DA: Praktikplads-løsning er ikke nok

PRAKTIK: Hvis man for alvor skal løse praktikplads-problemet, så bliver man nødt til at reformere hele erhvervsskoleområdet. Det mener Dansk Arbejdsgiverforening, som ønsker større ændringer af hele uddannelsessystemet.
Per Bang Thomsen

Uddannelsessystemet er hamrende ineffektivt, og derfor bliver man nødt til at lave en markant forbedring af hele strukturen og kvaliteten i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. De manglende praktikpladser er blot en del af den samlede udfordring.

Jørn Neergaard Larsen
Adm. direktør for Dansk Arbejdsgiverforening
Fakta

Fra kommissoriet til trepartsforhandlingerne:

Regeringen lægger op til, at der findes en langsigtet løsning på praktikpladsproblemet, som på omkostningseffektiv vis understøtter, at der oprettes flere ordinære praktikpladser, så de unge kommer hurtigere gennem uddannelserne.

Finansieringen og anvendelsen af skolepraktikordningen om led i sikring af uddannelsesgarantien skal overvejes, og incitamenterne til oprettelse af almindelige praktikpladser skal sikres.

Samtidig er et vigtigt, at flere påbegynder en erhvervsuddannelse, inden de er fyldt 25 år. I den forbindelse skal det vurderes, om lønrefusionssystemet og andre systemer kan justeres, så det i højere grad understøtter tidligere påbegyndelse af en erhvervsuddannelse.


Kilde: Finansministeriet

Hvis man for alvor skal løse problemet med de manglende praktikpladser, kræver det gennemgribende reformer af hele uddannelsessektoren. Man får nemlig ingen langsigtet løsning ved blot at se isoleret på praktikpladsproblematikken.

Det er meldingen fra Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, efter han torsdag sparkede trepartsforhandlingerne i gang sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og LO-bossen Harald Børsting.

"Uddannelsessystemet er hamrende ineffektivt, og derfor bliver man nødt til at lave en markant forbedring af hele strukturen og kvaliteten i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. De manglende praktikpladser er blot en del af den samlede udfordring, og derfor bør vi i stedet sikre, at de unge får en bedre uddannelse. Andet kan vi ikke være bekendt," siger Jørn Neergaard Larsen til Altinget | Uddannelse.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00