Debat

Venstre: Der bliver ingen effektiv grøn omstilling uden digitalisering

Digitale løsninger vil blive helt afgørende for at indfri klimamålene og samtidig gøre danskernes hverdag lettere. Venstre vil derfor afsætte penge til at samle og formidle data om ladestandere til elbiler, så ingen er i tvivl om, hvor de kan lades op, skriver Linea Søgaard-Lidell.

Med dataindsamlingen slår vi to fluer med et smæk, for den skal samtidig bruges til at skabe et markant bedre planlægningsgrundlag for opstilling af ladestandere, så vi kan sætte målrettet ind, hvor der er behov, skriver Linea Søgaard-Lidell.
Med dataindsamlingen slår vi to fluer med et smæk, for den skal samtidig bruges til at skabe et markant bedre planlægningsgrundlag for opstilling af ladestandere, så vi kan sætte målrettet ind, hvor der er behov, skriver Linea Søgaard-Lidell.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Linea Søgaard-Lidell
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimaløsninger er ikke længere noget, vi forestiller os ude i horisonten.

Vi har brug for at ændre vores vaner og vores måder at forbruge og producere på i dag. Mange af de løsninger, som samfundet har brug for, er ikke kun grønne – de er også digitale.

Faktisk har vi virkelig brug for digitalisering til at sætte turbo under den grønne omstilling. Heldigvis har Danmark en global førerposition på netop det digitale område, og det skal vi udnytte.

Digitale løsninger vil blive helt afgørende for at indfri klimamålene og samtidig gøre danskernes hverdag lettere.

Det understøtter Venstre og regeringen også med vores digitaliseringsstrategi, hvor der afsættes knap 800 millioner kroner til en ansvarlig digital udvikling. Her vil vi blandt andet investere i digitale løsninger, der kan bidrage til den grønne omstilling.

Læs også

Data på ladestandere

For eksempel skal det være meget lettere at køre elbil i Danmark. En af grundene til, at danskerne i dag fortsat fravælger elbilen, er den manglende bekvemmelighed i forhold til fossile biler.

Alle ved hvor deres lokale benzintank er, og man er sjældent langt fra den nærmeste, men hvordan er det nu lige med ladestanderne?

Hvis vi skal have flere til at vælge elbilen til, er det vigtigt, at de roligt kan regne med, at de kan lade den op.

Linea Søgaard-Lidell
MF (V)

Det problem vil vi nu bidrage til at løse. Vi vil afsætte penge til at samle og formidle data om ladestanderes placering og tilgængelighed i realtid.

Denne data skal være tilgængelig for alle. Også app-udviklere, der allerede i dag laver oversigter over lademulighederne.

På den måde er ingen i tvivl om, hvor elbilen kan lades op, og det vil forhåbentligt gøre livet lidt lettere for de mange danskere, der er i gang med at tage springet over til en elbil.

Med dataindsamlingen slår vi faktisk to fluer med et smæk, for den skal samtidig bruges til at skabe et markant bedre planlægningsgrundlag for opstilling af ladestandere, så vi kan sætte målrettet og effektivt ind, hvor der er behov.

Hvis vi skal have flere til at vælge elbilen til, er det vigtigt, at de roligt kan regne med, at de kan lade den op, også selvom man ikke har sin egen carport at lade den i.

Læs også

Digital grøn afrapportering 

Den grønne omstilling kræver også forandringer i de produkter, vi køber og bruger. Det stiller nye krav til erhvervslivet.

Virksomheder bliver i stigende grad mødt af ny og omfattende rapporteringskrav, der skal fremme grøn omstilling.

Jeg har selv været med til at vedtage meget af den nye lovgivning om bæredygtig rapportering, da jeg sad i Europa-Parlamentet. Den betyder, at virksomheder skal indsamle og håndtere langt flere data om virksomheden og dens produkter.

Digitalisering er en forudsætning for at gennemføre en effektiv grøn omstilling.

Linea Søgaard-Lidell
MF (V)

Det er en massiv opgave. Derfor er der brug for en effektiv, digital infrastruktur, som gør deling og håndtering af grønne produktdata mellem virksomheder og myndigheder automatisk og gnidningsfri.

Det er netop dét regeringen vil i digitaliseringsstrategien. Men en bedre digital infrastruktur skal ikke kun lette den grønne omstillings byrder fra erhvervslivets skuldre.

Der skal også være en bedre digital infrastruktur til deling af grønne produktdata, så de kan udnyttes i udviklingen af nye grønne produkter og nye grønne forretningsmodeller.

Digitalisering er en forudsætning for at gennemføre en effektiv grøn omstilling, samtidig med at hverdagen bliver mindre bøvlet for almindelige mennesker og virksomheder.

Kan digitale løsninger alene sikre en grøn omstilling? Nej, der er ikke ét enkelt håndtag, der kan skrues på for at komme i mål med den grønne omstilling. Men det er en afgørende del af løsningen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

0:000:00