Problemer med praktikpladser til indvandrere

PRAKTIK: Ny undersøgelse viser, at det er svært for indvandrere at få praktikpladser. Problematisk, siger forskeren bag undersøgelsen.
Indvandrere har svært ved at få praktikplads, viser ny undersøgelse.
Indvandrere har svært ved at få praktikplads, viser ny undersøgelse. Foto: Rasmus Flindt
Anders Agner Pedersen

Ud over, at det ikke er lovligt, så kan man jo heller ikke være sikker på at få den bedst kvalificerede arbejdskraft, hvis man diskriminerer på denne måde.

Line Vikkelsø Slot
Ph.d.-stipendiat, Institut for Menneskerettigheder
Det er mere regelen end undtagelsen, at praktikkonsulenterne på erhvervsskolerne oplever, at virksomheder lægger vægt på etnisk oprindelse, når de skal vælge praktikanter. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Det er cand.scient.soc. Line Vikkelsø Slot, der har lavet undersøgelsen, hvor praktikkonsulenterne er blevet spurgt, om de er bekendte med problemstillingen. I alt har 80 procent af de adspurgte svaret, at det forekommer. Heraf svarer 40 procent at det sker sjældent, men at det forekommer, 28 procent, at det sker af og til, mens 12 procent svarer, at det sker ofte. Og det er et problem, mener Line Vikkelsø Slot.

"Jeg synes at vi har et massivt problem. Det er åbenbart helt almindeligt forekommende," siger Line Vikkelsø Slot, der til daglig er ansat som ph.d.-stipendiat i forskningsafdelingen ved Institut for Menneskerettigheder, hvor hun i øjeblikket forsker i diskrimination på arbejdsmarkedet.

Diskrimination må aldrig tolereres
Ifølge Line Vikkelsø Slots undersøgelse er den forklaring, der oftest bliver anvendt fra virksomhedernes side om, hvorfor de unge indvandrere fravælges, at de taler for dårligt dansk. Og det kan ifølge Line Vikkelsø Slot ikke afvises, at det gælder i nogle tilfælde. Det kan bare gøre, at man kommer til at skære alle over en kam.

"Ud over, at det ikke er lovligt, så kan man jo heller ikke være sikker på at få den bedst kvalificeret arbejdskraft, hvis man diskriminerer på denne måde. For der kan jo være nogen, som er et scoop i den gruppe, men som de så aldrig får at se. Hvis du skærer alle over en kam, så ser du måske aldrig de virkelig dygtige eller dem, som har noget særligt at byde på," forklarer Line Vikkelsø Slot, som mener, at det er nødvendigt at gå ind og give praktikkonsulenterne noget mere oplysning om, at diskrimination er ulovligt, og ikke må tolereres.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00