Lær de nye borgmestre at kende

Hele 38 kommuner har fået nye borgmestre efter kommunalvalget. Altinget giver dig overblikket her.

Socialdemokratiets borgmesterkandidat Helle Gade i Silkeborg Kommune lykkedes med sin mission om at vippe Venstremanden Steen Vindum af borgmesterpinden.
Socialdemokratiets borgmesterkandidat Helle Gade i Silkeborg Kommune lykkedes med sin mission om at vippe Venstremanden Steen Vindum af borgmesterpinden.Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupChris LehmannLaura Bejder Jensen

Billund 

Stephanie Storbank (V) 
38-årige Stephanie Storbank fra Venstre er ny borgmester i Billund Kommune og afløser dermed ved årsskiftet Ib Kristensen, der efter et kvart århundrede i kommunalpolitik - og de seneste 21 år som borgmester – selv valgte ikke at genopstille. Stephanie Storbank blev første gang valgt til kommunalbestyrelsen i 2017 og har siden blandt andet været formand for Unge- og Kulturudvalget. 

Bornholm 

Jacob Trøst (K) 
Politikommissæren på Bornholm Jacob Trøst er ny borgmester på Bornholm efter en af de mere overraskende konstitueringer ved kommunalvalget, hvor Enhedslisten blev det største parti, og Dansk Folkeparti blev det næststørste. Han afløser Thomas Thors fra Socialdemokratiet, der overtog efter den populære borgmester Winni Grosbøll gik af tidligere i valgperioden. Jacob Trøst er 49 år gammel og bor i Klemensker. 

Dragør

Kenneth Gøtterup (K) 
Som landets sidste kommune fik Dragør mandag en borgmester. Konservatives Kenneth Gøtterup udnævnte allerede sig selv som borgmester på valgnatten, men der skulle gå hele seks dage før flertallet kom på plads. Det lykkedes Kenneth Gøtterup at samle en bedre konstituering mellem Konservative, Venstre og Socialdemokratiet og dermed at overtage borgmesterkæden fra den siddende borgmester Helle Barth (V). 51-årige Kenneth Gøtterup blev valgt til kommunalbestyrelsen i Dragør første gang i 2010. Derudover er han ifølge sin hjemmeside en passioneret kitesurfer. 

Egedal

Vicky Holst Rasmussen (S)
Socialdemokratiets Vicky Holst Rasmussen er Egedals Kommunes nye borgmester. På valgnatten lignede det ellers, at siddende borgmester Karsten Søndergaard (V) ville få fire år mere på posten, men natten til lørdag trak Socialdemokratiet sig fra aftalen. De kunne nemlig samle en konstituering mellem Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Konservative og lokallisten Ny Egedal, som pegede på deres kandidat Vicky Holst Rasmussen som ny borgmester. Rasmussen er 37 år og blev valgt første gang til kommunalvalget i 2005. 

Dragør

Kenneth Gøtterup (K) 
Som landets sidste kommune fik Dragør mandag en borgmester. Konservatives Kenneth Gøtterup udnævnte allerede sig selv som borgmester på valgnatten, men der skulle gå hele seks dage før flertallet kom på plads. Det lykkedes Kenneth Gøtterup at samle en bedre konstituering mellem Konservative, Venstre og Socialdemokratiet og dermed at overtage borgmesterkæden fra den siddende borgmester Helle Barth (V). 51-årige Kenneth Gøtterup blev valgt til kommunalbestyrelsen i Dragør første gang i 2010. Derudover er han ifølge sin hjemmeside en passioneret kitesurfer. 

Fanø 

Frank Jensen (R) 
44-årige Frank Jensen er Fanøs nye borgmester, efter Sofie Valbjørn fra Alternativet ikke genopstillede. Dermed skifter kommunen fra at være styret af Alternativets eneste borgmester til at være styret af Radikales eneste borgmester. Frank Jensen er fra Fanø, men har i tyve år ikke boet på øen, før han vendte tilbage i sommeren 2020. I dag er han specialkonsulent i økonomistyring hos Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg. 

