På overfladen minder Stephanie Lose om en grå embedsmand. Men hun har en veludviklet sans for magt

Danmarks nye økonomiminister siger selv, at hun har fødderne solidt plantet i den jyske muld. Men nu skal hun slå sine folder og kæmpe for Venstre på Slotsholmen.

Stephanie Lose har flere gange understreget, at hun ikke drømmer om at gøre karriere i landspolitik. Nu skifter hun – i partiets tjeneste – karrieren som regionsformand i Sydjylland ud med et ministerjob på Slotsholmen.
Stephanie Lose har flere gange understreget, at hun ikke drømmer om at gøre karriere i landspolitik. Nu skifter hun – i partiets tjeneste – karrieren som regionsformand i Sydjylland ud med et ministerjob på Slotsholmen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstJonas Wiinblad OvergaardMalte BruhnNinna Gøbel RønbergMartin Mauricio

Denne artikel blev bragt første gang 10. marts 2023 i forbindelse med, at Stephanie Lose indtrådte midlertidigt som økonomiminister under Jakob Ellemann-Jensen sygemelding. Altinget har valgt at bringe en opdateret version i anledning af, at Stephanie Lose nu officielt er indtrådt som Danmarks nye økonomiminister. Du kan finde den oprindelige udgave her.


Stephanie Lose er forelsket i den sundhedspolitik, der i høj grad drives og bestemmes i det regionale Danmark, hvor hun har slået sine politiske folder, siden hun blev valgt til regionsrådet i Region Syddanmark i 2006.

Sådan sagde hun det i hvert fald i et interview med Altinget i 2019.

Faktisk har hun flere gange understreget, at hun ikke drømmer om at gøre karriere i landspolitik, og at hun befinder sig ganske godt i rollen som magtfuld regionspolitiker og næstformand i Venstre med særligt fokus på baglandet.

Alligevel skifter hun – i partiets tjeneste – nu karrieren som regionsformand i Sydjylland ud med et ministerjob på Slotsholmen.

Det kriseramte regeringsparti har nemlig mere brug for hendes kræfter på Christiansborg, og derfor har hun sagt ja til at træde ind i SVM-regeringen som ny økonomiminister. 

Læs også

Den 40-årige sønderjyde har tidligere passet ministertaburetten, da hun i foråret blev hevet ind som økonomiminister under Jakob Ellemann-Jensens stresssygemelding. Dengang var det formelt uden en portefølje, der er en betegnelse for en minister uden ansvar for et fagministerium.

Imens kunne Troels Lund Poulsen vikariere på fuld tid for Ellemann i Forsvarsministeriet. Nu er den fordeling blevet permanent.

Stephanie Lose træder samtidig direkte ind i tre af regeringens helt centrale udvalg: Koordinationsudvalget, Økonomiudvalget, Ansættelsesudvalget og Udvalget for Regeringsledelse.

Herfra skal hun varetage Venstres mærkesager i de interne regeringsslagsmål med Socialdemokratiet og Moderaterne. Eller som hun selv sagde det, da hun torsdag mødte pressen foran Amalienborgs grønne port med statsminister Mette Frederiksen (S) og de øvrige nye Venstre-ministre, Morten Dahlin og Mia Wagner, ved sin side:

"Vi giver Venstre en frisk start."

Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne torsdag præsentere tre nye Venstre-ministre i sin regering. Morten Dahlin, Stephanie Lose og erhvervskvinden Mia Wagner indtræder nu på ministerholdet.
Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne torsdag præsentere tre nye Venstre-ministre i sin regering. Morten Dahlin, Stephanie Lose og erhvervskvinden Mia Wagner indtræder nu på ministerholdet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skarp analytisk hjerne

Selvom der er langt fra Regionshuset i Vejle til Slotsholmen på København, er det dog langtfra givet, at Mette Frederiksen, Lars Løkke Rasmussen, Nicolai Wammen og Jakob Engel-Schmidt får let spil, når de skal krydse klinger med Venstres næstformand ved møderne på Marienborg og i Statsministeriet.

