Debat

ATL: Uden logik, at kommunerne hjemtager indsamling af affald

DEBAT: Kommuner hjemtager affaldsindsamling, som har været udført godt og upåklageligt i en årrække, fordi de skal øge omsætningen i et affaldsselskab, der mangler aktiviteter. Logikken mangler, skriver Lars William Wesch.

Foto: Colourbox
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars William Wesch
Direktør i ATL – Transportens Arbejdsgivere

Kommunerne har sparet mange penge på at udlicitere indsamlingen af dagrenovation. Konkurrencen mellem virksomhederne er hård, og der er ikke mange penge at tjene inden for affaldsindsamling. Derfor er virksomhederne innovative, og de gør alt, hvad de kan, for at løse opgaven så effektivt som muligt.

Alligevel har en del kommuner på det seneste valgt at tage indsamlingen af dagrenovation hjem til deres eget kommunale selskab. Senest er der overvejelser i gang i Københavns Kommune, som skal have dækket et årligt underskud på 100 millioner kroner i Amager Ressource Center (ARC).

Det er selskabet, som ejer og driver det nye, prestigefulde og alt for store affaldsforbrændingsanlæg Amager Bakke.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

ARC mangler aktiviteter, og for at øge aktiviteterne har bestyrelsesformanden oplyst i et interview til Jyllands-Posten, at selskabet vil importere skrald fra udlandet. Men da skrald uden for kommunegrænsen efter EU-lovgivningen kun må udgøre 20 procent, er der brug for større volumen, hvilket skal løses ved at hjemtage indsamlingen af skrald.

Der er intet belæg for, at indsamling af affald i kommunalt regi er billigere eller bedre. Tværtimod.

Der er intet belæg for, at indsamling af affald i kommunalt regi er billigere eller bedre

Lars William Wesch
Direktør i ATL – Transportens Arbejdsgivere

Hvis borgerrepræsentationen i København vælger at hjemtage indsamlingen af affald til ARC, skal ARC opbygge en organisation og investere i et større antal renovationsbiler. Det kommunale selskab vil ikke blive udfordret på pris og kvalitet af private virksomheder. Det vil med stor sikkerhed føre til højere priser.

En affaldsindsamling, som udføres godt af private, og som har fungeret upåklageligt i Københavns Kommune i en årrække, skal ofres i et forsøg på at øge omsætningen i et affaldsselskab, der har regnet forkert og derfor mangler aktiviteter. Logikken mangler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars William Wesch

Branchedirektør, Transportens Arbejdsgivere, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1992), HD (o) (Handelshøjskolen i København 1999), PLD (Harvard Business School 2014)

0:000:00