Favrskov

Lars Storgaard (K)
Det endte med at blive endnu en borgmesterpost til Konservative, da der faldt en aftale på plads om, hvem der skal være Favrskovs kommende borgmester. 60-årige Lars Storgaard har siden kommunalvalget i 2017 været 2. viceborgmester i Favrskov Kommune. Han er uddannet politibetjent og arbejder ved Østjyllands Politi. Det har han gjort, siden han i 1990 blev tilknyttet Politigården i Aarhus.Lars Storgaard er opvokset på egnen i byen Ulstrup, som ligger mellem Langå og Bjerringbro, hvor han også har boet hovedparten af sit voksne liv. Hans politiske engagement går tilbage til 1990'erne, og han blev for første gang valgt ind i kommunalpolitik i den gamle Hvorslev Kommune ved valget i 1997. Ved det seneste valg fik han næstflest personlige stemmer med 1.440 i alt. Konservative gik frem med over 14 procentpoint og fik 21,2 procent af alle afgivne stemmer.

Frederiksberg 

Michael Vindfeldt (S) 
De seneste 112 år har Frederiksbergs borgmesterkæde hængt om halsen på en konservativ borgmester, men det er slut nu. Natten til onsdag blev det nemlig tydeligt, at der er rødt flertal i Frederiksberg Kommune med 50,5 procent af stemmerne. Dermed må den siddende borgmester, Simon Aggesen, ved årsskiftet overdrage borgmesterposten til Socialdemokraternes Michael Vindfeldt. 39-årige Michael Vindfeldt er advokat og partner hos Sirus Advokater og har tidligere været ansat hos Kammeradvokaten. Han har de seneste fire år været 2. viceborgmester. 

Frederikssund 

Tina Tving Stauning (S) 
61-årige Tina Tving Stauning (S) overtager fra årsskiftet borgmesterkæden i Frederikssund Kommune fra John Schmidt Andersen (V). Allerede ved kommunalvalget i 2017 var rød blok blot ét mandat fra at have flertal i byrådet. Tina Tving Stauning er uddannelet bibliotekar og blev i 2002 valgt ind i byrådet i Frederikssunds Kommune.  I 2021 blev hun tildelt Dannebrogordenens Ridderkors i for sit mangeårige kommunal- og regionalpolitiske arbejde. 

Glostrup 

Kasper Damsgaard (S) 
Socialdemokraten Kasper Damsgaard er blevet valgt som ny borgmester i Glostrup - og Venstre må dermed afgive magten i kommunen, hvor de ellers har haft borgmesterposten siden 2009. Den siddende borgmester, John Engelhardt (V), genopstillede ikke ved dette valg, og det lykkedes altså ikke hans afløser, Piet Papageorge, at holde fast i posten. Kasper Damsgaard er uddannet tømrer og blev valgt første gang i 2017. 

Gribskov 

Bent Hansen (V) 
Efter lange forhandlinger stod det onsdag morgen klart, at det endnu en gang ikke lykkedes den siddende borgmester at fastholde magten i Gribskov Kommune. Således må Anders Gerner Frost fra Nyt Gribskov overlade borgmesterposten til Venstres Bent Hansen, der har siddet i byrådet i Gribskov siden 2017. 59-årige Bent Hansen er uddannet maskinkonstruktør og merkonom i finansiering og driver til daglig selvstændig virksomhed inden for teknisk montage og landbrug.  

Guldborgsund 

Simon Hansen (S) 
Socialdemokratiets Simon Hansen (S) er ny borgmester i Guldborgssund Kommune, efter Socialdemokratiet har indgået en konstitueringsaftale med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten. Han overtager posten fra John Brædder fra Guldborgsundlisten, der har været borgmester de seneste 12 år. Simon Hansen er 35 år og blev valgt til byrådet første gang i 2013. 

Haderslev 

Mads Skau (V) 
Mads Skau er ny borgmester i Haderslev Kommune og afløser dermed sin partifælle H. P. Geil, der efter to omgange som borgmester siger farvel til kommunalpolitik. 54-årige Mads Skau er landmand og har flere års erfaring som kommunal- og regionalpolitiker bag sig. Han blev første gang valgt ind i den daværende Vojens Kommune i 1998 og sad efter kommunesammenlægning i byrådet i Haderslev Kommune indtil 2010, hvor han tog en pause fra kommunalpolitik. I 2017 blev han valgt ind i Regionsrådet i Region Syddanmark. 

Hedensted 

Ole Vind (V) 
Den 57-årige efterskoleforstander Ole Vind fra Venstre er ny borgmester i Hedensted Kommune og vinder dermed posten tilbage fra Kasper Glyngø og Socialdemokratiet, der har haft borgmesterposten den seneste valgperiode. Ole Vind har været byrådspolitiker siden 2002 og spidskandidat for Venstre siden 2018.