For når man taler med folk, der kender hende, får man ikke bare en fornemmelse af en politiker, der både har styr på de små detaljer og de store linjer på sundhedsområdet. Der tegner sig også et klart billede af et menneske, der kender magtens spil til fingerspidserne – og som ikke er bange for at lægge sig ud med dansk politiks topfolk, hvis situationen kræver det.

"Hun er enormt respekteret af med- og modspillere for sin kæmpe viden og skarpe analytiske hjerne," siger Altinget sundhedspolitiske analytiker Ole Toft, der fortsætter:

"Hun er derfor kendt som en dygtig forhandler og en skarp, men saglig politisk debattør. Selvom hun udadtil fremstår som en lidt grå embedsmandstype, har hun flere gange vist, at hun er i stand til at tvinge sine mål og ønsker igennem både internt i partiet og over for politiske modstandere."

Blå bog

Stephanie Lose er 40 år og født i den sønderjyske by Løgumkloster.

Hun er gift med Jakob Lose, der sidder i byrådet i Esbjerg Kommune. Sammen har de døtrene Mie og Sofie.

Hun har været medlem af Venstre Ungdom og Venstre, siden hun var 14 år, og er uddannet økonom fra Syddansk Universitet i 2006.

Hun har været medlem af regionsrådet i Region Syddanmark siden 2006. I 2015 overtog hun formandsposten efter Carl Holst.

Ved regionsrådsvalget i 2021 fik hun 147.486 personlige stemmer. Det var flest af alle kandidater i hele landet.

Hun var formand for Danske Regioner fra 2018 til 2022. Frem til i går var hun næstformand i organisationen.

I oktober 2021 blev hun første gang valgt som Venstres næstformand med særligt ansvar for partiets organisation. Den post blev hun genvalgt til i november 2023.

Torsdag blev hun officielt udnævnt som ny økonomiminister i SVM-regeringen. 

Hun har tidligere arbejder som underviser på Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg og som investerings- og valutarådgiver i Jyske Bank.

Syddanmarks Bismarck

Samme toner kommer fra Karsten Lauritzen, der har en fortid som skatteminister og gruppeformand i Venstre.

"Det tenderer en genistreg at få hende ind på den post med den legitimitet, hun har i befolkningen og i Venstres bagland. Hun skal være med til at sørge for, at der kommer en ekstra stærk stemme, der taler for, at de indrømmelser, Venstre har fået i regeringsgrundlaget, bliver synlige."

Selvom hun træder direkte ind i magtens inderste cirkler, har han høje forventninger:

"Man skal ikke tage fejl af hende. Hun kender det politiske spil og de politiske dynamikker. Hun har siddet med i Venstres ledelse på Christiansborg i hendes tid som næstformand."

Det mest lysende eksempel på Stephanie Loses fornemmelse for magt, viste sig efter valget til landets regioner i 2017.

Socialdemokratiet havde nemlig vundet fire ud af de fem regionsrådsformandsposter, og derfor så det sort ud for Stephanie Lose, der vandt i Region Syddanmark, men som også havde ambitioner om at nappe formandsposten i Danske Regioner.

Trods de dårlige odds formåede hun at overtale Radikale til at pege på hende som formand for den magtfulde organisation, der hvert år er modpart til regeringen i forhandlingerne om sygehusenes økonomi. Ifølge den radikale forhandlingsleder, Karin Friis Bach, valgte hun Lose, fordi Venstre-kvinden havde den stærkeste profil og det bedste tilbud på det klogeste tidspunkt. 

Læs også

Få dage tidligere havde Lose givet den tidligere udenrigsminister Villy Søvndal tørt på, da hun på valgnatten gik udenom SF i konstitueringsforhandlingerne, efter SF-veteranen havde ført kampagne mod hende i valgkampen.

For det vandt hun Cordua og Stenos årlige "Bismarck-pris," der – ifølge de politiske kommentatorer og radioværter – er "det uofficielle danmarksmesterskab i realpolitik".

Selvom Bismarck er kendt for et citat om, at realpolitik højst er ligeså kønt som pølseproduktion, tyder meget på, at vælgerne har respekt for hendes metoder.

