Debat

Forbrugerrådet Tænk: Regeringen svigter passagererne med lukning af Passagerpulsen

Regeringen kvæler passagerernes stemme og går glip af vigtig viden om den kollektive transport, når den på finanslovsforslaget lægger op til at lukke Passagerpulsen, skriver Anja Phillip.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Anja Philip
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden 2014 har Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk været passagerernes stemme i udviklingen af den kollektive transport på tværs af landet og transportformer.

Med nyt finanslovsudspil har regeringen nu lagt op til at lukke Passagerpulsen.

Regeringen vil dermed gøre Danmark til det eneste land i Europa udover Portugal, som ikke har en officiel repræsentant for passagerne.

Vi er på passagernes vegne chokerede/over regeringens finanslovsudmelding. Vi står overfor at skulle gentænke store dele af den kollektive transport, som i særligt landdistrikterne er præget af lukning af busruter og svigtende passagertal.

Kvæler passagerernes stemme

Hvis vi lukker, vil passagerne ikke længere have en stemme og en plads ved bordet i den udvikling og vil ikke kunne bringe al den viden om passagernes behov til bords, som vi ligger inde med.

Man risikerer at finde på løsninger, der slet ikke passer til borgernes behov, og så er man lige vidt i forhold til at sikre mobilitet i hele landet

Anja Phillip
Formand, Forbrugerrådet Tænk

Det betyder, at man risikerer at finde på løsninger, der slet ikke passer til borgernes behov, og så er man lige vidt i forhold til at sikre mobilitet i hele landet.

Kollektiv transport spiller en afgørende rolle i både den nationale sammenhængskraft samt den grønne omstilling. Vi håber derfor, at politikerne vil tænke sig om en ekstra gang, så Passagerpulsen ikke lukkes.

Og vi opfordrer også de øvrige partier til at prioritere passagerernes rolle i den kollektive transport, sammenhængskraften på tværs af landet og den grønne omstilling ved at sikre Passagerpulsens overlevelse.

Den forkerte vej

Passagerpulsen er Danmarks eneste organisation, der varetager passagerernes interesser på tværs af transportformer, selskaber og geografi.

Vi indsamler viden og dokumentation og formidler passagernes behov, ønsker og oplevelser til interessenterne, og så har vi desuden fem regionale passagerråd, der deler passagerernes erfaringer og kommer med input til de regionale politikere og trafikselskaber.

I den kommende tid ville vi via lokale og regionale befolkningsundersøgelser skaffe viden om passagererne og den kollektive transport i landdistrikterne og sætte fokus på, hvordan den kollektive transport i højere grad kan hjælpe unge, der har langt til uddannelse.

Det arbejde bliver ikke til noget, hvis politikerne vælger at lukke Passagerpulsen.

Det, mener vi, er en forkert vej at gå, fordi der især på disse områder i høj grad er behov for at finde løsninger for at sikre den kollektive transport i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja Philip

Formand, Forbrugerrådet Tænk, medlem, 2030-panelet
cand.scient. cellebiologi (Københavns Uni. 1991), ledelsesfag DOL

0:000:00