Debat

ITD: Lad lastbilerne vise vejen frem

DEBAT: Transportsektoren er på vej ind i en ny æra præget af automatisering og digitale teknologier. Vi skal opruste nu, så vi sikrer os en plads forrest i feltet, lyder det fra ITD.

<span>Det er tid til at gribe fremtidens muligheder, skriver leder af ITD’s innovationscenter, Poul Bruun og chefkonsulent Jørn-Henrik Carstens.</span>
Det er tid til at gribe fremtidens muligheder, skriver leder af ITD’s innovationscenter, Poul Bruun og chefkonsulent Jørn-Henrik Carstens.Foto: Pressefotos/ITD
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Poul Bruun og Jørn-Henrik Carstens
Henholdsvis leder af ITD’s innovationscenter og chefkonsulent i ITD

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) har sendt et lovforslag i høring om test af selvkørende biler i Danmark. Et vigtigt skridt for Danmark og et godt bevis på at automatiserede og selvkørende køretøjer er fremtiden for transportbranchen.

Transport- og logistiksektoren er et godt sted at starte test af selvkørende enheder. Hvad enten vi taler lager, havn eller køretøj, så er alle områder godt på vej i automatiseringens tegn.

Transportbranchens mange typer af transporter er en fordel, fordi man har mulighed for at teste de store overordnede linjer i transportkæden ned til den enkelte specifikke transporttype som affaldsindsamling eller krantransporter.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Det er derfor oplagt, at både danske transport- og logistikvirksomheder og leverandører af udstyr og systemer viser interesse for og får mulighed for at udvikle og teste anvendelsesmuligheder i praksis.

Vi skal tage føringen med det samme
Men Danmark og den danske transportsektor skal også turde stile højere end blot at automatisere bilparken. 

Myndighedernes rolle og vilje til at ændre billedet af Transportdanmark er helt central.

Poul Bruun og Jørn-Henrik Carstens
Henholdsvis leder af ITD’s innovationscenter og chefkonsulent i ITD

Stadig større mængder data vil blive analyseret og anvendt til at optimere de mange tusinde daglige transporter, der foregår på danske og udenlandske veje. De virksomheder, der arbejder målrettet med data og dataindfangelse, vil kunne styrke og effektivisere deres forretninger til gavn for deres kunder, væksten, trafiksikkerheden og miljøet.

Vi skal derfor være på forkant og bane vejen for, at de danske transport- og logistikvirksomheder i lighed med deres udenlandske kollegaer kan udnytte de nye digitale teknologier og få del i det marked, der udvikler sig eksplosivt netop nu.

Det kræver, at Danmark tester automatisering og digitalisering af transportområdet, fordi det vil kunne bidrage stærkt til at give Danmark et forspring i den stadig hårdere konkurrence på de europæiske veje.

Gode rammer og klar sammenhæng
En vigtig forudsætning for dette er, at vi sammen med de danske myndigheder får skabt de lovmæssige rammer, så danske transportvirksomheder og potentielle teknologi- og systemleverandører kan teste i marken og får testet automatiseringen og digitaliseringen af sektoren af.

Myndighedernes rolle og vilje til at ændre billedet af Transportdanmark er helt central. Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt har taget et vigtigt første skridt i denne henseende.

Et testlaboratorium for automatiserede køretøjer stiller også krav til en visionær tilgang til udbygningen af vejinfrastrukturen.

For den digitale infrastruktur vil i stadig større målestok skulle følges hånd i hånd med udbygningen af den nuværende vejinfrastruktur. Det bør man tage med i sine overvejelser.

Som branche er det vores opgave at få hele branchen med og gribe fremtidens muligheder.

Derfor står vi i transport- og logistikbranchen bag Danmarks ambition om at teste og udvikle selvkørende teknologier i Danmark, der kan vise os vejen frem og fortsat holde Danmark kørende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00