Ved valget i 2021 satte 147.485 vælgere kryds ved Stephanie Loses navn. Det svarer til 22 procent af samtlige afgivne stemmer i regionen.

"Ingen påstår, at hun er en klassisk karismatisk politiker," siger Ole Toft og uddyber:

"Men vælgerne i Region Syddanmark har stemt på hende i stort tal. Regionen bliver generelt vurderet som den mest veldrevne region i Danmark, hvor der generelt er godt styr på økonomien. Regionens samarbejde mellem sygehuse, praktiserende læger og kommuner bliver ofte fremhævet som løsninger, de andre regioner i Østdanmark burde lade sig inspirere af."

Det er selvfølgelig normalt at læse lidt op før en forhandling, men hun har styr på alle tænkelige scenarier og sine forskellige handlemuligheder i en grad ud over det sædvanlige

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Forhenværende formand i Region Hovedstaden. Overborgmester i København

Intet politisk projekt

Også på de interne linjer i Venstre har Stephanie Lose markeret sig som en hård hund i de politiske slagsmål.

For eksempel var der ingen kære mor, da hun i 2015 var med til at politianmelde sin forgænger, partifælle og tidligere chef, Carl Holst, på mistanke om misbrug af regionale ressourcer i forbindelse med hans valgkamp til Folketinget.

Endnu mere markant var det, da hun tog et åbent opgør med Lars Løkke Rasmussen og resten af den daværende Venstre-ledelse, da han som statsminister i 2019 gik til valg på at afskaffe de regioner, hun selv stod i spidsen for.

Hun begrundede sit stålsatte forsvar med, at reformen var både udemokratisk og ødelæggende for folkestyret, der – ifølge hende – er en del af Venstres sjæl.

På samme måde spillede hun en helt afgørende rolle, da Venstres bagland efter valget i 2019 fik nok af Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensens skænderier i toppen partiet.

Flere medier har beskrevet, hvordan hun på et hasteindkaldt telefonmøde i partiets forretningsudvalg tog ordet og i klare vendinger opfordrede både formanden og næstformanden til at træde tilbage, hvilket de som bekendt endte med at gøre.

Læs også

Stephanie Lose ligger ikke selv skjul på, at hun har taget "de konflikter, der skal tages, og sat de eksempler, der skulle sættes".

"Hvis man til enhver tid vælger kompromiset, så bliver man til syvende og sidst en svag leder," sagde hun til Information i 2021. 

Det er dog langtfra alle, der har den store fidus til Stephanie Lose:

"Hun blev valgt som næstformand for det, hun ikke er. Hun har ikke et politisk projekt, men blev valgt for sit organisatoriske blik. Hun er ikke karismatisk og har ikke blik for det Christiansborg-politiske. Hvis der er nogen, der begynder at tale om hende som Venstres næste formand, så siger det måske lidt om, hvor stor en krise, Venstre er i," siger en kilde med en fortid i toppen af partiet.

Den jyske muld

Rokaden i Venstre-toppen, hun selv var med til at realisere, betød, at Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg overtog posterne som formand og næstformand.

Men det var et elendigt match, og derfor lå valget af Lose lige for, da Støjberg forlod posten og partiet.

Af iagttagere bliver Lose set som en slags inkarnation af en række af Venstres oprindelige værdier.

Niels Wium Olesen, lektor og ekspert i politisk historie på Aarhus Universitet, har sagt til Information, at Loses store popularitet i partiet er udtryk for, at "Venstre har brændt sig på et christiansborgpolitisk lag, som ikke har været i sync med partibaglandet".

Ifølge politisk kommentator Lars Trier Mogensen er Stephanie Lose sågar et symbol på "drømmen om det hedengangne bonde-folkeparti".

Om det er sandt eller ej, kommer nok an på øjnene, der ser.

