Danskerne: Nedergaard er under middel

POPULARITET: Tina Nedergaard indkasserer en beskeden 12. plads blandt regeringens 19 ministre. Selv er hun tilfreds, men kommentator vurderer, at placeringen bør bekymre Løkke.
Foto: Mette Wraae Hansen/Altinget.dk
Kristian Aaskov NielsenPeter Baggesgaard HansenMarie Dissing Sandahl

Det er en dagsorden, som statsministeren lykkes godt med at sætte, og det er jeg jo kun glad for. Det, jeg har brugt tiden på i mellemtiden, er at skabe forståelse hos aktørerne for, at vi skal den vej.

Tina Nedergaard (V)
Undervisningsminister
Fakta
I målingen har danskerne kunne give karakterer fra 1 til 10, hvor 10 er yderst godt. Her får Tina Nedergaard 3,8. Listens højdespringer er kulturminister Per Stig Møller (K) med 5,7, mens listens bundskraber, udenrigsminister Lene Espersen (K), får 2,5.

Kilde: A&B Analyse for Altinget

Efter lidt over 100 dage på posten som undervisningsminister har Tina Nedergaard (V) ikke formået at finde vejen helt ind i danskernes hjerte. I en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk, får undervisningsministeren en 12. plads på listen over vælgernes karaktergivning til regeringens ministre.

Men et stærkt ministerfelt gør det svært at nå toppen, mener Tina Nedergaard selv.

"Jeg synes egentlig, det er okay. Regeringen er et godt hold, så det er hårde konkurrenter, jeg er oppe imod," siger Tina Nedergaard.

Vil skabe forståelse hos aktører
Tina Nedergaard ser placeringen som et udtryk for, at befolkningen er utålmodig efter, at regeringen laver en bedre folkeskole.

"Jeg er helt overbevist om, at mange mener, vi kan gøre det endnu bedre i forhold til skolerne, og det kan de roligt regne med vil ske. Vi bygger hele tiden oven på det arbejde, som vi har gjort indtil nu," siger Tina Nedergaard.

Hun er glad for, at der er så stort fokus på folkeskolen. Et fokus, som skyldes statsministeren, mener hun.

"Det er en dagsorden, som statsministeren lykkes godt med at sætte, og det er jeg jo kun glad for. Det, jeg har brugt tiden på i mellemtiden, er at skabe forståelse hos aktørerne for, at vi skal den vej," siger Tina Nedergaard.

Bygget flere broer end Bertel
Ifølge valgforsker Johannes Andersen ved Aalborg Universitet er Tina Nedergaard netop lykkedes med at skabe en bedre forståelse hos aktørerne. Modsat sin forgænger har hun formået at skabe mere ro på relationerne til uddannelsessektoren.

"Hun har gjort det relativt godt. I modsætning til sin forgænger har hun især repræsenteret nogle nye signaler i forhold til institutionerne og lærerne, som i de sammenhænge er faldet positivt ud. Hun har fået etableret en form for samarbejde med undervisningsområdet, som på sigt vil være til gavn for hende," siger Johannes Andersen.

Han peger dog også på, at hun indtil videre har været heldig og har undgået skandalesager.

Et problem for Løkke
Ifølge politisk kommentator på B.T. Helle Ib bør Lars Løkke Rasmussen (V) dog være foruroliget over, at undervisningsministerens placering er relativ lav.

"Hun står jo spidsen for et af de vigtigste ministerier, efter at Løkke har gjort undervisning til et af de vigtigste fokusområder i "Den Danske Drøm". Det må være bekymrende, at han har sat en minister på posten, som ikke rigtig har formået at træde mere i karakter," siger Helle Ib.

Politisk kommentator på Berlingske Tidende, Thomas Larsen, peger på, at det ikke har været nemt for Tina Nedergaard at sætte sine fingeraftryk på rejseholdets proces, fordi det blev søsat, inden hun blev minister.

"Sagen er, at det i høj grad er mange andre aktører, der tegner debatten, og hun har ikke været i stand til at ramme den ind. Hun har heller ikke været i stand til at give særlig præcise sigtelinjer for, hvad der skal ske med folkeskolen fremover," siger Thomas Larsen.

Løkke løb med skoledagsordenen
Og noget tyder også på, at statsministeren har snuppet dagsordnen på det højt profilerede folkeskoleområde. Det viser en måling på artikeldatabasen Infomedia, som Altinget | Uddannelse har foretaget.

Siden 23. februar, hvor Tina Nedergaard blev udnævnt til undervisningsminister, er Lars Løkke Rasmussen nævnt i over 700 artikler i sammenhæng med folkeskolen. Til sammenligning er det kun tilfældet i 500 artikler med Tina Nedergaard.

Ligedan er tendensen i en søgning, hvor "rejseholdet" også indgår. Her er statsministeren nævnt i 184 artikler, mens Tina Nedergaards navn kun bliver fundet i 66 artikler.

Dokumentation

Spørgsmål: Der er nu gået ca. 100 dage siden den store ministerrokade 23. februar. Hvordan vurderer du ministrenes indsats siden da på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er det dårligste og 10 er det bedste. (Hvis der er nogle ministre, du mener ikke at kunne vurdere, undlader du bare at skrive et tal ud for vedkommende.)

Karaktergennemsnittet er angivet efter navnet.

1. Kulturminister Per Stig Møller (K) 5,7
2. Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) 5,4
3. Klima- og energiminister Lykke Friis (V) 4,8
4. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 4,5
5. Udviklingsminister Søren Pind (V) 4,4
6. Erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K) 4,2
7. Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) 4,2
8. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) 4,1
9. Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) 4,0
10. Transportminister Hans Chr. Schmidt (V) 4,0
11. Justitsminister Lars Barfoed (K) 4,0
12. Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) 3,8
13. Integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) 3,8
14. Socialminister Benedikte Kiær (K) 3,7
15. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) 3,7
16. Fødevareminister Henrik Høegh (V) 3,5
17. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) 3,4
18. Miljøminister Karen Ellemann (V) 3,3
19. Udenrigsminister Lene Espersen (K) 2,5


Målingen er foretaget på nettet på baggrund af 1451 repræsentativt udvalgte svarpersoner. Undersøgelsesperiode 27/5 til 2/6 2010.


Måling på Infomedia:
Fra 23. februar 2010 til 8. juni 2010 - Alle medier.

Søgeord: Lars Løkke OG folkeskole: 703 artikler.
Søgeord: Tina Nedergaard OG folkeskole: 514 artikler.

Søgeord: Lars Løkke OG folkeskole OG rejsehold: 184 artikler.
Søgeord: Tina Nedergaard OG folkeskole OG rejsehold: 66 artikler.


0:000:00