Altinget.dk vinder Bording-prisen 2010

PRISVINDER: Altinget.dk vinder Danske Specialmediers hovedpris, Bordings Mediepris foran bl.a. Ugebrevet A4. Anerkendelse for niche.
Altinget.dk modtager Bordings Mediepris 2010 på Københavns Rådhus efter rekord-mange indstillede medier. Fra venstre adm. direktør og chefredaktør Rasmus Nielsen, dommerkomiteens formand og koncernchef for Berlingske Media Lisbeth Knudsen, Altinget.dks vicedirektør Mette Rosendahl samt tillidsmand og politisk journalist Niels Th. Dahl.
Altinget.dk modtager Bordings Mediepris 2010 på Københavns Rådhus efter rekord-mange indstillede medier. Fra venstre adm. direktør og chefredaktør Rasmus Nielsen, dommerkomiteens formand og koncernchef for Berlingske Media Lisbeth Knudsen, Altinget.dks vicedirektør Mette Rosendahl samt tillidsmand og politisk journalist Niels Th. Dahl.Foto: Tyson Lyall/Altinget.dk
Tyson W. Lyall

Danske Specialmediers fornemste pris, Anders Bording-prisen, går i år til Altinget.dk.

Prisen blev overrakt ved en ceremoni på Københavns Rådshus fredag af Anders Bording-komitéens formand, Lisbeth Knudsen fra Berlingske Media.

I komiteens begrundelse hedder det:

"Altinget.dk belønnes for et veludviklet nichekoncept, der alene lever af betaling for indhold på nettet, og som giver håb for andre om mulighederne i betalt indhold på nettet."

Altinget.dk vandt prisen foran Ugebrevet A4 og Videnskab.dk.

Fakta

Anders Bordings Mediepris gives til et specialmedie (fagblad, tidsskrift, magasin, digitalt medie), der på en i øjenfaldende måde har bidraget til højnelse af specialmediernes omdømme. Ved bedømmelsen tages hensyn til mediets kommunikationsmæssige opgaver, læserkreds og ressourcer.

Der her i år været et rekordstort antal indstillinger til prisen, der blev uddelt første gang i 1965.


Kilde: specialmedierne.dk

Juryen bag prisen bestod i år af Lisbeth Knudsen, leder af Berlingske Media, Marianne Gram fra JP-Politiken, rektor Anne-Marie Dohm fra Danmarks Journalisthøjskole og chefredaktør Per Westergård fra Fyens Stiftstidende.<


Prisen er opkaldt efter Anders Bording, der i 1666 udgav det første periodiske tidsskrift i Danmark.

Altinget.dk belønnes for et veludviklet nichekoncept, der alene lever af betaling for indhold på nettet, og som giver håb for andre om mulighederne i betalt indhold på nettet.

Begrundelse
Bording-komiteen

Der var i år rekordmange indstillinger, ligesom ceromonien med godt 200 tilhørere tiltrak flere repræsentanter fra medieverdenen end før set.

Dokumentation

Dommerkomiteens formand, koncernchef og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske Media Lisbeth Knudsens motivationstale:

På vegne af dommerkomiteen vil jeg gerne endnu et år sige jer alle sammen tusind tak for en inspirerende opgave med at gennemgå store mængder af indstillede medieprojekter og journalistiske indsatser.

Hvis man kigger på de indsendte forslag så springer det lidt i øjnene, at der i år er lidt færre af de store journalistiske prestigeprojekter med større afsløringer eller kulegravninger og lidt færre af de projekter, hvor der afprøves helt nye grænser eller nye fortælleformer. For slet ikke at tale om helt spritnye titler og udgivelser.

Om det er krisen eller generelt færre redaktionelle kræfter i Specialmedierne, der har gjort udslaget i år, skal jeg ikke prøve at gætte på, men blot opfordre til at man igen får motivationen, gejsten og lysten tilbage til at prøve nye udgivelsesveje og lave flere af de markante projekter.

2010 bliver så året, hvor vi i dommerkomiteen til gengæld har valgt at gå helt nye veje i forhold til de nominerede til medieprisen og udpege to onlinemedier og et ugebrev. Vi vil gerne med årets nomineringer sende en klart signal om, at vi gerne ser flere projekter i alternative formater og platforme.

Videnskab.dk er det første af de nominerede medier. Forskningsområdet er jo ikke sådan det, man normalt ville forbinde med at være et meget indbydende, engagerende og underholdende stofområde men måske snarere lidt indviklet, nørdet og tørt. Videnskab.dk præsenterer sit tunge stof med en iøjnefaldende lethed. Der er plads til både faglig indsigt og en god portion humor. Videnskab.dk har fået både læsetække og gennemslagskraft i forhold til andre medier. Og websitet formår dygtigt på sin forside at finde på rubrikker og historier, som pirrer til nysgerrigheden.

