Dansk Byggeri: Gode håndværkere går aldrig af mode

REPLIK: Bygge- og anlægsbranchen tørster efter dygtige, faglærte håndværkere. Derfor har mulighederne for et fremragende liv som håndværker aldrig været bedre, skriver underdirektør i Dansk Byggeris Louise Pihl i en replik til tømrer Martin Poulsen.

Af Louise Pihl
Underdirektør i Dansk Byggeri

Godt håndværk går aldrig af mode – og det gør gode håndværkere heller ikke.

Især ikke nu hvor mulighederne for at forme sit eget liv med en erhvervsuddannelse i ryggen er bedre end nogensinde.

Jeg er således ikke enig med tømrer og montør Martin Poulsen, der 7. september skriver i Altinget, at håndværksuddannelserne har mistet deres appel, fordi det er usexet at være lønslave, og fordi det ikke er spændende og meningsfuldt nok.

Læs: Tømrer om EUD-udfordringer: Usexet at være lønslave

Brug for godt håndværk
Sådan er det jo ikke. Danske håndværkeres arbejde er hver evig eneste dag til glæde for tusindvis af mennesker.

Vi bruger 90 procent af vores tid i bygninger, og det er vigtigt for os alle – også håndværkerne – at det er dygtige håndværkere, der har lavet dem.

Dem, som laver godt håndværk, er glade og stolte af deres fag – modsat dem, som laver noget makværk.

Det er rigtigt, at ny teknologi er på vej ind i bygge- og anlægsbranchen med hastig fart. Det betyder nye muligheder for at bygge det, der tidligere ikke kunne bygges. Og det betyder, at håndværkeren ikke skal bruge sin tid på monotone opgaver, som en robot ligeså godt kan klare.

Den gode håndværker bliver ingenlunde udkonkurreret, men skal udnytte den nye teknologi for at udrette endnu flere fantastiske ting med sin faglighed.

Mulighederne har aldrig været bedre
Nu skal jeg ikke agere hverken studie- eller karrierevejleder for Martin Poulsen, men som medarbejder med 20 års erfaring er det måske tid at overveje at uddanne sig til andre jobfunktioner.

Som tømrer kan man for eksempel læse videre til byggekoordinator eller bygningskonstruktør, og hvis en tilværelse på SU ikke lokker, er en uddannelse på deltid på akademiuddannelserne i byggekoordination og byggeteknologi også mulig.

I Dansk Byggeri har vi rigtig mange medlemsvirksomheder, som er startet af dygtige svende, der kiggede langt efter mesters store bil, og er gået efter at få deres egen.

Mulighederne for et fremragende liv som håndværker har aldrig været bedre. Bygge- og anlægsbranchen tørster efter dygtige, faglærte håndværkere. Håndværkere, der kan tænke selv og skabe den ekstra værdi og det gode byggeri.

Det er meningsfuldt, og det er der i den grad perspektiver i – men man skal naturligvis selv gribe mulighederne.

Forrige artikel Debat: Troen på de unge kan ikke flytte bjerge Debat: Troen på de unge kan ikke flytte bjerge Næste artikel Lektor: Co-teaching kan kvalificere kortere skoledage Lektor: Co-teaching kan kvalificere kortere skoledage