Holstein: Engelbrechts farvel er en nærliggende lejlighed til at ryste ministerposen sidste gang før et valg

"Benny Engelbrecht var ikke vanvittigt vigtig for Mette Frederiksen. Han var ikke en nøgleminister. Og heller ikke en ideolog," siger Altingets politiske kommentator om fældet transportminister.

Benny Engelbrecht (S) blev torsdag fældet, efter at Enhedslisten trak støtten til ham som transportminister.
Benny Engelbrecht (S) blev torsdag fældet, efter at Enhedslisten trak støtten til ham som transportminister.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Går statsminister Mette Frederiksen (S) og grubler over, om hun skal nå en større rokade før næste valg, ligger det lige for at gøre det nu, efter at taburetten torsdag væltede under transportminister Benny Engelbrecht (S).

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Blå bog

Navn: Benny Engelbrecht.

Født: 4. august 1970 på Amager.

Politisk karriere:

  • Transportminister fra juni 2019 til februar 2022.
  • Skatteminister fra september 2014 til juni 2015.
  • Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 2007.

Uddannelse:

  • Kurser på merkonomuddannelsen i markedsføring, Handelsskolen Aabenraa fra 1997 til 1999.
  • Folkeskole, Kildevældsskolen fra 1977 til 1986.

Stemmetal:

Han fik 12.267 personlige stemmer, svarende til hver tiende af partiets stemmer i storkredsen og gik frem i samtlige 13 opstillingskredse.


Kilde: FT.dk og Altinget

"Mette Frederiksen har en tendens til at holde fast i sine ministre. Hun skifter ikke ministre, som andre skifter undertøj."

"Men hvis hun skal lave en rokade inden folketingsvalget, skal det nok være i løbet af de næste måneder. Og på den måde ville det være nærliggende at benytte lejligheden her," siger han.

Det er dog "helt, helt uklart", om det ender sådan, understreger Holstein.

Var ingen nøgleminister

Benny Engelbrechts beslutning om at træde tilbage som transportminister kommer oven på en sag om tilbageholdte klimaberegninger, der kostede ham opbakningen fra støttepartiet Enhedslisten – og dermed fældede ham fra posten.

Og selv om statsministeren uden tvivl "er ærgerlig over", at han ryger, så "er det heller ikke værre", lyder det fra den politiske kommentator. 

Læs også

"Benny Engelbrecht var ikke vanvittigt vigtig for Mette Frederiksen. Han var ikke en nøgleminister. Og heller ikke en ideolog," siger han. 

"Han spillede en vis rolle i Nyrups gamle kaffeklub, men han er ikke en politiker, der er meget tæt på Mette Frederiksen," tilføjer Erik Holstein.

Beregninger blev fjernet fra materiale

Sagen begyndte at rulle for en uge siden. 

Benny Engelbrecht var ikke vanvittigt vigtig for Mette Frederiksen. Han var ikke en nøgleminister. Og heller ikke en ideolog.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

Her kom det frem i Ingeniøren og MobilityWatch, at Transportministeriet forud for forhandlingerne om infrastrukturaftalen besluttede at fjerne en række beregninger af klimabelastningen fra anlæg og vedligehold af veje og jernbaner fra det materiale, der blev udleveret til Folketinget.

Folketingets partier fik heller ikke tallene udleveret, selvom de flere gange efterspurgte netop den type beregninger under forhandlingerne. 

De seneste dage har Benny Engelbrecht holdt møder med sine stærkt kritiske støttepartier og forklaret sig i hele to samråd.

Og mens det i sidste ende var nok til at redde tilliden for to af de tre partier, SF og Radikale, kunne det ikke tilfredsstille Enhedslisten.

Ikke overraskende, at EL udløser exit

At det var netop det parti, der i sidste ende fældede Benny Engelbrecht, er ikke overraskende, mener Erik Holstein.

"Enhedslistens tilgang til den slags ministerfyringer er altid meget saglig. De bruger sjældent ministerfyringer som en trussel til at opnå noget," siger han.

Det har partiet tidligere demonstreret ved at fælde Mogens Jensen (S) og Morten Bødskov (S) som henholdsvis fødevareminister og justitsminister. 

Enhedslisten kan bruge det i konkurrencen med Radikale og SF om at stå som Folketingets mest klimabevidste parti.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

"Hvis de synes, at en minister har vildledt Folketinget eller overtrådt ministeransvarlighedsloven, fælder de ham. Uanset hvor sure Socialdemokratiet bliver. Og uanset hvordan forholdet er til regeringen."

"Så på den måde er det ikke så overraskende, at det ender med, at han ryger," siger den politiske kommentator.

Alligevel er Erik Holstein ikke i tvivl om, at sagens udfald også passer Enhedslisten godt rent politisk.

Det er nemlig en presbold til SF og Radikale, der alle tre forsøger at markere sig som det mest seriøse parti, når det kommer til den grønnedagsorden.

"Enhedslisten kan bruge det i konkurrencen med Radikale og SF om at stå som Folketingets mest klimabevidste parti," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00