Danmarks første borgerforslag skal i Folketinget

UDDANNELSE: Et borgerforslag om afskaffelse af uddannelsesloftet har for første gang nogensinde opnået nok underskrifter til at blive taget op i folketingssalen. SF vil indkalde til høring om loftet, inden Folketinget skal stemme om forslaget.

Placeholder image
Et borgerforslag om afskaffelsen af uddannelsesloftet har samlet de påkrævede 50.000 underskrifter for at blive taget op i folketingssalen. Loftet er blevet diskuteret flere gange siden vedtagelsen i 2016, og på billedet demonstrerer unge imod loftet. Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe

50.000 borgere har hevet deres NemID op af lommen og skrevet under på et borgerforslag om at afskaffe uddannelsesloftet.

Derfor skal forslaget nu behandles af Folketinget.

Forslaget vil afskaffe uddannelsesloftet, der sætter en grænse for hvor mange videregående uddannelser, man kan tage.

“Vi håber nu, at politikere vil genoverveje deres beslutning. At vi allerede efter kun to uger har samlet 50.000 underskrifter, viser nemlig, at den folkelige modstand mod uddannelsesloftet er enorm,” siger Sana Mahin Doost, forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd og medstiller af forslaget, i en pressemeddelelse.

Politikerne, der selv har været med til at indføre borgerforslags-ordningen, skylder i det mindste at genoverveje deres holdning.

Jens Philip Yazdani, Formand, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Forslaget fik en del opmærksomhed, da det blev oprettet på borgerforslag.dk i januar, blandt andet fordi det var det første borgerforslag, der blev oprettet.

Dengang kaldte uddannelsesminister Søren Pind (V) forslaget for ”gak” på Twitter, og flere andre partier har også talt imod borgerforslaget.

 

Ifølge Jens Philip Yazdani, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, skylder politikerne bag uddannelsesloftet imidlertid at genoverveje deres holdning og ikke bare affeje det med det samme.

"Ellers falder hele ordningen jo til jorden. Som et dårligt eksempel på pseudo-inddragelse og magtarrogance fra Borgens store partier," siger Jens Philip Yazdani.

Læs også

SF: Stærkt gået
Da forslaget nu skal i folketingssalen, vil SF indkalde til en høring om uddannelsesloftet, så de studerende kan få mulighed for at komme til orde.

”Det er dem, der har samlet opbakningen, derfor skal de også have chancen for at fortælle politikerne, hvad uddannelsesloftet betyder for dem," siger Jacob Mark, uddannelsesordfører for SF, der selv er modstander af uddannelsesloftet:

”Det er stærkt gået at samle så stor opbakning. Det viser tydeligt, hvor dårlig en idé uddannelsesloftet er, og hvor ødelæggende det er for de studerendes muligheder. Jeg glæder mig til at tage debatten i folketingssalen.”

Datoen for høringen er endnu ikke fastlagt, men SF oplyser, at en dato vil blive fundet, så snart man ved, hvornår forslaget skal behandles i Folketinget.

Hård start
Diskussionen om borgerforslag startede i 2016, da Venstre sad alene i regering. Venstre var imod forslaget dengang, men både Liberal Alliance og Konservative var for.

De tre partier blev kort tid efter til den samlede VLAK-regering, og uenigheden mellem de forskellige partier blev tydelig.

Det er usædvanligt, at regeringspartier stemmer forskelligt, men Liberal Alliance og Konservative stod fast på at stemme for indførelsen af borgerforslag.

”De borgerdrevne forslag bygger på et flertal i Folketinget, der eksisterede inden regeringsdannelsen, og flertal før er flertal efter," skrev økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en mail til Altinget i oktober 2017.

Efterfølgende ændrede Venstre holdning og stemte for forslaget sammen med samtlige partier i Folketinget i december 2017.

Socialdemokratiet havde også været imod, men endte ligesom Venstre med at stemme for, og derfor åbnede hjemmesiden borgerforslag.dk i januar 2018.

Dokumentation

Sådan får du et forslag i Folketinget
Ordningen om borgerforslag går ud på, at alle personer med stemmeret til folketingsvalg kan stille et borgerforslag, hvis mindst tre personer vil være medstillere af forslaget, og det overholder reglerne for ordningen.

Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg herefter støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag og behandlet og stemt om i Folketingssalen.

Forslag bliver stillet gennem hjemmesiden borgerforslag.dk.

Det foregår som elektronisk selvbetjening, hvor du logger ind og registrerer dig med NemID og cpr-nummer.

Hvis du ikke kan eller ikke har mulighed for at bruge den digitale løsning, kan du i stedet bruge en blanket, som du kan hente på hjemmesiden eller få tilsendt fra Folketinget.

Kilde: borgerforslag.dk


Omtalte personer

Jacob Mark

Gruppeformand (SF), MF
Bachelor, journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Jens Philip Yazdani

Radiovært, Den Næste Generation på Radio4
stud.hum

Sana Mahin Doost

Bestyrelsesmedlem, Fonden Ungdomsøen og Oxfam Ibis, kommunikationsrådgiver, fhv. forkvinde, Danske Studerendes Fællesråd
stud.scient.pol. (Aarhus Uni.)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser