Debat

Centerchef: Jesper Balslevs fortsatte teknologikamp er dømt til at mislykkes

REPLIK: Det giver ikke mening, når lektor Jesper Balslev taler generelt om teknologiens læringseffekt. Dermed overser han det læringsmæssige indhold og teknologiens kontekst. Balslev tager derfor et forsimplet udgangspunkt, skriver Michael Lund-Larsen.

Erkendelserne ovenpå nødundervisningen under coronakrisen har skabt et unikt grundlag for at udvikle digital læring, hvor det giver mening, skriver Michael Lund-Larsen.
Erkendelserne ovenpå nødundervisningen under coronakrisen har skabt et unikt grundlag for at udvikle digital læring, hvor det giver mening, skriver Michael Lund-Larsen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Lund-Larsen
Centerchef, eVidenCenter, Det Nationale Videncenter for e-læring

Lektor Jesper Balslev gør i Altinget endnu et forsøg på at forsvare sin position som en af de førende modstandere af brugen af teknologi i undervisningen.

Men Balslev forholder sig ikke til, at man kun kan vurdere effekten af digital læring, hvis man ser på alle de tre elementer, der har betydning, når teknologi anvendes i undervisningen: den egentlige teknologi, det læringsmæssige indhold og den kontekst, hvori dette anvendes.

Balslev tager et element ud - nemlig teknologien - og den kan naturligvis ikke i sig selv lede frem til læring.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Et forsimplet udgangspunkt
For os, der i praksis arbejder med digital læring, er det en grundlæggende erkendelse, at teknologi ikke kan opfattes som en enkel samlebetegnelse, når den anvendes i undervisningen. Der er eksempelvis afgørende forskelle på om teknologien er materiel eller immateriel eller en kombination, samt hvilke intentioner der ligger indlejret i teknologien.

Det giver derfor ikke mening at tale generelt om teknologis læringseffekt.

Balslev tager derfor et meget forsimplet udgangspunkt i sine påstande om effekten af digital læring, når han kun forholder sig til teknologi som et generelt begreb.  

Michael Lund-Larsen
Centerchef, eVidenCenter, Det Nationale Videncenter for e-læring

Digital læring er en didaktisk proces, hvor målgruppe og læringsudbytte er styrende for, hvilken teknologi, hvilket indhold og hvilke læringsformer og aktiviteter, der kan lede frem til at målgruppen opnår det tilsigtede læringsudbytte.

Balslev tager derfor et meget forsimplet udgangspunkt i sine påstande om effekten af digital læring, når han kun forholder sig til teknologi som et generelt begreb.

Det kan man måske ikke fortænke en lægmand i, men det er betænkeligt når en forsker bruger sine forskningsresultater, der sikkert er sobre på sit eget område, til at understøtte sine personlige synspunkter på et meget bredere område end forskningen dækker.

Unikt grundlag for at udvikle digital læring
Nødundervisningen under coronanedlukningen har givet lærerne erfaringer med tvungen brug af teknologi i undervisningen. Det har givet dem en indsigt i, hvad der dur, og hvad der ikke dur, når brug af teknologi ikke er en planlagt proces i deres undervisning.

Og det har åbnet øjnene for de perspektiver, der kan være i at planlægge brugen af forskellige teknologier med funktioner og indhold, der kan bruges i læringsaktiviteter for den givne målgruppe i forhold til det læringsudbytte, der ønskes opnået.

Læs også

Derfor siger 7 ud af 10 lærere på ungdomsuddannelserne, at dele af deres fag egner sig til digital læring og 8 ud af 10, at de kan bruge disse erfaringer i deres fremtidige undervisning.

Disse erkendelser giver et helt nyt og unikt grundlag for at udvikle digital læring, hvor det giver mening. Det er derfor nu op til Undervisningsministeriet og skoleledelserne at spille bolden.

Balslev har valgt at udkæmpe sin teknologikamp på sin helt egen bane - og så er det jo nemt at tro man laver mål. Men hvis man vælger en anden bane end den, modstanderen befinder sig på, kan man ikke vinde kampen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Lund-Larsen

Centerchef, Det Nationale Videncenter for e-læring og Aarhus Business College
lærer (Danmarks Erhvervspædagogiske Læreruddannelse 1994), programmør (Regnecentralen 1973)

0:000:00