Debat

Ny debat: Skal Københavns Lufthavn tilbage på statslige hænder?

DEBAT: Det store private engagement i Københavns Lufthavn kritiseres for at skrue taksterne i vejret. Er der brug for bedre regulering af markedet, eller bør staten sikre sig større ejerskab? Altinget tager debatten.  

Foto: /ritzau/ Kim M. Gonzales
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør 

Danmark er blandt de lande i Europa med størst privat ejerskab af luftfartens infrastruktur ifølge en opgørelse fra lufthavnenes internationale interesseorganisation, ACI.

Private investorer har derfor i årevis tjent kassen på Københavns Lufthavn. Det er også kommet den danske stat til gode, men særligt flyselskaberne har kritiseret lufthavnen for at udnytte sit monopol til at skrue taksterne i vejret.

Nu vil regeringen stramme reguleringen i håb om at få presset taksterne ned og dermed få mere trafik til og fra Hovedstaden.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Hvordan skal fremtiden for Københavns Lufthavn se ud? Er der brug for en anden ejerskabsform, så staten har mere at skulle have sagt? Eller er en bedre regulering af markedet vejen frem?

Mød panelet her.

Henrik Peter JørgensenHenrik Peter Jørgensen
Kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavn. Henrik Peter Jørgensen er uddannet cand.mag i historie og samfundsfag.

 

Daniel KirchhoffDaniel Kirchhoff
Informationschef i Norwegian. Daniel Kirchhoff er uddannet cand. comm.

 

Lars W. AndersenMariam SkovfogedMariam Skovfoged og Lars W. Andersen 
Hhv. pressechef og direktør for public affairs og infrastruktur i SAS. Lars Wigelstorp Andersen er også formand for Brancheforeningen for Dansk Luftfart. Han har arbejdet i SAS siden 1993 med ansvar for skiftende stabsfunktioner. Efter endt juridisk kandidateksamen i 1985 blev han ansat i Udenrigsministeriet, hvor han de fem af årene havde udstationeringer i EU-Kommissionen (DG COMP) og den danske ambassade i Teheran.

Kjeld Zacho JørgensenKjeld Zacho Jørgensen
Adm. direktør i Billund Lufthavn. Kjeld Zacho Jørgensen er uddannet cand. mag. i dansk og idræt. Han er tidligere administrerende direktør i Region Syddanmark.

 

Henning HyllestedHenning Hyllested (EL)
Transportordfører. Henning Hyllested har siddet i Folketinget siden 2011. Han har arbejdet som havnearbejder i mange år.

 

Kim ChristiansenKim Christiansen (DF)
Transportordfører. Kim Christiansen har siddet i Folketinget siden 2007. Han er selvstændig erhvervsdrivende og har tidligere været medlem af byrådet i Mariager Kommune. 

Kristian Pihl LorentzenKristian Pihl Lorentzen (V)
Transportordfører. Kristian Pihl Lorentzen har siddet i Folketinget siden 2005. Han har en videregående officersuddannelse ved Forsvaret, hvor han har været ansat fra 1981 til 2005.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00