Hjørring 

Søren Smalbro (V)
Efter 12 år på posten må socialdemokraten Arne Boelt ved årsskiftet afgive sin borgmesterpost i Hjørring Kommune til Venstres Søren Smalbro, der har indgået en konstitueringsaftale med Konservative og Radikale. 56-årige Søren Smalbro er landmand og blev første gang valgt til byrådet i 2013, hvor han kom ind på Venstres yderste mandat. Efter valget i 2017 blev han formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune - og han veksler altså nu den post til borgmesterposten.

Hvidovre 

Anders Wolf Andresen (SF) 
Den 37-årige SF’er lykkedes med at overtage borgmesterposten i Hvidovre Kommune fra tidligere borgmester Helle Adelborg (S). Vestegnskommunen har ellers været under socialdemokratisk styre siden 1925. Magten landede hos Anders Wolf Andresen, da han kunne præsentere et bredt samarbejde mellem Enhedslisten, SF, Konservative, Hvidovrelisten og Venstre. Andresen er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og arbejder til dagligt som kontorleder i en fagforening. Han blev valgt til kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune første gang i 2010. 

Ishøj 

Merete Amdisen (S) 
Merete Amdisen fra Socialdemokratiet er ny borgmester i Ishøj Kommune. Hun overtager posten fra bykongen Ole Bjørnstorp, der, efter han blev vraget som Socialdemokratiets borgmesterkandidat, stiftede Ishøjlisten. 37,7 procent borgerne i Ishøj stemte dog alligevel på Socialdemokratiet- og Bjørnstorp måtte se sig slået. 49-årige Merete Amdisen er uddannet folkeskolelærer og har siddet i byrådet siden 2005.  

Kolding 

Knud Erik Langhoff (K) 
Selvom Konservative kun blev det fjerdestørste parti i Kolding Kommune, kan partiets spidskandidat, Knud Erik Langhoff, nu kalde sig ny borgmester i kommunen, hvor flere medier ellers havde beskrevet valget som et præsidentvalg mellem de tidligere ministre Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V). Langhoff har tidligere været folketingskandidat for Konservative. Han er 71 år og har en baggrund som erhvervsrådgiver i Jyske Bank. 

København

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Selvom Enhedslisten for første gang nogensinde blev det største parti i København - og Socialdemokratiet gik tilbage - lykkedes det for Sophie Hæstorp Andersen at beholde overborgmesterposten på socialdemokratiske hænder, da samtlige partier undtagen Nye Borgerlige gik sammen om en aftale. Sophie Hæstorp Andersen afløser Lars Weiss (S), der midlertidigt overtog posten, efter Frank Jensen trak sig på grund af en sag om upassende adfærd. Den nyvalgte overborgmester er tidligere formand for Region Hovedstaden og har derudover siddet i Folketinget for Socialdemokratiet i en årrække.

Lejre 

Tina Mandrup (V) 
12 års rødt styre i Lejre Kommune blev brudt, da Venstres Tina Mandrup blev ny borgmester. Venstre blev med 28,2 procent af stemmerne det største parti i Lejre og indgik en konstitueringsaftale med Konservative, der senest støttede den nu afgående borgmester fra Socialdemokratiet, og DF. 49-årige Tina Mandrup er skoleleder i Kalundborg og har siddet i byrådet siden 2016. 

Læsø 

Tobias Birch Johansen (V) 
Venstres Tobias Birch Johansen er tilbage ved roret på Læsø. Han blev første gang borgmester i 2013, men tabte i 2017 valget til Dansk Folkepartis Karsten Nielsen, der dog siden har skiftet DF ud med Venstre. Alle partierne på Læsø står bag den nye borgmester – og i modsætning til valget i 2017, hvor der gik seks dage, før Læsø var klar med en ny borgmester, er der altså allerede nu enighed blandt partierne. 42-årige Tobias Birch Johansen er uddannet lastbilchauffør og har været viceborgmester i den seneste valgperiode.  

Norddjurs 

Kasper Bjerregaard (V)
Efter timelange forhandlinger endte det med et borgmesterskifte i Norddjurs Kommune, hvor Venstres Kasper Bjerregaard afløser Jan Petersen fra Socialdemokratiet, der ellers har siddet på posten de seneste 12 år. Kasper Bjerregaard har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2017.

