Debat

Klimaaktivist: Når Trine Bramsen kalder os udemokratiske, udstilles den ulige adgang til det politiske system

Transportminister Trine Bramsen og Karsten Lauritzen fra Dansk Industri kunne ikke rumme vores protester til en demokratisk debat. Det udstiller et råddent æg i dansk politik, skriver Andreas Stokkendal.

I modsætning til transportministeren tager vi ikke på Folkemødet for at gnide skuldre med industrien, skriver Andreas Stokkendal. 
I modsætning til transportministeren tager vi ikke på Folkemødet for at gnide skuldre med industrien, skriver Andreas Stokkendal. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fredag under folkemødet på Bornholm blev det rådne æg udstillet, da Trine Bramsen i ledtog med Karsten Lauritzen fra Dansk Industri ikke kunne acceptere, at klimaaktivister fyldte salen op.

Velforberedte, med spørgsmål og små skilte til en demokratisk debat.

I et efterfølgende Facebook-opslag beskylder transportministeren os unge klimaaktivister for udemokratisk sabotage. Kan det tænkes, at magtens elite følte et grundlæggende ubehag ved at blive forstyrret i deres hyggelige, nærmest kultiske ceremoni på Folkemødet?

Vi har hverken tid eller ressourcer til at skaffe os den adgang til en minister, som eksempelvis Dansk Industri nyder  

Andreas Stokkendal, aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse

For i modsætning til transportministeren tager vi ikke på Folkemødet for at gnide skuldre med industrien. Vi tager til Bornholm for at deltage i demokratiet.

Ministers beskyldninger er usande

Arrangementet skulle have handlet om ministerens tanker og visioner for infrastruktur og transport. Nu og i fremtiden.

Vi ønskede at spørge ministeren ind til nogle af de uendelige problematikker ved politikernes Dubai-ø, Lynetteholm, der er et af Danmarkshistoriens største infrastrukturprojekter. Det faldt tilsyneladende uden for arrangementets tema.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over for Lauritzen, var vores medbragte skilte med klare budskaber mod Lynetteholmen. 

Læs også

Vi tog arrangementet alvorligt og greb ud efter en sjælden mulighed for at få en minister i direkte tale. For som politisk bevægelse bestående udelukkende af frivilligt engagerede aktivister har vi hverken tid eller ressourcer til at skaffe os den adgang til en minister, som eksempelvis Dansk Industri nyder.  

Ministerens og Lauritzens beskyldninger, om at vi ikke var villige til at respektere hinanden i den demokratiske dialog, er direkte usand. Der er nemlig en substantiel forskel på at obstruere et arrangement og at deltage med kritiske spørgsmål.

Under det netop overståede Folkemøde gjorde vi i Den Grønne Ungdomsbevægelse alt for at sikre, at vores stemme blev hørt.

Vi deltog i debatter, som vi var inviterede til.

Vi afholdt politiske arrangementer på vores scene, Klimaskibet, og mødte naturligvis op for at deltage i andres arrangementer. Vi bruger næsten al vores tid på demokratisk arbejde, på tidens suverænt vigtigste politiske dagsorden.

At transportministeren klandrer os for at være udemokratiske viser desværre mere om dansk politik, end det gør om os

Andreas Stokkendal, aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse

Vi har kørt en ni måneder lang politisk kampagne mod Lynetteholm, hvor vi har snakket med alle partiernes transportordførere. Trine Bramsen har afvist eller ignoreret samtlige af vores henvendelser. 

Afslører den ulige adgang

Vi kæmper for en sag, som politikere i 50 år har set stort på. Vi kæmper mod en industri, der i 50 år har finansieret klimabenægtende forskning. Vi kæmper mod et demokratisk system, der sætter hensyn til vækst og erhvervsliv over hensyn til borgerne og klimaet.

At transportministeren klandrer os for at være udemokratiske, og at DR Nyheder agerer transportministerens mikrofonholder ved først at bringe Bramsens udlægning ukritisk, viser desværre mere om dansk politik, end det gør om os.

At politikere og medier ikke kan acceptere, at vi møder op med skilte til en demokratisk debat, synliggør, hvor ulige adgang, der er til det politiske system. Så længe den demokratiske samtale er forbeholdt de magtfulde og de rige, vil vi og mange andre efter os møde op med skilte til debatter.

I demokratiets navn, Trine.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00