Debat

Grøn omlægning kræver fundamental nytænkning

DEBATPANEL: Der er behov for helt nye måder at tænke transport i hverdagen. Flere bør købe dagligvarer via internettet, og flere kan arbejde hjemmefra. Det vil virkelig kunne reducere CO2-udslippet betragteligt, skriver Frida Frost, formand for Ingeniørforeningen.
Frida Frost, formand for Ingeniørforeningen.
Frida Frost, formand for Ingeniørforeningen.Foto: Steen Brogaard.
Bayar Tarik Fattah

Jeg studerer idræt på Københavns Universitet. Jeg er tilknyttet Altinget | Sundhed og Altinget | Transport.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frida Frost
Formand, Ingeniørforeningen

Det er en meget enkel opgaveformulering, der ligger i Transportministeriets roadmap-projekt for udfasning af fossile brændstoffer i transportsektoren. Årsagen er også meget enkel: Der udledes rigtig meget CO2.

Derfor skal udslippet reduceres med 40 procent i 2020 i forhold til 1990, og Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

Indgreb i transportsektoren er dog mindre enkelt. Privatpersoner som erhverv vil blive påvirket. Og det er hulens svært at pille ved infrastrukturen uden at rokke ved hele fundamentet for den måde, det danske samfund fungerer på.

Så hvordan løser man opgaven? Svaret må være at starte med at rokke ved fundamentet for vores samfund: Den måde, vi lever på, arbejder på og transporterer gods, mennesker og informationer på.

Vi kommer til at køre i bil. Til arbejde, til børnehaven og til familiefødselsdagen langt ude på landet. Svaret er at køre i nogle andre biler og sætte fokus på drivmidler, som det helt centrale. Men vi behøver f.eks. ikke bruge bilen til at købe ind flere gange om ugen. Faktisk hørte jeg om en undersøgelse, der viste, at indkøb er det værste, folk ved, kun overgået af at skulle rydde op efter andre. Så hvorfor gøre det?!

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Vi skal tænke i nye baner
Nethandel er hverdagskost for rigtig mange danskere, dog ikke helt så meget på dagligvarer. Så gør det til næste ryk: Forestil dig, at du åbner din indkøbsapp. Tjekker dagens tilbud, krydser de mest købte varer af og supplerer med nye varer. Det genererer en indkøbsliste, der med et klik og en markering af tidsinterval sendes til centrallageret udenfor byen og samme aften ruller en el-drevet, næsten lydløs varevogn gennem gaderne og sætter dine varer af. Det går hurtigt, for myldretiden er undgået.

Du undgår selv myldretiden ved at arbejde hjemme en dag om ugen og tage af sted lidt senere eller lidt tidligere, andre dage må du leve med køerne. Hjemmearbejde er måske lidt kedeligt – du mangler sociale kolleger og faglig sparring. Heldigvis er det nedlagte mejeri tæt på børnenes skole omdannet til en lokal arbejdsstation med effektiv internetopkobling, videokonference-møderum og frokoststue. Og cykelturen til og fra sammen med børnene tæller gevaldigt på sundhedskontoen.

En langhåret vision? Overhovedet ikke. Firmaer som Årstiderne, Nemlig, Irma og nye projekter som Citylogistik viser, at det kan fungere at tænke godstransport anderledes. Hvis virksomheder bruger videokonferencer i det omfang, det er realistisk, er der et ekstra besparelsespotentiale på 160.000 ton CO2. Og hvis de ingeniører, der kan, arbejdede hjemme 2,5 dage om måneden, ville det spare 130.000 bilture om måneden. Og det var kun mine egne medlemmer. DJØF'erne kan også!

Vigtige trin
Men tilbage til bilerne. Et vigtigt trin i et roadmap er at lave en strategi for kendte, alternative brændsler. Hvilke virker i udlandet, hvem kan ikke køre på el, hvor skal infrastrukturen udbygges, og kan vi skaffe biogas nok, eller skal det reserveres til skibene og de helt tunge lastbiler?

Nethandel er hverdagskost for rigtig mange danskere, dog ikke helt så meget på dagligvarer.

Frida Frost
Formand for Ingeniørforeningen

Teknologineutralitet er afgørende, hvis vi ikke skal spænde ben for os selv, men vi skal gøre det attraktivt for flådeejere at trække en udvikling i gang.

Hvis den kommende roadmap-indsats også hjælper på sundhed (læs: partikelforurening og støj) og kan fjerne frustrerende spildtid fra vores hverdag, så er vi faktisk rigtig langt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frida Frost

Innovationschef, DTU Vind og Energisystemer, Leder af PowerLabDK, DTU, Bestyrelsesformand for Experimentarium
Digital Technologies for Business Transformation (CBS, 2021), Cand.polyt. (DTU 1999), prof. bestyrelsesuddannelse (Insead 2012), executive program (Singularity University 2012), G2 Governance & Strategy (Wharton School 2014),

0:000:00