Odder  

Lone Jakobi (S) 
Med et rødt flertal i ryggen bliver Lone Jakobi (S) ny borgmester i Odder. Afgående borgmester Uffe Jensen (V) ville ellers gerne have haft en tredje runde på posten, men det rakte flertallet ikke til. Generelt har de konstituerede partier Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten opnået et godt valg i den østjyske kommune.  
46-årige Lone Jakobi er uddannet cand.mag. i etnografi og socialantropologi fra Århus Universitet. I 2013 blev hun valgt til byrådet i Odder Kommune. Hun har været socialdemokratiets borgmesterkandidat siden 2017. 

Rebild 

Jesper Greth (V) 
Efter to perioder som borgmester må Radikales Leon Sebbelin ved årsskiftet aflevere borgmesterkæden til Venstres Jesper Greth. Venstre blev det største parti i Rebild tæt efterfulgt af Konservative, som gik 8,8 procentpoint frem, og netop de to partier er blevet enige med Radikale om en konstitueringsaftale.

Rudersdal 

Ann Sofie Orth (K) 
53-årige Ann Sofie Orth fra Konservative har en baggrund som politisk chef i Danske Fysioterapeuter, hvilket hun har været siden 2004. Hendes erfaring som lokalpolitiker strækker sig tilbage til 1998 og den daværende Søllerød kommunalbestyrelse, som i 2007 blev sammenlagt med Birkerød til Rudersdal. Hun er desuden medlem af Konservatives Hovedbestyrelse. 

Samsø 

Søren Wiese (V) 
Venstres Søren Wiese er ny borgmester på Samsø efter et tæt valg.  
Det lignede en kneben sejr til rød blok, som fik 17 stemmer mere end de blå, og SF øjnede muligheden for en borgmesterpost. I sidste ende sikrede en konstituering mellem S og V dog, at Wiese fik borgmesterkæden. Samsøs siddende borgmester Marcel Meijer (S) må derimod nøjes med viceborgmesterposten.  
46-årige Søren Wiese er uddannet landmand og blev valgt til kommunalbestyrelsen på Samsø i 2017. 

Silkeborg 

Helle Gade (S) 
Socialdemokratiets Helle Gade kunne på valgnatten meddele, at hun med et rødt flertal i ryggen bliver ny borgmester i Silkeborg Kommune. Gade overtager borgmesterkæden fra Steen Vindum (V), som har siddet på posten de seneste otte år. Helle Gade er 49 år og blev første gang valgt til Silkeborg Byråd i 2017. 

Slagelse  

Knud Vincents (V) 
"Danmarks giftigste byråd", som det så hyppigt er blevet benævnt, har fået ny borgmester. Venstres Knud Vincents overtager borgmesterkæden fra John Dyrby Paulsen (S), der har siddet på posten siden, at han i 2017 - efter ni dages dramatiske forhandlinger - indgik en besynderlig konstituering med Villum Christensen (LA) om at dele borgmesterposten. Helt så lang tid gik der dog ikke ved årets kommunalvalg. Knud Vincents kunne nemlig allerede natten til onsdag præsentere en konstituering bestående af 18 byrådsmedlemmer fra Venstre, Konservative, SF og Radikale. 56-årige Knud Vincent er selvstændig og blev valgt til Slagelse Byråd første gang i 2013.  

Solrød 

Emil Blücher (LA)
28-årige Emil Blücher (LA) bliver Solrød Kommunes nye borgmester. Efter et forløb, hvor Liberal Alliance først pegede på Konservative og derefter på Socialdemokratiet, lykkedes det stemmeslugeren Emil Blücher at sikre en aftale med Venstre, Konservative og Havdrup Listen, hvor han selv fik borgmesterkæden. Dermed har Liberal Alliance fået sin første borgmesterpost. Det betyder også, at den siddende borgmester Niels Hörup (V) mister magten i kommunen efter 15 år. Emil Blücher debuterede som iværksætter i 2010 og blev i 2013 valgt til byrådet i Solrød for Venstre. I 2017 skiftede han dog til Liberal Alliance. 

Stevns 

Henning Urban Dam (S) 
53-årige Henning Urban Dam (S) vandt valgnattens forhandlingsspil og bliver ny borgmester i Stevns Kommune. Det sker, efter den nuværende borgmester, Anette Mortensen (V), valgte at pege på Socialdemokratiets borgmesterkandidat. Henning Urban Dam er selvstændig og blev valgt til kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune første gang i 2013. 

