Debat

Danske Regioner: Uddannelser skal give et Danmark i balance

DEBAT: Hvis vi skal sikre arbejdskraft til erhvervslivet og udvikling på tværs af alle regionerne, skal det være muligt for unge at tage en uddannelse i hele landet. Det skriver Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner.

Foto: Region Sjælland
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Stenbæk
Næstformand i Danske Regioner

Hvis vi skal undgå at rive vores land midt over, er det vigtigt, at vores unge kan tage en uddannelse i hele landet. Vi ved, at op mod otte ud af ti dimittender fra de videregående uddannelser får arbejde i den region, hvor de har taget deres uddannelse, og derfor skal der være gode uddannelsesmuligheder i hele landet. Vi har en udfordring i, at personer med en videregående uddannelse i stigende grad bliver en regulær mangelvare mange steder i landet – det gælder blandt andre ingeniører, laboranter og andre med specialiserede kompetencer.

Sammenhæng mellem uddannelser og arbejdskraft
Flere virksomheder oplever allerede, at de mister kunder eller må levere med forsinkelser, fordi de har problemer med at rekruttere de rette folk til deres virksomhed. Derfor er det vigtigt, at der er sammenhæng mellem vores uddannelser og den arbejdskraft, erhvervslivet efterspørger i hver enkelt region. For at tage et eksempel:

I hovedstadsområdet har laborantuddannelsen en ledighed på 19 procent, mens den er helt nede på to procent i Herning. Alligevel glemmer man de regionale forskelle, når man i dag fordeler studiepladserne på uddannelsesinstitutionerne, og man skærer derfor alle over én kam. Vi bør i højere grad dimensionere uddannelserne ud fra regionale tal frem for nationale tal.

Fakta
Deltag dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Uddannelse skaber udvikling i regioner
Regeringen er aktuelt i gang med et større eftersyn af den måde, de videregående uddannelser bliver finansieret og styret på. Her er det vigtigt, at man fra Christiansborg understøtter uddannelsesinstitutionernes regionale forankring og deres vigtige rolle som dynamoer for regional udvikling. Fra regionernes side bidrager vi gerne til dette.

Eksempelvis har Region Sjælland i samarbejde med kommuner, uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet været med til at bane vejen for en ingeniøruddannelse i Kalundborg, da man ved, at erhvervslivet i området i en årrække ikke har kunnet rekruttere de ingeniører, der er behov for. På samme måde har Region Syddanmark investeret i indsatser, der har tiltrukket unge til de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser uden for de største byer. Regionen har samtidig sikret godt 700 studiejobs til unge i regionen, hvilket er med til at gøre uddannelserne mere attraktive og kan være med til at fastholde de unge i området efter endt uddannelse.

I hovedstadsområdet har laborantuddannelsen en ledighed på 19 procent, mens den er helt nede på to procent i Herning. Alligevel glemmer man de regionale forskelle, når man i dag fordeler studiepladserne på uddannelsesinstitutionerne, og man skærer derfor alle over én kam.

Jens Stenbæk
Næstformand i Danske Regioner

Selvom Danmark er et geografisk lille land, er der forskelle fra landsdel til landsdel, og derfor er der også mange forskellige løsninger på, hvordan man sikrer uddannelser uden for de store byer. Det kan være ved brug af e-learning, campussamarbejder, såkaldte pop-up uddannelser eller andre fleksible uddannelsesudbud. Derfor vil vi opfordre til, at vi får samlet og udbredt de gode løsninger. Vi bidrager gerne med erfaringer fra de regionale indsatser på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stenbæk

Formand, Andel, formand, Professionshøjskolen Absalon, formand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie

0:000:00