Debat

Alternativet: Pengene skal på bordet, ellers mister 3.000 børn adgang til naturtilbud

Skolehaven ’De Glade Rødder’ i Københavns Nordvestkvarter mangler finansiering fra kommunen allerede fra 2024. Hvis ikke Borgerpræsentationens partier finder pengene, mister 3.000 børn adgang til stedet, skriver Emil Sloth Andersen.

3.000 børn mister adgang til skolehaven 'De Glade Rødder', hvis Københavns Borgerrepræsenation ikke finder finansiering, skriver Emil Sloth Andersen.
3.000 børn mister adgang til skolehaven 'De Glade Rødder', hvis Københavns Borgerrepræsenation ikke finder finansiering, skriver Emil Sloth Andersen.Foto: Agnete Høst
Emil Sloth Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Udvalget er gået sammen om at finde en løsning, så De Glade Rødder ikke blot kan fortsætte i 2023, men også sikres fremover".

De ord kunne man læse i en pressemeddelelse, der blev sendt ud i december 2022. Blandt de medier, der omtalte pressemeddelelsen, var Altinget.

Og afsenderen på pressemeddelelsen var børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager (K), som slog sig op som De Glade Rødders store beskytter. Ikke på ejet initiativ, men efter lang tids pres fra andre partier.

Sagen drejer sig om naturtilbuddet De Glade Rødder, som årligt har 3.000 besøgende. Det lykkedes – efter lang tids pres – at sikre finansiering til dem i 2023, men allerede fra 2024 er der ikke sat penge af til De Glade Rødder.

Et spørgsmål om trivsel

Det er meget, meget dumt. Vi står midt i en trivselskrise. Det er dokumentet, at adgangen til natur er godt for helbredet, særligt for børn.

Vi står midt i en trivselskrise. Det er dokumentet, at adgangen til natur er godt for helbredet, særligt for børn.

Emil Sloth Andersen
Medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune (ALT)

En glimrende forskningsgennemgang findes i Peter Qvortrup Geislings bog "Naturterapi". Og et studie i det ansete amerikanske tidskrift PNAS viser eksempelvis, at de børn, der har haft de grønneste omgivelser i barndommen, har op til 55 procent mindre risiko for at udvikle en psykisk lidelse.

Derfor må Konservative også stå ved deres ord over for børnene, der trives med naturen hos De Glade Rødder. På næste børne- og ungdomsudvalgsmøde 21. juni stiller Alternativet et forslag sammen med SF om, at vi som udvalg sammen skal anbefale resten af borgerrepræsentationen at finde penge til De Glade Rødder fremadrettet.

Nu vil vi i Alternativet se, om Jakob Næsager vil gøre, som han siger i pressemeddelelserne. Det samme gælder Enhedslisten og Socialdemokratiet og naturligvis Venstre.

Penge godt givet ud

Skolehaverne, som organiserer De Glade Rødder, har selv lavet et notat, der estimerer omkostningerne for en videreførelse af De Glade Rødder. I én model er driftsomkostningerne årligt på 1.211.540 kroner, og her vil der være estimeret kapacitet til 6.000 besøgende årligt.

Vi tager den lige igen: 6.000 besøgende årligt! Pengene er givet godt ud, især hvis man går op i børns lige adgang til natur – uanset deres baggrund.

Naturtilbuddet 'De Glade Rødder' ligger nemlig i Nordvest, hvor mange børn fra ressourcesvage hjem vokser op i lejligheder. Der er mange børn, hvor det simpelthen ikke er givet, at de får god kontakt med naturen fra barnsben.

Læs også

Men De Glade Rødder sikrer, at også udsatte børn kan komme ud og se kartoflerne gro, lære om solen og regnens betydning for planteliv og få et livslangt venskab med naturen. Til gavn for deres trivsel.

Af samme grund – i kampen for børns lige adgang til naturen – bakker Bispebjerg Lokaludvalg og tidligere Vanløse Lokaludvalg også varmt op om, at der findes varig finansiering til De Glade Rødder.

Nu må alle de politiske lappeløsninger høre op, så der kan sikres ro om et velfungerende naturtilbud! Løftet til tusindvis af børn skal gøres til virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Sloth Andersen

Medlem af Borgerrepræsentationen (ALT), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Universitet, 2019)

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00