Aktører efterlyser fleksuddannelse

UNGE: Den kombinerede ungdomsuddannelse efterlader stadig en masse ressourcesvage unge uden uddannelse, lyder kritikken fra flere aktører, der efterlyser en fleksibel og særligt tilrettelagt uddannelse som særligt tilbud til restgruppen. V afviser at genindføre den fri ungdomsuddannelse.

Foto: Colourbox
Marie Dissing Sandahl
Fakta
Sådan kunne en fleksuddannelse ifølge UU-vejleder Hanne Paustian Tind se ud: 

”En ung med angst eller depression eller sociale forhold som gør, at han/hun ikke kan klare 30 timer eller mere om ugen, kunne i stedet have behov for et uddannelsesforløb med et mindre ugentligt timetal som en overgang/træningsbane til at komme fuld på omdrejning igen. Det kunne være en kombineret plan med to formiddage på produktionsskole, en dag med motionstilbud og samtale, to dage i praktik. En sådan træningsbane/plan skulle give ret til skoleydelse på niveau med SU/uddannelsesydelse. Der skulle være mulighed for at kunne skrue op og ned på timetallet fx ml 18-30 timer om ugen, alt efter forudsætninger og udfordringer.”

Der mangler stadig tilbud til de ressourcesvage unge, som ikke er i stand til at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse. Sådan lyder kritikken fra flere aktører af de række af tilbud, der i dag er på hylden til den udsatte gruppe. Med erhvervsskolereformen kom endnu et tilbud til målgruppen på hylden, nemlig den kombinerede ungdomsuddannelse (KUU), der fra august skal gøre unge i stand til bagefter at klare en erhvervsuddannelse eller til at entrere arbejdsmarkedet med titlen serviceassistent i bagagen.

Men den nye KUU er altså slet ikke nok, og der er stadig unge, der vil falde ved siden af, lyder det fra Hanne Paustian Tind, der er UU-vejleder ved UU-Nordvestjylland.

”Det, vi i sin tid efterspurgte og stadig efterspørger, er et uddannelsestilbud, der ligger mellem STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, red.) og de almindelige fuldtidsuddannelser. Der er stadig nogle unge, som ikke kan honorere at deltage i en fuldtidsuddannelse på 30 timer eller mere. Og alle de uddannelser, vi har på uddannelseshylden, er fuldtidsuddannelse på nær STU,” siger hun og efterlyser en fleksuddannelse.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00