DF: Alle karakterer skal tælle med i gymnasie-snittet

GYMNASIET: Adgangskravet til gymnasiet skal beregnes ud fra alle grundskolekaraktererne og ikke blot et gennemsnit af dansk- og matematikkaraktererne, som regeringen har lagt op til. Det mener Dansk Folkeparti. Venstre er ikke afvisende over for ideen.

Alle karakterne fra grundskolen skal tælle med i adgangskravet til gymnasiet, mener Dansk Folkeparti.
Alle karakterne fra grundskolen skal tælle med i adgangskravet til gymnasiet, mener Dansk Folkeparti.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Står det til Dansk Folkeparti, skal eleverne fremover have et karaktergennemsnit på 6 for at blive lukket ind på gymnasiet.

Men det skal ikke kun være afgangsprøvekaraktererne i henholdsvis mundtlig og skriftlig dansk og matematik, som snittet skal udregnes ud fra.

Alle karakter fra afgangsprøven skal derimod tælle med, mener gymnasieordfører Marie Krarup.

“Vi vil have de bedste humanister og matematikere på gymnasiet, og man kan godt have nogle stærke sider, som ikke alene er koblet op på dansk og matematik. Derfor har vi brug for en mere nuanceret bedømmelse af de unge mennesker, og jeg kan ikke se begrundelsen for, at det kun er dansk- og matematikkarakterne, som skal tælle med i snittet,” siger Marie Krarup.

Hvis man skal på gymnasiet, skal man have en stor boglig viden og interesse. Det skal man ikke, når man skal på en erhvervsuddannelse, og derfor er det kun rimeligt at kræve, de skal have bestået dansk og matematik.

Marie Krarup (DF)
Gymnasieordfører

Forskel på gymnasiet og eud
Alle folkeskoleelever skal i 9. klasse aflægge syv bundne prøver samt to prøver, der findes ved udtræk. Derudover kan eleverne aflægge prøve i en række frivillige valgfag.

Regeringen har dog kun lagt op til, at det er dansk- og matematikkarakterne, der skal tælle med i karaktergennemsnittet. Det er nemlig den måde, man udregner det nye adgangskrav til erhvervsuddannelserne på.

Og regeringspartierne holder sammen med SF fast i, at karakterkravet til gymnasiet også skal ligge på 02 som til erhvervsuddannelserne.

Men Dansk Folkepartis gymnasieordfører mener ikke, man hverken kan eller skal sammenligne de to ungdomsuddannelser.

“Hvis man skal på gymnasiet, skal man have en stor boglig viden og interesse. Det skal man ikke, når man skal på en erhvervsuddannelse, og derfor er det kun rimeligt at kræve, de skal have bestået dansk og matematik. Men det er fint, hvis man også har akademiske færdigheder, hvis man vil være håndværker. Og det vil omvendt ikke gøre noget, hvis man som gymnasieelev er super praktisk,” understreger hun.

Marie Krarup frygter samtidig, at 9. og 10. klasseseleverne vil begynde at sjofle de andre prøvefag, hvis ikke de tæller med i karaktersnittet.

“Det vil ikke være særlig sjovt at undervise i historie, tysk eller samfundsfag i folkeskolen, hvis de karakterer ikke tæller med,” siger hun.

Lunken V-modtagelse
Meldingen kommer, få dage efter at gymnasieforhandlingerne for alvor er gået i gang i Undervisningsministeriet. En af hovedknasterne bliver adgangskravet, hvor partierne som bekendt står benhårdt over for hinanden.

Hverken Marie Krarup eller Undervisningsministeriet har dog tal på, hvor mange som vil blive udelukket fra gymnasiet, hvis Dansk Folkepartis nye karakterkrav bliver ført ud i livet.

Beregninger fra tænketanken DEA viste dog sidste år, at et karaktergennemsnit på 6 i dansk og matematik ville udelukke næsten hver tredje fra det almene gymnasium og langt flere både hhx og htx. På hf ville det udelukke godt tre ud af fire.

Dansk Folkepartis karakter-ønske får dog en noget lunken, men ikke helt afvisende modtagelse fra Venstre, der som minimum kræver et karaktergennemsnit på 4 for at blive optaget på gymnasiet.

“Vores udgangspunkt er et gennemsnit i dansk og matematik, da det er der, vi kan se nogle klare ulemper, hvis eleverne har et snit på under 4 fra grundskolen. Men vi bliver nødt til at se på, hvordan den samlede optagelsespakke bliver, før vi kan tage endelig stilling til det,” siger uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringsordførerne på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

0:000:00