Struer 

Mads Jakobsen (V) 
Mads Jakobsen fra Venstre genvinder borgmesterposten i Struer Kommune. Han blev første gang borgmester i 2014, men tabte i 2017 valget til Niels Viggo Lynghøj Christensen fra Socialdemokratiet. Alle seks partier i byrådet blev enige om den konstituering, som sikrede Mads Jakobsen borgmesterposten. Sideløbende med sit kommunalpolitiske arbejde er 58-årige Mads Jakobsen gårdejer.  

Syddjurs  

Michael Stegger Jensen (S) 
Efter lange forhandlinger, hvor Radikale endte som tungen på vægtskålen, forbliver borgmesterposten i Syddjurs hos Socialdekratiet. Siddende borgmester Ole Bollesen (S) valgte ikke at genopstille, hvorfor Michael Stegger Jensen var spidskandidat for partiet. 40-årige Michael Stegger Jensen har været byrådsmedlem i Syddjurs siden 2018.

Thisted 

Niels Jørgen Toft Pedersen (V) 
Borgmesterkæden skifter hænder i Thisted Kommune, og Venstres Niels Jørgen Toft Pedersen kan fremover kalde sig borgmester. Den afgående socialdemokratiske borgmester Ulla Vestergaard fik ellers flere personlige stemmer end kandidaterne fra Venstre og Konservative til sammen, men det lykkedes ikke socialdemokraten at fastholde magten. I stedet indgik Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti en konstituering. 56-årige Niels Jørgen Toft Pedersen er gårdejer. Fra 2011 til 2011 var han formand for Landbrug & Fødevarer. 

Tønder 

Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti) 
Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti er ny borgmester i Tønder Kommune og bliver dermed det tyske mindretals første borgmester i Danmark. Det 58-årige byrådsmedlem vandt posten fra den siddende borgmester Henrik Frandsen. Frandsens nystartede parti Tønder Listen blev ellers det største parti i kommunen med 29 procent af stemmerne, men det var ikke nok til at beholde magten. Jørgen Popp Petersen er uddannet landmand og har siddet i byrådet siden kommunalvalget i 2009.

Varde 

Mads Sørensen (V) 
Mads Sørensen fra Venstre bliver ny borgmester i Varde Kommune. Dermed sikrer han og partiet sig forsat magten i en klassisk venstrebastion, som sidst havde en socialdemokratisk borgmester i 1964-1966. 42-årige Mads Sørensen var minkavler frem til efteråret 2020, hvor erhvervet som bekendt blev lukket ned. Sideløbende har han siddet i byrådet i Varde Kommune siden 2014. 

Vejen 

Frank Schmidt-Hansen (K) 
Den nye konservative borgmester i Vejen har over 20 års erfaring i lokalpolitik. Han blev første gang byrådsmedlem af det daværende Rødding Byråd og fortsatte i byrådet i den nye sammenlagte Vejen Kommune, som han altså nu skal være borgmester for. Frank Schmidt-Hansen er 58 år.  

Ærø 

Peter Hansted (S) 
Peter Hansted er søn af tidligere statsminister Jens Otto Krag, men det er ikke noget, han skilter med, har han udtalt. Ærøs nye borgmester overtager fra partifællen Ole Wej Petersen, der valgte ikke at genopstille som borgmesterkandidat. Hansted blev første gang valgt til kommunalbestyrelsen på øen i 2013. 

Aabenraa 

Jan Riber Jakobsen (K) 
Jan Riber Jakobsen er blevet borgmester i Aabenraa Kommune. Han er 55 år, har tidligere været ansat i DSB, i dag i virksomheden Amplio og er bosat i Padborg. Han indtager borgmesterkontoret med erfaring fra Teknik- og Miljøudvalget. Jan Riber Jakobsen afløser Venstremanden Thomas Andresen.

Det er endnu ikke blevet afgjort, hvem der bliver borgmester i Dragør, Fredericia og Odsherred.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Storbank

Borgmester (V), Billund
KA i pædagogisk psykologi (Aarhus Uni.), sygeplejerske

Jacob Trøst

Borgmester (K), Bornholms Regionskommune
politibetjent

Frank Jensen

Borgmester (R), Fanø Kommune
skolelærer og økonom

0:000:00