DF åbner for støtte til rygeforbud på erhvervsskoler

RYGNING: Dansk Folkeparti åbner nu op for, at man også indfører rygeforbud på erhvervsskoler, som regeringen foreslår. Men partiet stiller en række betingelser.

Siden 2012 har det været forbudt at ryge på uddannelsesinstitutioner, hvor der går unge under 18 år. Erhvervsskolerne har hidtil været undtaget.
Siden 2012 har det været forbudt at ryge på uddannelsesinstitutioner, hvor der går unge under 18 år. Erhvervsskolerne har hidtil været undtaget.Foto: Sophia Juliane/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der tegner sig nu et bredt flertal for, at det også bliver forbudt at ryge på landets erhvervsskoler. Regeringen har varslet et lovforslag, som vil betyde, at det ligesom på andre ungdomsinstitutioner bliver forbudt at ryge på erhvervsskolerne.

Dansk Folkeparti er ellers skeptisk overfor brug af forbud i forhold til at begrænse rygning i Danmark. Men partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, erklærer sig nu åben overfor at udvide rygeforbuddet.

”Når der er forbud mod at ryge på de andre uddannelsesinstitutioner, så kan man godt sige, at det er mærkeligt, at det er lovligt på erhvervsskolerne,” siger Liselott Blixt.

Siden 2012 har det været forbudt at ryge på landets andre ungdomsinstitutioner, som har optag af unge under 18 år. Med Dansk Folkepartis støtte til et forbud, så vil regeringen sammen med støtte fra hele rød blok og Konservative have massivt flertal i Folketinget for et kommende lovforslag, der ventes fremsat starten af 2017.

Når der er forbud mod at ryge på de andre uddannelsesinstitutioner, så kan man godt sige, at det er mærkeligt, at det er lovligt på erhvervsskolerne.

Liselott Blixt
Sundhedsordfører (DF)

Med godt 14.000 årlige rygerelaterede dødsfald er rygning den livsstilsfaktor, som slår flest danskere ihjel og tegner sig for hvert tredje kræftdødsfald. I forhold til rygning har erhvervsskolerne været i fokus, fordi undersøgelser har vist, at 37 procent af eleverne er dagligdagsrygere, mens tallet for gymnasiet er 12 procent.   

DF's betingelser
Dansk Folkeparti kræver dog en række indrømmelser for at støtte forbuddet.

”Vi mener ikke, at forbud er vejen frem i forhold til at mindske antallet af unge, der ryger. Så hvis vi skal gå med til, at erhvervsskolerne bliver røgfri, så vil vi kræve, at man afsætter penge til, at man laver en bredere sundhedsindsats på erhvervsskolerne,” siger Liselott Blixt.

Konkret vil partiet kræve, at der sammen med et eventuelt forbud også afsættes penge til en bredere informationsindsats for at få erhvervsskoleeleverne til at leve sundere.

”Her tænker jeg ikke kun på rygning, men også i forhold til andre rusmidler,” siger Liselott Blixt.

Ud over lovforslaget, der skal omfatte erhvervsskolerne af rygeforbuddet på uddannelsesinstitutioner, ønsker regeringen at stramme rygereglerne for alle ungdomsinstitutioner, hvor der går unge under 18 år. 

DF: Røgfri skoletid er absurd 
I Kræftplan IV bebuder regeringen nemlig, at regeringen ønsker få politisk flertal for at skærpe rygeforbuddet på disse uddannelsesinstitutioner. Det skal ske ved, at eleverne som noget nyt heller ikke må ryge uden for institutionernes områder i skoletiden – også kaldet røgfri skoletid.

Men så langt vil Dansk Folkeparti ikke gå.

”Et sådant forbud er absurd. Det kan vi ikke støtte,” siger Liselott Blixt.

De to tiltag er ellers to markante hjørnesten i regeringens ambition om, at ingen unge skal ryge i 2030.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er dog glad for meldingen fra Dansk Folkeparti om muligheden for at udvide rygeforbuddet til erhvervsskolerne. Det skriver hun i en skrifligt kommentar til Altinget, hvor hun også skriver:

”Jeg håber, at Dansk Folkeparti også vil bakke op om regeringens målsætning om, at vi i 2030 skal have Danmarks første røgfrie generation,” skriver Sophie Løhde til Altinget. Her kommenterer hun dog ikke Liselott Blixts modstand mod planerne om en røgfri skoletid, der er det andet centrale forslag fra regeringen i forhold til at bremse unges rygning.

Minister åben overfor krav
Sophie Løhde er dog positiv overfor Dansk Folkepartis krav om, at et rygeforbud på erhvervsskolerne skal følges op af en forebyggelsesindsats på de samme skoler. Hun peger også på, at der er markant flere rygere på erhvervsskoler end i eksempelvis gymnasier.

”Undersøgelser tyder også på, at erhvervsskoleeleverne har et større forbrug af rusmidler end unge på andre ungdomsuddannelser. Derfor kan det også give rigtig god mening at iværksætte en bredere informationsindsats, så jeg har fuld forståelse for, hvis Dansk Folkeparti vil bære ønsket med til forhandlingsbordet,” skriver Sophie Løhde.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, glæder sig over bevægelsen hos Dansk Folkeparti – det største parti i blå blok. Han peger på, at både Venstre og Dansk Folkeparti afviste at stemme for Thorning-regeringens lovforslag i 2012, der indførte det nuværende rygeforbud på blandt andet gymnasier.

”Dansk Folkeparti er dog stadig modstandere at gøre hele skoletiden røgfri. Men så må sundhedsministeren jo sætte sin lid til stemmer fra rød blok til det forslag,” siger Flemming Møller Mortensen, der dog understreger, at han ligesom en stribe eksperter på forebyggelsesområdet mener, at ministeren skal have fat endnu flere kontante tobaksrestriktioner, hvis regeringen skal nå målet om en røgfri generation i 2030.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00