi ikke har opbygget et reelt efterslæb på demensområdet, skriver Heidi Wang (V).
Vi skal sikre os, at vi ikke har opbygget et reelt efterslæb på demensområdet, skriver Heidi Wang (V).Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Heidi Wang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Venstre i København har haft en målrettet demensindsats i flere år.

Det er en af vores mærkesager. Fokus har været på rettidig opsporing, hvor en tidlig indsats for borgere med demens og deres pårørende kan iværksættes, samt at skabe et øget kendskab til demens.

Vi var glade for at se, at indsatserne begyndte at bære frugt, inden covid-19 ramte os. Halvandet år senere er det desværre nærliggende at tænke, at flere borgere ikke er blevet opsporet, udredt og diagnosticeret, og at der er et efterslæb på demensområdet.

Hvilke konsekvenser har en lang nedlukning haft for demensindsatsen i Københavns Kommune? Hvordan går det med demensopsporingen? Og hvor kan vi blive endnu bedre? 

Under nedlukningen har der ikke været iværksat ekstraordinære initiativer, og hvis vi står med et reelt efterslæb, er det afgørende at sætte ind nu

Heidi Wang (V)
Sundheds- og omsorgsordfører og medlem af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune

Det er vigtige spørgsmål, som jeg søger svar på ved den ansvarlige sundheds- og omsorgsforvaltning. Derfor har jeg stillet forslag om at sikre et fornyet og forøget fokus på demensområdet her på bagkant af en nedlukning, hvor vi så småt er ved at vende tilbage til hverdagen igen. Under nedlukningen har der ikke været iværksat ekstraordinære initiativer, og hvis vi står med et reelt efterslæb, er det afgørende at sætte ind nu.

Meningsfulde tiltag
Før covid-19 har der i flere år været en opmærksomhed på at opspore borgere med demenssymptomer med henblik på udredning og diagnosticering. I 2019 blev det fokus yderligere skærpet, da der blev afsat midler til et nyt opsporingsredskab, Basic Q.

Redskabet er udviklet af Nationalt Videnscenter for Demens og skal systematisere opsporingen af borgere med demens. Som en del af indsatsen er der desuden etableret et samarbejde med de praktiserende læger om redskabet, så resultaterne fra screeningen kan bruges i det videre udredningsforløb.

Redskabet skal efter planen udrulles til alle kommunens enheder med borgerkontakt indenfor sundhedsområdet – aktuelt afprøves det på udvalgte aktivitetstilbud, fordi borgerne igen kan komme der dagligt i en fast rutine.

I Venstre ønsker vi at skærpe fokus på såvel opsporing af demens som hjælp til demensramte borgere og deres pårørende. Hvad det sidste angår, så vi gerne, at idrætten spiller en langt større rolle med for eksempel motionshold særligt for demensramte i en demensvenlig idrætsforening. Det er et ønske, som vi vil bære videre som en del af en større demenspakke i de kommende budgetforhandlinger i København.

Vi håber, at vores demensindsats kan bidrage til både at skabe de nødvendige trygge og sikre rammer, men også udvikle livsbekræftende og meningsfyldte tiltag for vores demente borgere og deres pårørende.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00