Debat

Danske Skoleelevers ønsker til en ny regering

DEBAT: Formanden for Danske Skoleelever, Vera Rosenbeck, ønsker at se den nye regering føre tre konkrete forslag igennem: Gruppeeksamen skal genindføres, elevdemokratiet skal forbedres, og der skal udarbejdes en ny undervisningsmiljølov.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Alt for længe har fokus været på den målbare faglighed hos eleverne; med en ny regering ønsker vi at flytte det fokus til elevernes reelle trivsel og faglige kompetencer.

Vera Rosenbeck
Formand for Danske Skoleelever
Fakta
Vil du blande dig i debatten? Skriv til [email protected]

Af Vera Rosenbeck,
formand for Danske Skoleelever

En ny regering er trådt til, og fra den håber Danske Skoleelever på at se initiativ om at prioritere grundskolen, både økonomisk, men også indholdsmæssigt. Alt for længe har fokus været på den målbare faglighed hos eleverne; med en ny regering ønsker vi at flytte det fokus til elevernes reelle trivsel og faglige kompetencer.

De forslag, Socialdemokraterne og SF har lagt for dagen, handler om at forbedre rammerne og strukturen om grundskolen. Det ønsker vi at se flyttet til også at indebære indholdet af grundskolen, i og med at flere og flere elever mister lysten til at gå i skolen, hvilket vi hurtigst muligt skal have sat en indsats i gang mod.

Vi ønsker at se en ny regering, der arbejder sammen med hele Folketinget og giver grundskolen den kontinuitet, den så hårdt har brug for, og derved bryder mange års tradition. Vi ønsker ikke, at grundskolen skal blive ved med at være en værdipolitisk slagmark, men blive en politisk dagsorden, som vi alle kan blive enige om er vigtige end noget andet, selv når man som parti ikke får sin vilje.

Inden for det første stykke tid efter en ny tiltrådt regering ønsker vi at se 3 konkrete forslag ført igennem:

Genindfør gruppeeksamen
Det første ønske er at genindføre gruppeeksamen på grundskoleområdet.
Den nuværende afgangsprøve rammer de elever, der i forvejen er fagligt svage, som har meget svært ved at skulle stå alene og præstere sine bedste faglige evner. Det synes DSE skal ændres, da det netop er de svage elever, vi skal have trukket med op på det gennemsnitlige niveau og give dem en afgangsprøve, der er en anerkendende måde at afslutte deres 10 år i grundskolen på. Derfor var det fuldstændig hul i hovedet at afskaffe gruppeeksamen i 2006, og jo før den bliver genindført, jo bedre.

Ny undervisningsmiljølov
Det andet ønske er en ny undervisningsmiljølov for grundskoleelever, der sikrer eleverne basale rettigheder omkring deres fysiske rammer i skolen. Den nuværende undervisningsmiljølov er udelukkende en hensigtserklæring, der hverken definerer, hvad et godt undervisningsmiljø er, eller rent faktisk har nogen effekt ude på skolerne, da vi i de sidste år har hørt om flere og flere skoler, hvis fysiske tilstand er skammelig at sende elever til hver dag. Vi ønsker, at en ny regering vil se skoleelever lige så vigtige som medarbejdere på en skole og give dem en undervisningsmiljølov, der beskytter deres helbred og trivsel.

Bedre elevdemokrati
Det tredje og sidste ønske er et samarbejde om bedre elevdemokrati i den danske skole. Hvis vi skal lære eleverne at tænke selvstændigt og innovativt, og alle de andre pæne ord der bliver slynget ud til pressemøderne, må vi også vise dem det ansvar at inddrage dem i undervisningen og sørge for, at de spiller en reel rolle i demokratiet på skolen. Derfor er et samarbejde om elevdemokrati vores tredje ønske til en ny regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vera Rosenbeck

Fhv. formand, Danske Skoleelever
studerende

0:000:00