Læs også

Men da hun i oktober 2021 skulle vælges officielt på et ekstraordinært landsmøde, gjorde hun i hvert fald intet for at nedtone fortællingen:

"Jeg har ikke kun fødderne solidt plantet i den jyske muld. Jeg har dem også solidt plantet i Venstre. Jeg er vokset op i Løgumkloster i Sønderjylland. Min mormor og morfar drev et mindre landbrug, og der var ingen tvivl om, at selvom måfar’, som det hedder i Sønderjylland, ikke som sådan var politisk engageret, så var han politisk interesseret og opfattede Venstre som sit parti."

Opvæksten i Venstres sønderjyske kerneland har – det fortalte hun også på årsmødet – har givet hende en "tro på, at vi alle kan gøre en forskel i vores eget liv, og at man med flid og pligtopfyldenhed og ansvarlighed kan komme langt".

Ifølge Karsten Lauritzen er Stephanie Lose ikke typen, der lefler for vælgerne.

"Hun er ikke en, der synes, det er vigtigt at stille op i et eller andet underholdningsshow. Men hun brænder for at gøre en forskel for dem, hun repræsenterer. Hendes stil er ikke at møve sig ind alle mulige steder. Det er at løfte sine opgaver og passe sit arbejde. Det får hun respekt for i baglandet," siger han.

Venstre sagde farvel til Jakob Ellemann-Jensen, da partiet mødtes til landsmøde i Herning i november. Her blev Troels Lund Poulsen officielt valgt som partiets nye formand, og Stephanie Lose blev genvalgt som næstformand.
Venstre sagde farvel til Jakob Ellemann-Jensen, da partiet mødtes til landsmøde i Herning i november. Her blev Troels Lund Poulsen officielt valgt som partiets nye formand, og Stephanie Lose blev genvalgt som næstformand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ikke bare en dame fra Vestjylland

Stephanie Lose har været medlem af Venstre, siden hun som 14-årig faldt for sloganet om "frihed til forskellighed".

I interviews har hun fortalte, at hun som ung var en lidt af en enspænder, der brugte mere tid på lektier og tykke bøger end på veninderne, og at hun derfor godt kunne lide tanken om et parti med fokus på rummelighed og folkelighed.

Selvom hun er blevet mere udadvendt med årene, har hun ikke mistet evnen til at sætte sig ind i kompliceret stof på kort tid. Det betyder både, at hun kan læse en hel bog på fem timer. Men også at hun altid er "velforberedt til tænderne" i sit politiske arbejde.

Sådan sagde i hvert fald Sophie Hæstorp Andersen (S), der har en fortid som regionsrådsformand i København, til Altinget i 2019:

"Det er selvfølgelig normalt at læse lidt op før en forhandling, men hun har styr på alle tænkelige scenarier og sine forskellige handlemuligheder i en grad ud over det sædvanlige," lød det dengang fra den nuværende overborgmester i København.

Selvom Stephanie Lose på papiret har de nødvendige kvalifikationer, er det dog ikke givet, at hun har, hvad der skal til.

"Det er ingen naturlov, at Stephanie Lose kan overføre sin popularitet til landspolitikken," siger Ole Toft og fortsætter:

"To tidligere regionsformænd og regionale stemmeslugere, Orla Hav (S) og Carl Holst (V), fik ingen succes på Christiansborg. Når det er sagt, så bliver Stephanie Lose regnet for at være af en lidt større kaliber end Holst og Hav."

Da Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose i foråret præsenterede deres nye – og dengang midlertidige – arbejdsdeling, var der også fuldtonet opbakning og stor ros til den nye økonomiminister:

"Det er jo ikke – undskyld udtrykket – bare en dame fra Vestjylland, der er trukket ind. Det er en, der har en meget høj position i Venstre. Det er Venstres næstformand, som har en bred anerkendelse, og som er dygtig," sagde Troels Lund Poulsen.

Dengang virkede Stephanie Lose ikke synderlig nervøs for sin nye rolle i toppen af dansk politik. Hun forventede i hvert fald ikke meget hjælp fra Troels Lund Poulsen:

"Vi kan ikke rende rundt og babysitte hinanden hele tiden. Vi er voksne mennesker, og vi må ligesom passe vores egne opgaver." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00