De ufaglærte job er på fremmarch igen – for en stund

UFAGLÆRT: Ny analyse fra DA viser, at der er fremgang i antallet af ufaglærte i beskæftigelse. Men det er en stakket frist, påpeger forsker og AE. Fremgangen trues af konjunkturfølsomhed og robotter.

Det er blandt andet inden for servicefag som cafémedarbejdere, køkkenassistenter, afryddere og cateringassistenter, at der er blevet flere ufaglærte job, viser en ny analyse fra DA.
Det er blandt andet inden for servicefag som cafémedarbejdere, køkkenassistenter, afryddere og cateringassistenter, at der er blevet flere ufaglærte job, viser en ny analyse fra DA.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Meget af det, de ufaglærte laver, kan overtages af robotter på et tidspunkt. Og derfor vil der blive færre ufaglærte job på sigt.

Bent Greve
Professor, RUC

Efter et voldsomt dyk i kølvandet på finanskrisen er antallet af ufaglærte job igen på vej fremad. Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Af DA’s analyse fremgår det, at antallet af ansættelser i ufaglærte job i 2016 er på 330.000, hvilket svarer til niveauet for år 2000. Og kurven for antallet af beskæftigede i ufaglærte job har været stødt stigende siden 2014.

Chefkonsulent i DA Jørgen Bang-Petersen betegner det som en vigtig erkendelse og et indspark til diskussionen om, hvorvidt de manuelle job er på vej til at forsvinde.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00