AE: VK's trafikplan er oppustet

INVESTERINGSPLAN: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener efter at have regnet på regeringens trafikinvesteringsplan, at regeringen blæser investeringsniveauet kunstigt op.
Foto: Colourbox
Torbjørn Næs Bertelsen
Fakta

Baner i alt 49,3

Heraf genopretning 37,2

- Udskiftning af nedslidte skinner og at reparere de gamle broer: 15,2

- Udskiftning af signaler: 22,0

Heraf nyanlæg 12,1

- København-Ringsted (allerede besluttet, dog ikke nøjagtig model): 10,0

- Egentlig nyanlæg = ny satsning på kollektiv trafik: 2,1


Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Regeringens trafikinvesteringsplan leverer slet ikke de mange milliarder til ny satsning på kollektiv trafik, som regeringen umiddelbart lægger op til. Det mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), som efter at have kigget trafikinvesteringsplanen efter finder, at regeringen er sparsom med investeringer i baner og togtransport.

"For det første vedrører de første 60 mia. kr. de allerede vedtagne Femernforbindelsen og Metrocityringen. De er i den forstand allerede brugt. Af de 90 mia. nye kroner i trafikplanen går 49,3 mia. kr. til banerne. Størstedelen af midlerne til banerne, nemlig 37,2 mia. kr. svarende til 75 procent, går dog til genopretning af skinner og signaler. Genopretningen af skinner og signaler er dog ikke en ny beslutning. Beslutningen finder man også i trafikforliget fra 2006," skriver AE.

AE kvitterer for, at regeringen sætter fokus på at genoprette skinner og signaler efter en lang årrække med utilstrækkeligt vedligehold. Men samtidig efterlader disse genopretningsprojekter ikke mange midler til deciderede nyanlæg på baneområdet.

AE beskylder også regeringen for at give et skævt billede af, hvor meget der anvendes til baner sammenlignet med veje. Eksempelvis indregnes vedligeholdelsesudgifterne til veje ikke, på trods af at de årligt beløber sig til 1 mia. kr.

"Men for banerne pustes satsningen på jernbanen op ved at indregne vedligeholdelsesafgifterne over de næste 12 år på 37 mia. kr. Ud af de 150 mia. kr. er der 12 mia. kr. tilbage til nyanlæg af jernbaner. Her går størstedelen til den allerede besluttede København-Ringsted-bane. (...) Satsningen på nyanlæg inden for den kollektive trafik, som ikke allerede er besluttet, beløber sig alt i alt til 2,1 mia. over 12 år," skriver AE.

VK-ordførere: Useriøst partsindlæg
Trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) har ikke meget til overs for AE's kritik, som han mener er et useriøst partsindlæg.

"Det er ikke et seriøst indlæg af AE. Udskiftningen af signalerne og udskiftningen af skinner er en forudsætning for, at man kan få en velfungerende kollektiv trafik. Det er ikke fair at fremstille det, som om at regeringen kun bruger 2,1 mia. kr. over 12 år på nyanlæg i kollektiv trafik. Alle, der har fulgt med i trafikdebatten, ved, at de tal ikke holder," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Også den konservative trafikordfører Henriette Kjær er fortørnet over AE's kritik.

"Signaler er jo ikke genopretning. Det er en reel investering i kollektiv trafik. Det er noget værre pjat, i stedet for at brokke sig burde AE glæde sig. Regeringen giver den kollektive trafik et kæmpe løft. Selvfølgelig er der grænser for, hvor meget der kan investeres, men det, der er lagt frem, er meget ambitiøst," siger Henriette Kjær.

At kritikken kommer fra AE er overraskende for Henriette Kjær, der udtrykker generel stor respekt for AE's arbejde og offentlige meldinger.

"Det, der kommer fra AE, plejer som regel at være ordentligt og sobert. Derfor kommer det som en overraskelse, at det er AE, der bringer denne kritik frem. Jeg står uforstående over for deres kritik, men jeg er nu sikker på, at også AE vil være tilfredse med slutresultatet, når vi endelig når dertil."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henriette Kjær

Direktør for mobilitet, Geelmuyden Kiese, fhv. minister (K) & MF
student (Viby Amts Gymnasium 1985)

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)









0:000:00