Det frie marked skræmmer erhvervsskoler og gymnasier

UDDANNELSE: Gymnasiernes selveje har givet det frie marked bedre vilkår, og flere går nu på rov hos erhvervsskolerne. Men det frie marked har en slagside, siger både gymnasier og erhvervsskoler.
Gymnasiernes overgang til selveje har øget konkurrencen mellem ungdomsuddannelserne. En farlig vej, mener både gymnasier og erhvervsskoler.
Gymnasiernes overgang til selveje har øget konkurrencen mellem ungdomsuddannelserne. En farlig vej, mener både gymnasier og erhvervsskoler.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Jeg tror, at gymnasierne har fået smag for mere, når de nu er blevet selvejende. Det er i hvert fald en frygt, vi kan have, mens gymnasierne også kan frygte os, fordi det er et frit marked.

Peter Amstrup
Formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne
Fakta

Fakta om gymnasier og erhvervsskoler:

Der findes 132 gymnasieskoler
Gennemsnitsbudgettet er omkring 50 mio. kr. (2010-tal)

Der findes 67 erhvervsskoler
Gennemsnitsbudgettet er 169 mio. kr. (2008-tal)


Kilde: Gymnasieskolerners Rektorforening og Danske Erhvervsskoler

Med gymnasiers indtræden på det frie marked som selvejende er kampen om ungdomsuddannelserne pludselig spidset til.

Som herre i eget hus har gymnasierne nu i langt højere grad mulighed for - og ønske om - at byde ind på HHX- og HTX-linjerne, der normalt ligger på erhvervsskolerne. For simpelthen at udvide forretningen. Det betyder, at erhvervsskolerne er bange for at miste deres kerneforretning til gymnasierne, der omvendt også på sigt frygter, at de økonomisk store erhvervsskoler vil udbyde stx-linjen.

Den ene tendens bliver bekræftet af Undervisningsministeriet, der i øjeblikket behandler tre ansøgninger om at udbyde en ny HTX-linje. Det er gymnasierne i Vordingborg, Struer og Mariager, der gerne vil udvide med den tekniske ungdomsuddannelse, der traditionelt udbydes på erhvervsskolerne.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00