Løkke: Giv nu debatten en chance

EFTERSYN: Statsministeren vil ikke politisere eftersynets anbefalinger. Jørgen Søndergaard tvivler på, at det kan undgås, mens S mener, regeringen har initiativretten til bredt samarbejde.
Foto: Kristian Aaskov Nielsen / Altinget.dk
Kristian Aaskov Nielsen

Vi vil ikke have en VKO-folkeskole. Vi synes, det er vigtigt at have en bredde omkring uddannelsespolitikken.

Christine Antorini (S)
Uddannelsesordfører

Vi sidder heller ikke og omklamrer nogen så meget, at andre partier på Christiansborg vil sige, at "bare fordi regeringen er for det, så må vi hellere være imod". Vi har brug for en debat om det her.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Rejseholdet lagde fredag ti konkrete anbefalinger frem på Ørestads Gymnasium. Så konkrete anbefalinger, at forslagene hurtigt kan dømmes inde eller ude. Men det afholdte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig fra.

"Vi sidder ikke her og skyder enkelte elementer ned. Vi sidder heller ikke og omklamrer nogen så meget, at andre partier på Christiansborg vil sige, at "bare fordi regeringen er for det, så må vi hellere være imod". Vi har brug for en debat om det her," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Dermed er der ikke udsigt til en afklaring på, hvilke initiativer der har en realistisk gang på Christiansborg. Statsministeren proklamerede, at regeringen vil vende tilbage efter sommerferien og fremlægge sit bud - med afsæt i udspillet - hvor der er brug for ny lovgivning.

Søndergaard: Der er en risiko
Formand for det nu afsluttede rejsehold Jørgen Søndergaard tvivler på, at det kan undgås, at anbefalingerne dømmes inde eller ude.

"Der er altid en risiko. Vi laver jo i et demokratisk samfund. Vi har bestræbt os på at fremlægge en palet af tiltag, hvor man arbejder på alle felter. Hvis man tror, man kan løse denne opgave ved at rykke ved nogle enkelte knapper, så kommer man ikke i mål," siger Jørgen Søndergaard.

Målet nås, hvis man har det for øje over en længere årrække, forklarer han.

"Derfor forsøger vi også at understrege over for politikerne, at det her skal de ville rigtig længe. Der skal være fokus på dette en årrække frem. Der er nogle beslutninger, man kan tage nu, og andre skal først tages om nogle år," siger Jørgen Søndergaard.

S: Send en invitation, Løkke
Hos Socialdemokraterne vedkender man, at det er en proces, som kommer til at tage flere år. Den politiske bredde er vigtig, når man skal planlægge fremtidens skole, lyder det fra Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini.

"De kan bare gå i gang. Vi har opfordret til, at man vender tilbage til traditionen med brede forlig på uddannelsesområdet. Vi har opfordret til, at SF og De Radikale kan komme ind i folkeskoleforligskredsen," siger hun.

Antorini peger på, at SF og De Radikale for et år siden sendte et brev til Bertel Haarder for at komme med i læreruddannelsesforligskredsen. Men uanset har man bare fået et nej, fortæller ordføreren, som mener, at initiativretten til et samarbejde ligger hos regeringen:

"Det er jo hurtigt gjort at sende en invitation," siger Christine Antorini.

Hun mener, det er vigtigt at vende tilbage til de brede forlig på folkeskoleområdet.

"Vi kan ikke have, at hver gang der kommer en ny regering, så skifter man fuldstændig retning. Flere har skældt Socialdemokraterne ud, fordi vi er blevet i folkeskoleforligskredsen. De mener, det vil være bedre, hvis vi var trådt ud. Men vi vil ikke have en VKO-folkeskole. Vi synes, det er vigtig at have en bredde omkring uddannelsespolitikken," siger Christine Antorini.

Forlig er gældende
Lars Løkke Rasmussen henviste flere gang til, at det nu var partnerskabernes opgave at løfte eftersynet videre.

"Det kan kun lade sig gøre at gennemføre disse ting, hvis der etableres et nationalt partnerskab. Det behøver ikke at betyde, at man skal være enige om alle detaljer. Der er en skoleforligskreds, hvor der er nogle partier, der står udenfor. Men på de overordnede træk - hvad vi skal nå de næste fem år - har vi brug for et partnerskab blandt de centrale aktører," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Men er det et krav, at S og/eller SF kommer med, når det er så omfattende en aftale, der lægges op til?

"De steder, hvor vi er bundet af forlig, vedstår vi vores forligsmæssige bindinger," sagde statsministeren, som blev bakket op af den konservative leder og minister, Lene Espersen.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00