Thor Möger
(Foto: Casper Andersen/Altinget.dk)

Möger afviser S-forslag om bilafgifter

27. oktober 2011 kl. 22:00
AFGIFTER: Skatteministeren slår fast, at regeringen ikke har lagt sig fast på, hvordan den grønne omlægning af bilafgifterne skal foregå. Oppositionen kritiserer regeringens ageren i sagen.
| Flere

Socialdemokraternes energi- og klimaordfører, Pernille Rosenkrantz-Theils (S) forslag om at fordoble bilafgiften for de mest benzinslugende og miljøskadelige biler er ikke regeringens politik. Det garanterer skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

"De holdninger, som Socialdemokraternes klimaordfører har givet udtryk for, er ikke regeringens politik. Det er vigtigt for mig at understrege også af hensyn til bilsalget," siger han.

Udmeldingen kom under onsdagens samråd i Skatteudvalget, hvor Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen havde bedt ministeren om at redegøre for tidshorisonten i regeringens planlagte omlægning af bilafgifterne, og for hvordan bilsalget vil udvikle sig i den mellemliggende periode.

Regeringen ikke lagt sig fast endnu
Baggrunden for skatteordførerens samrådsspørgsmål er, at Pernille Rosenkrantz-Theil har foreslået, at registreringsafgiften skal fordobles på alle biler, der ikke er i energiklasse A, mens den skal sænkes for de miljørigtige biler.

Men regeringen er slet ikke kommet så langt med de konkrete planer for, hvordan omlægningen skal foretages, forsikrer skatteminister Thor Möger Pedersen. Han afviser dermed, at idéen fra Pernille Rosenkrantz-Theil også er regeringens plan for en omlægning af bilafgiften.

"Det udspil, som regeringen har lovet, skal være meget afbalanceret. Og om det er energiklasserne, der skal være afgørende, er alt for tidligt at lægge sig fast på," sagde han og understreger, at omlægningen skal være provenueneutral, som der står i regeringsgrundlaget.

Ånden ude af flasken
Oppositionen ser dog meget kritisk på de skiftende udmeldinger om omlægningen af afgiften på biler, og på at regeringen har taget hul på diskussionen uden at fremlægge hverken en tidshorisont eller en konkret model for, hvordan og hvornår omlægningen skal finde sted.

"Det her er lidt som at slippe ånden ud af flasken. Nu har man selv åbnet ballet, og så handler det altså om at få handlet hurtigt, da det er en diskussion, der hurtigt får virkning på bilsalget," sagde Torsten Schack Pedersen.

Og bilsalget lider allerede på grund af udmeldingerne fra Pernille Rosenkrantz-Theil, lød det fra Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen. Derfor skal regeringen komme i arbejdstøjet og lægge et forslag frem i Folketingssalen:

"Bilsalget er gået helt i stå. Når der kommer bombastiske meldinger om, at biler skal stige helt op til 50 procent i registreringsafgift, så er det noget, der gør folk meget nervøse, fordi det vender op og ned på bilejernes økonomi og bilmarkedet. Derfor haster det med at få vedtaget en afgiftsomlægning," sagde han.

Grundig forudgående analyse er nødvendig
Thor Möger Pedersen maner dog til tålmodighed hos oppositionen, da en omlægning af afgiftssystemet ikke er en enkel opgave og kræver en grundig forudgående analyse og undersøgelse. Hvis det går for hurtigt med at få omlægningen igennem, kan det tværtimod skade bilsalget mere, end det gavner:

"Problemet er, at hastighed også kan medføre sjusk. Særligt når det handler om bilafgifter, er det meget vigtigt, at der er sikret en forudgående undersøgelse, inden et forslag fremlægges. Så det er sammen med hensynet til bilsalget årsagen til, at vi ikke udtaler os om tidshorisonten og modellen," sagde skatteministeren.

DF: Godt at ordfører bliver sat på plads
Hos Dansk Folkeparti undrer man sig ligeledes over, at regeringen kan komme med så forskellige udmeldinger. Partiets klima- og energiordfører Mikkel Dencker roser dog skatteministeren for at tage afstand fra Pernille Rosenkrantz-Theils meldinger.

"Det er befriende, at ministeren nu har hældt Socialdemokraternes ordfører ned af brættet med den ekstreme udmelding, om at man ville fordoble registreringsafgiften på visse biler. Det, tror jeg, er en opblødning og en lettelse for mange," siger han. 
 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK