Debat

ITD om digital fremtid: Lastbilchauffører skal tilbage på skolebænken

DEBAT: Transportbranchen har brug for at blive klædt på til fremtidens teknologiske arbejdsmarked. Politikerne bør derfor kigge nærmere på, hvordan videre- og efteruddannelserne bedst tilpasses fremtidens udfordringer, skriver Trine Schiørring Plesner, ITD.

ITD opfordrer politikerne til på det kraftigste at stille skarpt på transport- og logistiksektoren, så branchen får det nødvendige kompetenceløft, som det kræver for at kunne følge med den rivende udvikling, skriver Trine Schiørring Plesner.
ITD opfordrer politikerne til på det kraftigste at stille skarpt på transport- og logistiksektoren, så branchen får det nødvendige kompetenceløft, som det kræver for at kunne følge med den rivende udvikling, skriver Trine Schiørring Plesner.Foto: Vejdirektoratet
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Schiørring Plesner
Arbejdsmarkedschef, ITD

Digitalisering og nye teknologier får stadig mere indflydelse på vores samfund – en udvikling, der vil øge velstand, skabe bedre produkter og service samt gøre vores virksomheder mere konkurrencedygtige.

Udviklingen går stærkt. Digitaliseringen øges eksponentielt. Det kræver, at vi prioriterer de brancher, der først bliver ramt af digitaliseringens konsekvenser. Transportbranchen er en af dem, og branchen er derfor også under lup i regeringens Disruptionråd.

Disruptionrådet har fået udgivet en rapport, der spår, at op mod 34.000 bus- og lastbilchaufførjob samt 43.000 andre operatør- og transportjob er truede.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Teknologien kræver ændringer
Når vi sætter det helt lange lys på, så kigger vi ind i en udvikling med øget brug af førerløse og selvkørende teknologier, der kan resultere i, at job forsvinder. Men her er det vigtig at understrege, at der går mange år, før transportsektoren er fuldt automatiseret.

Samtidig skal vi huske på, at udviklingen også vil skabe nye jobfunktioner. Det betyder, at vi på den lange bane skal kunne uddanne medarbejdere med de rette digitale kompetencer, som kan udfylde de nye jobfunktioner.

Det kræver uddannelsestiltag, hvor vi griber udviklingen frem for at frygte den, så vi i høj grad er med til at forme udviklingen og gøre vores arbejdsmarked klar til den digitale virkelighed.

Trine Schiørring Plesner
Arbejdsmarkedschef, ITD

På den korte bane handler det om at opkvalificere vores nuværende medarbejdere i transportbranchen, så de fremtidssikres. Vi skal ikke lade os skræmme af udviklingen.

Derimod skal vi sørge for at få skabt en balance, som sikrer, at nuværende medarbejdere får en plads i en mere digital hverdag. Og derfor er ITD overbevist om, at svaret findes i videre- og efteruddannelse.

Branchen skal klædes på til fremtiden
Vi må prioritere uddannelsestiltag, der kan opkvalificere vores medarbejdere i de jobfunktioner, som står for skud. For jo bedre og hurtigere vi får klædt branchen på til fremtiden, des før kan virksomhederne drage nytte af digitaliseringens mange muligheder og sikre vores konkurrenceevne.  

Det er derfor afgørende, at vi kigger videre- og efteruddannelserne efter i sømmene og sørger for, at der udbydes den nødvendige opkvalificering, så medarbejdere bliver parate til de nye udfordringer, som digitaliseringen bringer med sig.

Derfor opfordrer ITD på det kraftigste til, at politikerne stiller skarpt på transport- og logistiksektoren, så branchen får det nødvendige kompetenceløft, så den kan følge med den rivende udvikling.

Det kræver uddannelsestiltag, hvor vi griber udviklingen frem for at frygte den, så vi i høj grad er med til at forme udviklingen og gøre vores arbejdsmarked klar til den digitale virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Schiørring Plesner

Overenskomstchef, Nordea
Cand. Jur. Advokat

0:000:00