Debat

Marianne Vind: Manglende højdekrav til grisetransporter er noget svineri

Det kan simpelthen ikke passe, at grise som den eneste gruppe blandt heste, kvæg, får, fugle og sågar kaniner skal undtages fra bestemmelser om højdekrav under transport. Det lugter af profitmaksimerende interesser, skriver Marianne Vind (S).

Det er tudetosset ikke at lytte til den europæiske forskning på området og forbedre grisenes vilkår og velfærd bare en smule under den alt for lange transport i EU, skriver Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.
Det er tudetosset ikke at lytte til den europæiske forskning på området og forbedre grisenes vilkår og velfærd bare en smule under den alt for lange transport i EU, skriver Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.Foto: Christof Herrmann/Ritzau Scanpix
Marianne Vind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Formand for ITD, John Skovrup, kritiserer regeringens ønske om at indføre højdekrav for transport af grise under 40 kg og kalder det for symbolpolitik.

Men i mine øjne er det at sikre et sølle minimum af dyrevelfærd ikke symbolpolitik, men snarere logik for burhøns. 

John Skovrup savner evidens for, at nye loftshøjder reelt øger velfærden for grise under transport.

Læs også

Her er jeg glad for at kunne hjælpe John Skovrup. For nu er vi så heldige, at det ikke kun er i Danmark, der bliver lavet forskning på området.

European Food Safety Authority (EFSA) er den førende forskningsinstans, som EU-Kommissionen læner sig op ad, når der skal bruges viden på området for dyretransporter.

I EFSA’s seneste rapport fra 2022 fremgår det, at den rumlige plads – i det vandrette såvel som det lodrette plan – er vigtig for grises velfærd under transport, og mangel på plads kan føre til flere stress, skader, bevægelsesbegrænsning, hvileproblemer og varmestress hos grisene.

Profit over dyrevelfærd

Derudover er der andre europæiske studier, der peger på, at højden i de vogne grisene bliver transporteret i, har betydning for, om der er tilstrækkelig ventilation i vognen til at regulere grisenes temperatur og sikre fraværet af farlige gasser såsom CO2 i vognen. 

Som et stort eksportland bør Danmark gå foran og påtage os et ansvar for dyrenes velfærd. Alt andet er simpelthen noget svineri.

Marianne Vind (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Men John Skovrups påstand om, at der ikke er nogen af deres medlemmer, der ønsker at gøre det værre for dyrene end højst nødvendigt, klinger hult.

Her er netop ikke dyrenes velfærd, der bliver sat først, men derimod profit.

Svinetransport lobbyen har haft held med deres fortælling i Bruxelles, for i EU-Kommissionens nye forslag om revision af EU’s regler for beskyttelse af dyr under transport glimrer et højdekrav for grise ved dets fravær.

Det kan simpelthen ikke passe, at grise som den eneste gruppe blandt heste, kvæg, får, fugle og sågar kaniner skal undtages fra bestemmelser om højdekrav under transport.

Det lugter af profitmaksimerende særinteresser.

Tudetosset at ignorere EU-forskning

Som forhandler i EU-Parlamentet på den kommende revidering af EU-lovgivningen på området vil jeg kæmpe for, at der bliver stillet krav til en minimumsstandard for højden for grise i transport.

Som et stort eksportland bør Danmark gå foran og påtage os et ansvar for dyrenes velfærd. Alt andet er simpelthen noget svineri.

Læs også

Jeg mener, det er tudetosset ikke at lytte til den europæiske forskning på området og forbedre grisenes vilkår og velfærd bare en smule under den alt for lange transport i EU.

For mig at se, lukker ITD bevidst øjnene for alle videnskabelige beviser, der ligger på området, fordi højdekrav til transport af grise vil have økonomiske konsekvenser for deres medlemmers forretningsmodel.

Men her er det vigtigt at have for øje, at en opdateret EU regulering for transport af dyr vil sikre lige og fair konkurrencevilkår for alle europæiske transportører. En EU regulering for dyretransporter vil derfor komme både dyr og industri til gode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Vind

MEP (S), fhv. næstformand, HK/Privat
master i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2016), laborant (Hospitalslaborantuddannelsen København. 1996)

John Skovrup

Bestyrelsesformand, International Transport Danmark (ITD), vognmand, J.A. Skovrup
lastvognsmekaniker (Vejle Tekniske Skole 2000)

0:000:00