Debat

Kira Marie Peter-Hansen om dyretransporter: Lad os få en EU-kommissær for dyrevelfærd

Selvom der er gode takter i EU-Kommissionens forslag om bedre dyretransporter, skal vi være mere ambitiøse. En maksimal transporttid på otte timer for alle dyr samt en udnævnelse af en ny EU-kommissær for dyrevelfærd vil være på sin plads, skriver Kira Marie Peter-Hansen.

Men levende dyr skal maksimalt tilbringe otte timer i en lastbil eller maksimalt 300 kilometer, uanset om de skal fedes op eller slagtes. Uden undtagelser, skriver Kira Marie Peter-Hansen.
Men levende dyr skal maksimalt tilbringe otte timer i en lastbil eller maksimalt 300 kilometer, uanset om de skal fedes op eller slagtes. Uden undtagelser, skriver Kira Marie Peter-Hansen.Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix
Kira Marie Peter-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vidste du, at grise ikke kan svede? Det er derfor, de ruller sig i mudder - for at køle sig ned.

Forestil dig så 100 smågrise i en 40 grader varm lastbil på den tyske motorvej, som ikke har
mulighed for at køle sig selv ned. I op til 24 timer, som reglerne er i dag.

Hvad er det for et liv, vi giver dem?

Hvert år sendes mange millioner smågrise ud af Danmark for at blive fedet op i lande som Polen og Tyskland. Og det er kun tallene fra Danmark. Det er simpelthen ikke fair over for dyrene. Dyr har ret til at leve og til at trives. EU's 'grundlov' slår to fede streger under, at dyr er følende væsener, og at vi skal tage fuldt hensyn til deres velfærd i vores landbrugspolitik. 

Læs også

Derfor er det ikke bare uværdigt, men også traktatstridigt, at vi i Europa ikke behandler vores dyr bedre, når de transporteres på tværs af grænser.

Det er på tide, at vi lever op til vores egne idealer og tager dyrs ve og vel alvorligt. Et godt skridt på vejen kunne være at udnævne en EU-kommissær for dyrevelfærd efter Europa-Parlamentsvalget i juni.

Dyr skal maksimalt transporteres i otte timer

EU-Kommissionen har i et udspil lagt op til, at de lange transporter på op til 24 timer skal forbydes - ni timer skal være det nye maks. 

Det er ikke bare uværdigt, men også traktatstridigt, at vi i Europa ikke behandler vores dyr bedre.

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet og spidskandidat ved EU-valget 2024

Men det gælder kun dyr, der skal slagtes. Så smågrisene, der bliver fragtet over grænsen til opfedning, er ikke så heldige. På dét punkt vil Kommissionen kun begrænse transporttiden til 21 timer. Det er simpelthen ikke godt nok.

Der er gode ting i udspillet. Selvfølgelig skal transporttiden sættes ned, når temperaturen er over 25 grader - og lastbilerne kun køre om natten, når temperaturen er over 30 grader.

Selvfølgelig skal dyrenes helbred før og efter transporten dokumenteres. Myndighederne skal kunne udføre inspektioner undervejs. Og selvfølgelig skal dyrene have mere plads.

Men levende dyr skal maksimalt tilbringe otte timer i en lastbil eller maksimalt 300 kilometer, uanset om de skal fedes op eller slagtes. Uden undtagelser. 

Læs også

Vi skal dælme behandle dem ordenligt

Vi siger ofte, at et samfund skal dømmes ud fra, hvordan vi behandler de svageste. 

Hvis vi vil producere dyr for vores gastronomiske nydelse, er det allermindste, vi kan gøre, dælme at behandle dem ordentligt.

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet og spidskandidat ved EU-valget 2024

Når vi vælger at avle millioner af dyr for at tilfredsstille vores kulinariske præferencer, følger der både et moralsk og juridisk ansvar for at sørge for, at de ikke lider unødigt, når vi kører dem rundt.

Det gælder reglerne for transport. Og det gælder alle EU-love om dyrevelfærd. Det er SF’s krystalklare prioritet, at EU-Kommissionen skal tvinges til at levere på løfterne om at forbyde bure, fastspænding, pelsavl, halekupering og aflivning af hanekyllinger. Hvis vi vil producere dyr for vores gastronomiske nydelse, er det allermindste, vi kan gøre, dælme at behandle dem ordentligt. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
Bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00