Nye elevtal skiller vandene

ELEVTAL: Nye elevtal viser nedgang på især erhvervsfaglige uddannelser. Oppositionen opfordrer til handling, mens V og DF mener, at tallene tegner et positivt billede af regeringens 50 pct.-målsætning.
Foto: colourbox.com
Torbjørn Næs Bertelsen
Foto:

Tallene bekræfter, at vi i Danmark står over for en uddannelseskrise. Vi kæmper med, at mange falder fra - og nu ser vi tilmed, at færre kommer i gang. Den udfordring har regeringen siddet overhørig.

Nanna Westerby
Uddannelsesordfører, SF

En bombe under velfærdssamfundet.

Så kraftig er formuleringen, når uddannelsesordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) skal karakterisere den udvikling, der tegner sig på uddannelsesområdet, efter at de seneste elevtal fordelt på uddannelse er blevet lagt frem.

Tallene viser, at elevtallet på de ikke-kompetencegivende, de gymnasiale, de erhvervsfaglige og de mellemlange uddannelser er gået tilbage (se tabel nedenfor).

Samtidig er elevtallet på de korte og lange videregående uddannelser gået frem, mens antallet af ph.d.er også er gået frem.

"Det er en bombe under velfærdssamfundet, at antallet af ansøgere til professionsbachelorerne falder. Simpelthen fordi netop professionsbachelorerne løser en masse af de helt centrale velfærdsopgaver," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Bekymringen for de nye elevtal deles af SF's ordfører på ungdomsuddannelser, Nanna Westerby.

"Tallene bekræfter, at vi i Danmark står over for en uddannelseskrise. Vi kæmper med, at mange falder fra - og nu ser vi tilmed, at færre kommer i gang. Den udfordring har regeringen siddet overhørig. Den har længe sagt, at når arbejdsløsheden stiger, vil flere tage en uddannelse. Det er sørgeligt at se, at deres eneste plan ikke viser sig at holde stik," siger hun og fortsætter.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00