Debat

Tørnæs: Junckers vitaminindsprøjtning kræver politisk initiativ

DEBAT: Kommissionsformand Jean-Claude Junckers vækstpakke er et skridt i den rigtige retning. Nu skal klare politiske prioriteringer genskabe optimismen og arbejdspladserne i Europa, skriver Ulla Tørnæs (V).

Det kræver klare politiske prioriteringer, hvis Junckers nye vækstplan skal lykkes, skriver Ulla Tørnæs (V).
Det kræver klare politiske prioriteringer, hvis Junckers nye vækstplan skal lykkes, skriver Ulla Tørnæs (V).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Der har ligget en dyne af løse rygter over Bruxelles, siden Jean-Claude Juncker tiltrådte sit embede som kommissionsformand i forsommeren.

Rygterne gik på en vækstpakke, der endelig skulle sætte gang i Europas dårligt vedligeholdte hjul og sætte en effektiv stopper for de seneste seks års lavvækst. Sidste onsdag præsenterede Juncker så sin pakke.  

Det ville være en tilsnigelse at kalde vækstpakken for et mirakel for EU's fremtid. Der skal meget mere til for at genskabe de millioner af arbejdspladser, som gik tabt under krisen, og for at genskabe tilliden til Europas økonomi. Men vækstpakken er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Nu skal tyren tages ved hornene, så vi med soleklare politiske prioriteringer får genskabt optimismen og arbejdspladserne.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Soleklare politiske prioriteter  
For det første er det helt essentielt at skabe nye, private arbejdspladser. Det er her både den korte og langtidsholdbare vækst skal komme fra.

Det betyder, at vi skal skabe de bedst mulige forhold for de små og mellemstore virksomheder (SMV'erne). Disse virksomheder står lige nu i en svær situation, hvor det er alt for svært at finde finansiering til at føre deres gode ideer ud i livet. I Junckers investeringspakke bliver der oprettet en fond, hvorfra SMV'er kan låne kapital til investeringer. På denne måde kommer de penge, der er tæt på borgerne, ud at arbejde for vores fælles fremtid.

Den danske regering skal trække i løbeskoene og være proaktive, så vi får tiltrukket vigtige investeringer til Danmark. Kun på den måde kan vi bruge Junckers vækstpakke, som den vitaminindsprøjtning, den er tænkt som.

Ulla Tørnæs (V)
MEP

Pengene skal bruges der, hvor de gør den største forskel og skaber allermest vækst. Og hvis vi for alvor skal have hjulene til at dreje hurtigere rundt, så skal vi blive bedre til at samarbejde med vores naboer. Det skaber vækst i vores virksomheder, og samtidig skaber det et stort behov for investeringer i transport, i energiinfrastruktur og i den digitale sammenhængskraft. 

For det tredje - og sidste - så skaber vi ingen vækst i virksomhederne, hvis de skal blive ved med at kæmpe med unødvendigt store bureaukratiske krav. Og her er Kommissionen enig. I vækstplanen understreger Kommissionen, at Danmarks bureaukratiske byrder sætter en kæp i hjulene for nye investeringer i virksomheder, hvilket betyder, at det er alt for dyrt at drive virksomhed i Danmark. Det er på høje tid, at vi tager et opgør med vores status som europamester i bureaukrati.

Investeringer skal mærkes i Danmark
For mig står det helt klart: pengene skal investeres, så danskerne komme til at mærke forskellen i deres hverdag.

Fokus skal være på at skabe private arbejdspladser, da det er herfra væksten spirer, og på at gøre livet langt lettere for danske virksomheder. Der er ikke meget, der tyder på, at hverken konkurrencekommissær Margrete Vestager eller den radikale leder Morten Østergaard ser potentialet i at investere i danske projekter.

Med den attitude får Danmark ikke sin del af kagen. Den danske regering skal trække i løbeskoene og være proaktive, så vi får tiltrukket vigtige investeringer til Danmark. Kun på den måde kan vi bruge Junckers vækstpakke, som den vitaminindsprøjtning, den er tænkt som. Sådan får vi genskabt optimismen og væksten i Danmark og i Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00