S anklager regeringen for forligsbrud

PRAKTIKYDELSE: Socialdemokraterne mener, at reduktionen af skolepraktikydelsen er forligsbrud. Tina Nedergaard afviser.
Bjarne Laustsen (S) kalder det forligsbrud, når VKO vil pille ved skolepraktikydelsen.
Bjarne Laustsen (S) kalder det forligsbrud, når VKO vil pille ved skolepraktikydelsen.Foto: www.socialdemokraterne.dk
Kristian Aaskov Nielsen

Forligsbrud. Så simpelt kalder Bjarne Laustsen (S) den sænkning af skolepraktikydelsen, som VKO fortager med genopretningsplanen.

"Det er klart et forligsbrud. Jeg forhandlede selv aftalen tiltage i 2002, og dengang ville de også have sænket skolepraktikydelsen. Jeg har dokumentation på, at det er forligsstof," siger Bjarne Laustsen, som dengang var arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne.

Skolepraktikydelsen er fra aftalen Flere i arbejde fra 2002. En aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti var dog ikke med til at forhandle aftalen, men tiltrådte den senere.

Nedergaard afviser
Undervisningsminister Tina Nedergaard afviste dog i går i Folketingets spørgetid, at der var tale om forligsstof.

"Vi har ikke droppet nogle af forligene. Derfor er skolepraktikydelsen heller ikke forligsbelagt. Vi har været meget grundige for at gennemgå områder, hvor vi var nødt til at spørge andre end de tre partier, som nu tager ansvar for dansk økonomi. Det var ikke nødvendigt i forhold til skolepraktikydelsen," sagde Tina Nedergaard i et svar til Bjarne Laustsen.

Hun vil nu oversende de overvejelser, der stod på med indgrebet på skolepraktikydelsen.

Dokumentation
Det står i genopretningsplanen:

Tilpasning af skolepraktikydelse og produktionsskoleydelse

Ydelserne til skolepraktikelever og produktionsskoleelever er højere end SU. Der foretages derfor en harmonisering af skolepraktikydelsen og produktionsskoleydelsen med SU for hjemmeboende over 18 år, så ydelsen svarer til mindste SU-sats for udeboende over 18 år. Tilpasningen medfører et provenu på 105 mio. kr. årligt i 2011- 2013. Omlægningen skal ses i sammenhæng med rækken af initiativer, der er taget på praktikpladsområdet,jf. "Flere unge i uddannelse og job", som skal skaffe 5.000 ekstra praktikpladser. Aftalen indeholder blandt andet en præmieringsordning, flere praktikpladser i det offentlige og styrket kvalitet i skolepraktik.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00