Byggebranchen: Lærlinges løn er for høj

UNDERSØGELSE: Med en grundløn på over 11.000 kroner om måneden er danske lærlinge for dyre, mener byggevirksomheder. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har tidligere gjort sig bemærket med samme kontroversielle synspunkt.

Byggevirksomhederne ville ansætte flere lærlinge, hvis lærlingelønnen var mindre, viser ny undersøgelse.
Byggevirksomhederne ville ansætte flere lærlinge, hvis lærlingelønnen var mindre, viser ny undersøgelse.Foto: Mads Nissen
Erik Bjørn Møller

Danske byggevirksomheder ville ansætte flere lærlinge, hvis udgifterne til lærlingelønningerne var mindre end i dag.

Det fremgår af en ny spørgeundersøgelse fra Dansk Byggeri, der peger på, at lærlingelønnen har nået et niveau, hvor især de små og mellemstore virksomheder har svært ved at finde pengene til lærlinge.

”Lærlingelønnen er kommet derop, hvor mange virksomheder ikke længere kan være med,” siger underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri til Altinget.

En elev, der eksempelvis starter i lære som murer, får en grundløn på omkring 11.126 kroner om måneden, og lønnen stiger ved overgang fra det ene løntrin til det andet.

Fakta
Analysen fra Dansk Byggeri viser, at et flertal af de adspurgte virksomheder med lærlinge mener, at det samlet set koster penge at uddanne lærlinge. Næsten halvdelen siger, at de ville uddanne flere lærlinge, hvis det var billigere.

  • 70 procent af virksomhederne har haft en lærling inden for det seneste år.
  • 62 procent af virksomhederne mener, at det er forbundet med omkostninger at uddanne lærlinge. Denne tendens er tydeligst hos de mindre virksomheder med 0-6 ansatte, hvor 70 procent svarer, at uddannelse af lærlinge er omkostningsfuldt.
  • 45 procent af virksomhederne svarer, at de ville uddanne flere lærlinge, hvis det var billigere. Ser man kun på de mindste virksomheder med 0-6 medarbejdere, er tallet 59 procent.
  • 6 procent af de adspurgte virksomheder mener, at det ikke bringer værdi at uddanne en lærling.
357 ud af 1.365 medlemmer i Dansk Byggeri har deltaget i undersøgelsen.

Prisen er afgørende
I undersøgelsen fra Dansk Byggeri siger 60 procent af de 357 deltagende virksomheder, at det koster dem penge at uddanne lærlinge, og 45 procent svarer, at de ville ansætte flere lærlinge, hvis lønningerne var lavere. Ser man kun på de små virksomheder, vil næsten 60 procent ansætte flere lærlinge, hvis det var billigere.

”Vi har brug for alle de lærepladser, vi kan skrabe sammen, og derfor er det ærgerligt, at økonomien bliver afgørende for, hvor mange lærlinge en mester ansætter. Men prisen er afgørende, det er der ikke nogen tvivl om,” siger Louise Pihl.

Lærlingelønnen er kommet derop, hvor mange virksomheder ikke længere kan være med.

Louise Pihl
Underdirektør i Dansk Byggeri

Kontroversielt
Dermed genåbner Dansk Byggeri en kontroversiel diskussion, som landets nye undervisningsminister, Merete Riisager fra Liberal Alliance, tidligere gik forrest i. Det skete blandt andet, da hun for tre år siden foreslog lavere lønninger til landets elever og lærlinge for at løse problemerne med manglen på praktikpladser.

”Vi har desværre lavet et system, som holder unge mennesker ude af praktikpladsmarkedet, og det skyldes, at de samlede omkostninger for virksomhederne ved at tage elever ind er meget større end det, eleverne kan levere. Den balance skal genoprettes. Til de unge mennesker må man bare sige, at det er en meget bedre løsning at få en god uddannelse end tusinde kroner mere i lønningsposen,” sagde Merete Riisager i 2013 til Berlingske.

Den nyudnævnte undervisningsminister ønsker dog ikke at kommentere undersøgelsen fra Dansk Byggeri og henviser til, at der er tale om en sag for arbejdsmarkedets parter.

"Vildt standpunkt"
Derfor forsøger Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye, nu at få opklaret, hvad ministeren egentlig mener.

”Det er jo et rimeligt vildt standpunkt, og vi har aldrig haft en undervisningsminister i Danmark før, der har ment, at lærlingelønnen skal sættes ned til hjemmeboende SU. Dengang tænkte vi bare, ja-ja, det er bare Liberal Alliance, det behøver man ikke at tage seriøst – men det skal vi jo nu, for nu er hun undervisningsminister,” siger Mattias Tesfaye og tilføjer:

”Vi synes ikke, lønnen skal sættes ned – og heller ikke op. Det skal arbejdsmarkedets parter selv finde ud af.”

Underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri erkender dog, at den nye trepartsaftale om flere praktikpladser er et skridt i den rigtige retning, fordi aftalen belønner de virksomheder, der tager flest lærlinge og sender en regning til dem, der tager for få eller slet ingen.

”Det er positivt, at trepartsaftalen fremover dækker en større del af udgiften til løn i de perioder, hvor lærlingen er på skole. Men det løser ikke det grundlæggende problem, at for mange virksomheder er lærlingelønnen blevet for høj,” siger Louise Pihl.

Nej tak til lavere løn
Synspunktet møder mildest talt ikke megen forståelse i Erhvervsskolernes Elevorganisation hos formand Helene Glundholt.

”Nej! Vi er selvfølgelig ikke tilhængere af at sætte lærlingelønnen ned. Det kan da godt være, at folk ville tage flere lærlinge, hvis det var billigere, men til gengæld tror jeg også, at det ville få færre til at tage en uddannelse. Som SU'en er nu, har folk jo svært ved at få det til at løbe rundt. Med lærlingelønnen er det nemmere at tage en uddannelse og flytte i egen lejlighed – især hvis man bliver nødt til at flytte,” siger Helene Glundholt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Pihl

Underdirektør, Dansk Byggeri, direktør, Byggeriets Uddannelser
cand.scient.pol (Københavns Uni. 1998)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00