Næste nominerede medie er Altinget.dk. Et specialmedie som siden år 2000 har formået at tjene penge på den medieplatform, hvor alle vi andre drømmer om engang også at kunne få betaling for vores professionelle indhold. Altinget har vokset sig bredt og har tilsyneladende formået alligevel at holde en acceptabel bundlinje med nu hele 12 abonnements netaviser i luften. Her er noget for - jeg havde nær sagt - enhver niche, og der er tilsyneladende en helt umættelig lyst til specialiserede informationer, når de bliver serveret på den rette, lettilgængelig måde.

Tredje nominerede medie er Ugebrevet A4. Her er der også tale om et relativt nyt medie fra 2002, som formår at sætte sin egen nyhedsmæssige dagsorden og tilføje nye temaer til debatten. Her kan man ofte finde historier og områder, som ellers ikke bliver belyst trods at overfyldt nyhedsmarked. Her er der en vilje til at ville noget særligt med journalistikken og til at jagte den gennemresearchede solide historie.

Og nu skal vi så til det Det er mig en stor fornøjelse at slå fast, at modtager af årets Anders Bording Mediepris 2010 er ...... Altinget.dk.

 

Altinget.dks udgiver Rasmus Nielsen holdt på opfordring takketale:

Mennesket har to sider - det går i krig og myrder. Den karakterbrist bryder jeg mig ikke om.

Men mennesket ynder også at rose og uddele medaljer og statuetter - den sans bryder vi os rigtig meget om.

Vi på Altinget.dk - og der er mange kolleger mødt frem i dag, som har stor andel i vores resultater - siger tak til Bording-Komiteen, Lisbeth, Anne Marie, Marianne og Per, for at I valgte os. Valgte os foran vores egen favorit A4, som vi så må lobbye for en anden gang.

Jovist virker Altinget.dks forretningsmodel. Nichens-niche på internet, der mod betaling leverer publicistisk, journalistisk, kritisk og uvildigt stof til snævre, professionelle målgrupper.

Jovist kan vi være med til at give et spinkelt håb om, at der også i fremtiden er plads til publicisme ved siden af spin, reklame, product placement og afsenderejede og -styrede netportaler.

Hvorfor gjorde jeg det dog, startede Altinget.dk for ti år siden og i fire år gik fattigere i seng efter dagens dobbeltjob? Måske, og ikke mindst i drømmen om at stå hér en dag. Mellem krig og medalje er vi mennesker jo også forfængelige og vil bekræftes. Især og bedst af kolleger, som nu i dag.

Altinget.dk har fået ejour-prisen fra Journalisthøjskolen i 2004, Publicistklubbens Jubilæumspris tre år senere, og så igen tre år senere nu Bordings fornemme Mediepris.

Tak - tak - tak, vi fortjener ikke mere. Nej, om tre år skal vi ikke have flere priser men være endnu bedre journalister. Hale mere ind på dagbladsjournalistikkens gule føretrøje. Måske føre an op ad spinbakkerne i en ministerstorm? Hvem ved, vi tjener egne penge, ejer os selv, og vejen er fri og lang.

Og så håber jeg ellers at lukke mine øjne fredeligt - ja, om 30-40 år. Så kan man ligge dér og tænke på dét, man skulle have sagt. En ting ville jeg gerne have sagt, og det vil jeg så lige være sikker på at få benyttet lejligheden til i dag.

Næsten alle har heldigvis en læremester, en mentor, der betød noget i begyndelsen.

Min hed Lisbeth Knudsen - og for 30 år siden sad hun dér to meter bagved på redaktionen på pressegangen på Christiansborg, koncentreret over sin røde IBM-kuglehovedmaskine. Jeg var en politisk Berlingskepraktikant, der ville være journalist OG politiker, ligesom Døgnbrænderen, der gik rundt på Borgen på den tid.

Lisbeth sagde: Stop, hvilken dagsorden går du efter - din egen eller journalistens? Hun fik mig til at melde mig ud af alt, om det så var fodgængerforeningen - og melde mig fuldt og helt ind i journalistikkens integritet. Den har jeg og kollegerne flaget for siden.

Så Lisbeth, i dag skal du så bestikkes med returkommission i form af lidt mental aktie i Bording-statuetten. I vores daglige arbejde dengang skrev du umærkeligt paragraffer ind i min journalistiske grundlov.

Tusind tak alle sammen - og længe leve journalistikken.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

Per Westergård

Formand, Den Fynske Bladfond og Constructive Institute
journalist (DJH 1981)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024