Debat

Småøer: Vi står overfor en afvikling, hvis ikke nye, el-drevne færger bliver et nationalt anliggende

Regeringens planer om flere havvindmølleparker kan blive en del af løsningen på småøkommunernes massive udfordringer med omstilling fra diesel til elfærger. Men det kræver, at omstillingen bliver et nationalt anliggende, skriver Kirsten Sydendal.

De gamle dieseldrevne færger bør snart skiftes ud, men det er et problem, fordi det økonomiske ansvar ligger hos kommunerne, skriver Kirsten Sydendal.
De gamle dieseldrevne færger bør snart skiftes ud, men det er et problem, fordi det økonomiske ansvar ligger hos kommunerne, skriver Kirsten Sydendal.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kirsten Sydendal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen har for nylig fremsat en ambitiøs plan for flere havvindemølleparker i danske farvande. Danskere, der bor i kystzoner, kan derfor forvente at få flere havvindmølleparker at kigge på.

Samtidig arbejder flere kommuner lige nu på at finde løsninger, så eldrevne færger i de kommende år kan afløse de mange ældre dieselfærger, som i dag sejler til og fra Danmarks beboede småøer.

En stor udfordring for færgernes grønne omstilling er, at det økonomiske ansvar for investeringer i færger til småøerne helt og holdent ligger hos kommunerne

Kirsten Sydendal
Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer

På småøerne sidder vi derfor med et dilemma. På den ene side vil vi gerne beholde vores smukke havudsigter. Det er dem, vi til en vis grad lever af, både åndeligt, men også økonomisk, da turisme er et stort erhverv på småøerne. Vi er også bekymrede for, hvad de mange havvindmøller vil betyde for havmiljøet og for fuglelivet.

Udtjente dieselfærger skal udskiftes
Vi har imidlertid også en anden udfordring på småøerne, og det er vores færger. I langt de fleste kommuner med småøer er færgen den absolut største miljøsynder, og det er derfor oplagt at kigge på grønnere alternativer, når kommunerne skal opfylde deres del af regeringens 2030 klimamål.

De gamle dieselfærger i Danmarks færgeflåde er ikke blot store miljøsyndere. Mange af færgerne er simpelthen udtjente, og en udskiftning er derfor under alle omstændigheder nødvendig for flere øer.

En stor udfordring for færgernes grønne omstilling er dog, at det økonomiske ansvar for investeringer i færger til småøerne helt og holdent ligger hos kommunerne. Der har været statslige puljer baseret på EU- midler, som kommunerne kunne søge, men disse puljer har en begrænsning på 25 procent af investeringssummen.

Vi kan risikere at stå med fine, nye, grønne færger, der kun sjældent sejler til øer, der er under afvikling

Kirsten Sydendal
Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer

Kommunen skal stadig selv skaffe de resterende 75 procent af en investering på langt over 100 millioner kroner til nye færger, ombygning af havneanlæg og anskaffelse af ladestationer med mere. Derudover har flere kommuner end ikke ressourcerne til at sammensætte et projekt, som de derefter kan søge tilskud til.

I de kommuner, hvor man har fået del i puljemidlerne, er det blandt andet meldt ud, at de resterende midler skaffes ved at forringe færgeservicen eller endda ved at nedlægge færgeruter. Et mareridtsscenarie for de berørte øer.

Læs også

Grønne indenrigsfærger bør være et nationalt anliggende
Vi kan risikere at stå med fine, nye, grønne færger, der kun sjældent sejler til øer, der er under afvikling, fordi almindelige mennesker ikke kan få deres liv til at hænge sammen uden tilstrækkeligt med færgeafgange.

En yderligere problemstilling er at skaffe strøm nok til at drive færgerne, når de engang skal i søen. Der er slet ikke strøm nok på småøerne og ved de eksisterende havneanlæg på fastlandet til at forsyne en el-drevet færge i daglig drift.

Hvis private investorer skal tjene penge på havvindmøller ud for vores kyster, bør det være indskrevet i udbuddet, at dele af fortjenesten skal gives til finansiering af nye el-færger

Kirsten Sydendal
Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer

Sammenslutningen af Danske Småøer mener derfor, at grønnere indenrigsfærger bør være et nationalt anliggende og ikke blot en hovedpine for den enkelte småøkommune.

Og her kommer havvindmøllerne ind som en mulig løsning, der både kan skaffe kapital til investering i el-færger, men også den nødvendige strøm til at drive dem.

Hvis private investorer skal tjene penge på havvindmøller ud for vores kyster, bør det være indskrevet i udbuddet, at dele af fortjenesten skal gives til finansiering af nye el-færger, og at dele af den producerede strøm skal bruges til at drive færgerne.

Regeringen har lige nu en gylden chance for at give Danmarks klimaambitioner et gevaldigt skub ved at bidrage til udskiftningen af dieselfærgeflåden med nye, grønne færger. Tænk færgerne ind fra starten, så de gevinster, som genereres fra vores fælles ressourcer - vores hav og vores natur - også kommer os alle til gavn. Ikke mindst os, der bor der, hvor havvindmøllerne skal være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Sydendal

Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer, informationsspecialist, Nordzucker
cand.mag. (i datalingvistik) fra Københavns Universitet.

0:000:00