Debat

Dansk Tog: Byggearbejde på jernbanen er ikke hindring for udbud

REPLIK: Transportminister Magnus Heunicke (S) skriver på Altinget, at byggearbejder på banen gør, at der ikke kan ske udbud i de kommende år. Men han glemmer, at der kan tages højde for byggearbejdet i udbudskontrakterne, skriver Nikolaj Wendelboe, formand for Dansk Tog.

Byggearbejde på jernbanen og udbud kan sagtens gå hånd i hånd, skriver Nikolaj Wendelboe, Formand for Dansk Tog og adm. direktør i Arriva Danmark.
Byggearbejde på jernbanen og udbud kan sagtens gå hånd i hånd, skriver Nikolaj Wendelboe, Formand for Dansk Tog og adm. direktør i Arriva Danmark.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj Wendelboe
Formand for Dansk Tog og adm. direktør i Arriva Danmark

Arbejder på banen kan sagtens gå hånd i hånd med udbud, hvis der planlægges rigtigt og bruges de rette kontraktformer med en klar risikofordeling mellem operatør og myndighed.

Nikolaj Wendelboe
Formand for Dansk Tog og adm. direktør i Arriva Danmark

Transportminister Magnus Heunicke skriver i et debatindlæg på Altinget onsdag den 22. april, at byggearbejder på banen gør, at der ikke kan ske udbud i de kommende år.

Med DSB-aftalen kan nye udbud først komme på tale efter 2024. Ministeren henviser til vores indlæg ugen før og mener, at det vil være risikabelt og dyrt, hvis man efterfølger Dansk Togs opfordring om at starte udbud hurtigst muligt.

Byggearbejde i kontrakt
Hvis udbyderne ved, hvornår der er arbejder på banen – og det handler om myndighedernes planlægning – så kan der tages højde for dette i kontrakten.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Hvis der er tale om tabte billetindtægter som følge af lukning af spor eller yderligere tab som følge af dårlig planlægning, vil det også resultere i tabte billetindtægter for DSB den dag i dag. Det afhænger jo ikke af, hvorvidt der er udbud på strækningen, eller hvilken operatør der nu måtte køre på den.

I øvrigt er det kun et problem, når der bruges nettokontrakter, hvor billetindtægterne tilfalder operatøren. Hvis der bruges bruttokontrakter – for eksempel i en tidsbegrænset periode med meget store byggearbejder – forsvinder usikkerheden med manglende billetindtægter.

Udbud medfører besparelser og flere passagerer
Ministeren glemmer, at udbud ofte medfører besparelser på 20-30 procent samt flere og mere tilfredse passagerer.

Samtidig kan der skaffes nyt tiltrængt togmateriel til banen. Arbejder på banen kan sagtens gå hånd i hånd med udbud, hvis der planlægges rigtigt og bruges de rette kontraktformer med en klar risikofordeling mellem operatør og myndighed.

Med ministerens holdning vil der nok aldrig ske udbud, idet der altid vil være reparationer og fornyelser på banen. Vi gør passagererne en stor bjørnetjeneste ved ikke at udbyde driften. At undskylde med banearbejder er at rette smed for bager. Det er ingen tjent med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Wendelboe

Adm. direktør, Arriva Danmark
cand.polit. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00