Ministerrådet godkender EU’s vejpakke

GODKENDT: Ministerrådet har formelt godkendt EU’s vejpakke. Flere lande forsøgte forgæves at bremse vedtagelsen på grund af coronakrisen. 

Ministerrådet godkendte lige før påske EU's vejpakke. 
Ministerrådet godkendte lige før påske EU's vejpakke. Foto: Colourbox.dk
Jeppe Maagaard Holm

7. april godkendte et flertal i ministerrådet EU’s vejpakke, der lover begrænset cabotagekørsel og bedre forhold for chauffører.

Nu venter kun andenbehandling i Parlamentet, før vejpakken, der har været undervejs i flere år, kan blive endelig vedtaget. 

Udsigterne til, at vejpakken kan blive en realitet, vækker glæde hos ITD, der er brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

Dokumentation

Her er nogle af de centrale punkter i den vejpakke, som EU-institutionerne er blevet enige om:

Samme løn for samme arbejde på samme sted: Chauffører skal fremover betragtes som udstationerede arbejdere fra første dag, når de kører cabotagekørsel. Det betyder, at en udenlandsk chauffør skal betales en dansk løn, når vedkommende kører med gods internt i Danmark, uanset hvor lastbilen er registreret, eller chaufføren er ansat.

Opgør med skuffeselskaber: Brugen af skuffeselskaber bekæmpes ved at stille strengere krav til kørselsaktivitet i det land, hvor selskabet er registreret. Derudover skal vognmænd have parkeringspladser ved deres virksomhed, og der stilles krav til, at lastbiler på internationale ture skal vende hjem oftere. 

Begræns cabotagekørsel: Reglerne for cabotagekørsel strammes.

Værdige forhold for chaufføren: Chaufførens lange, ugentlige hvil skal tages et andet sted end i førerhuset, og chaufførerne får ret til at vende hjem til deres hjemland oftere for at få et langt hvil.

Stærkere kontrol: Kravene til automatisk kontrol i lastbilerne strammes, så det bliver nemmere at håndhæve reglerne.

Færre undtagelser: Lette lastbiler omfattes også af reglerne. De har tidligere været undtaget.

Kilde: 3F 


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00