Debat

Hæstorp Andersen: Massiv satsning på kollektiv trafik skal løse hovedstadens kaos

DEBAT: Førerløse busser, flere elstandere og turbo på udbygningen af supercykelstier er nogle af de investeringer, der er brug for, hvis vi bare skal opretholde den nuværende service, skriver Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Sophie Hæstorp Andersen er gået sammen med en række borgmestre om en handlingsplan for fremtidens transportpolitik i hovedstadsområdet.
Sophie Hæstorp Andersen er gået sammen med en række borgmestre om en handlingsplan for fremtidens transportpolitik i hovedstadsområdet.Foto: colourbox.com
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sophie Hæstorp Andersen
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden og spidskandidat for Socialdemokratiet til regionsrådsvalget

Fremtidens trafik i hovedstadsområdet risikerer at sande til, fordi vi bliver væsentlig flere indbyggere i de kommende år; mere kø, mere trængsel og længere ventetider. Udfordringerne er til at få øje på, men hvordan løser vi helt konkret de voksende trængselsudfordringer, som allerede er et problem for mange i dag? 

Løsningen er et øget sats på kollektiv trafik
Det socialdemokratiske og fornuftige trafikpolitiske svar er et massivt sats på kollektiv trafik, der gør hovedstadsområdet til et sted, hvor borgerne overalt let, enkelt og grønt kan bevæge sig til og fra arbejde og rundt i hele regionen. Kollektiv transport skal være et reelt alternativ til bilen i hele regionen, og derfor er der behov en effektiv, grøn og sammenhængende infrastruktur.

Men det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at regeringen investerer i den kollektive trafik i hovedstadsområdet, hvis vi fortsat skal have en velfungerende og grøn infrastruktur, der gavner borgerne, væksten og mobiliteten.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Kræver handlingsplan for fremtidens transportpolitik
Derfor er jeg gået sammen med borgmester i Albertslund Steen Christiansen, borgmester i Herlev Thomas Gyldal og overborgmester i København Frank Jensen om en handlingsplan for fremtidens transportpolitik i hovedstadsområdet.

Handlingsplanen er første skridt mod en mere effektiv og kollektiv trafikal infrastruktur, der styrker og udvikler hele hovedstadsområdet på en grøn og ansvarlig måde, men det kræver som sagt handling fra Christiansborg. Handlingsplanen har blandt følgende tre initiativer:

  1. Nye trafikløsninger er på vej mange steder. Fra delebils-ordninger til førerløse busser og biler. I de kommende år forventes massivt flere el-biler, som vil stille krav om nye lademuligheder og ændre el-infrastruktur. Derfor skal hovedstadsområdet være internationalt testområde for nye intelligente trafikløsninger, så vi er på forkant med udviklingen og løbende kan integrere nye løsninger i vores kollektive trafikløsninger. Herudover skal el-busser udbredes til hele hovedstadsområdet i takt med at erfaringerne høstes fra København.
  2. Et andet punkt i handlingsplanen er en permanent trafikkommission til hovedstadsområdet. Vi vil nedsætte en trafikkommission primært bestående af eksperter, der skal være rådgivende overfor kommuner, region og stat i forhold til trafikløsninger og investeringer i den kollektive trafik. Trafikkommissionen skal overvåge udviklingen i trængslen og trafikmængden i hovedstadsområdet og fagligt understøtte udvikling af de massive investeringer i trafikløsninger. Kommissionen forventes at skulle arbejde i minimum 10 år, mens de nødvendige anlægsinvesteringer rulles ud.
  3. Vi skal fortsat støtte og styrke arbejdet med supercykelstier, og det skal være muligt at medtage cyklen overalt i den kollektive trafik. Der skal sættes turbo på udbygningen af supercykelstissystemet for at fremme cyklisme, reducere CO2-udslip og gøre hovedstadsområdet til attraktiv rekreativ og grøn region.

Kollektiv transport skal være et reelt alternativ til bilen i hele regionen, og derfor er der behov en effektiv, grøn og sammenhængende infrastruktur.

Sophie Hæstorp Andersen
Regionsrådsformand i Region Hovedstaden og spidskandidat for Socialdemokratiet til regionsrådsvalget

Der er brug for handling og investeringer, hvis hovedstadsområdet bare skal opretholde den service, som vi tilbyder nu. Derfor vil jeg arbejde benhårdt parlamentarisk for, at vores fælles visioner i handlingsplanen bliver til virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024