"Man går bare fem minutter længere i bad"

HØRING: Står man ikke bare fem minutter længere under bruseren, hvis man kan spare tid på at pendle til arbejde? Det spørgsmål var et blandt mange, da en række eksperter blev hørt om de bredere økonomiske effekter ved at investere i infrastruktur.

Hvad er den samfundsmæssige værdi af ny infrastruktur? Det spørgsmål var til debat i Landstingssalen tirsdag.
Hvad er den samfundsmæssige værdi af ny infrastruktur? Det spørgsmål var til debat i Landstingssalen tirsdag.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Den samfundsøkonomiske analyse er ikke en facitliste. Man kan ikke springe den politiske fase over.

Jacob Heinsen
Departementschef, Transportministeriet

Værdien af samfundsøkonomiske analyser er igen til debat. Denne gang ved en stort anlagt høring i Landstingssalen i Folketinget.

Selvom tirsdagens høring egentlig tog udgangspunkt i, om man kan inddrage flere elementer end i dag, så kredsede en del af debatten også om, hvorvidt de nuværende beregninger giver mening. Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested, lod således forstå, at han erklærer sig tvivlende over for, at man i dag sætter værdi på sparet rejsetid på eksempelvis fem minutter:

"Meget af det bliver en værdisættelse af fritid. Men i den virkelige verden står man bare fem minutter senere op, eller man går bare fem minutter længere i bad. Det forøger naturligvis livskvaliteten, men det har ingen effekt på arbejdsudbuddet," sagde Henning Hyllested.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00