DF vil tvinge skoler til at servere svinekød

SERVERET: Dansk Folkeparti vil ved lov kræve, at der serveres svinekød mindst én gang om ugen på folkeskoler og i daginstitutioner. Partiet vil også forbyde halalslagtet kød på børnetallerkenerne.

En god frikadelle er lavet af svin, mener man i DF, der vil indføre lovkrav om svinekød i de danske daginstitutioner og folkeskoler. 
En god frikadelle er lavet af svin, mener man i DF, der vil indføre lovkrav om svinekød i de danske daginstitutioner og folkeskoler. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der skal svin på gaflen mindst én gang om ugen i de danske børnehaver, vuggestuer og folkeskoler.

Sådan lyder det fra folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth (DF), der også vil forbyde halalslagtet kød i institutionerne.

”Man skal lave en slags svinekødsrationering, så der skal serveres svinekød mindst én gang om ugen. Vi skal simpelthen have noget lovgivning, der tilsiger, at man skal have en menu, som også tilgodeser danskere både på skoler og i daginstitutioner,” siger Kenneth Kristensen Berth (DF).

Udmeldingen kommer efter, at man på Herstedvester Skole i Albertslund ifølge Kenneth Kristensen Berth er holdt op med at servere svin, fordi en stor del af eleverne er muslimer.

Det har gjort efterspørgslen på svinekød så lille, at skolen har besluttet at ændre menuen. Det har han gjort undervisningsminister Merete Riisager (LA) opmærksom på i et §20-spørgsmål

Kenneth Kristensen Berth vil nu gennem lovgivning undgå, at lignende sker andre steder: 

”Ellers ender vi med, at vi får alle de her fjollede begrundelser om, at det af praktiske årsager ikke er så nemt at servere svinekød, og at det er nemmere at bruge kyllingekød til frikadellerne,” siger han og fortsætter:

”Det er ikke sådan, det bør være i et kristent samfund. De madtraditioner, som vi har haft i århundreder, skal fastholdes - også selvom der er kommet mennesker her til landet, der ikke har lyst til at spise svinekød.”

Er svin mere kristent end kylling?

“Jeg ved ikke, om det er mere kristent. Men det er i hvert fald lige så dansk, som kylling er. Det er en del af vores historie og den traditionelle danske kost. Det er simpelthen ikke acceptabelt, at vi skal til at lave frikadellerne af kyllingekød." 

Vil forbyde halal
Sammen med ønsket om et lovkrav om svinekød i de offentlige institutioner lufter Kenneth Kristensen Berth tanker om et forbud mod at servere halalkød. 

“Jeg har svært ved at forstå, hvorfor der skal være halalslagtet mad i daginstitutionerne. Der er jo altid mulighed for at spise noget andet." 

Hører jeg dig foreslå et forbud?

“Ja, det ville være en udmærket idé. Man skal bestemt overveje, om man skal forbyde det. Vi har et ønske om at forbyde halalslagtning i Danmark, og hvis det blev forbudt, ville det kun være importeret kød, man kunne få. Og der ved vi jo ikke, hvilke forhold det er slagtet under," siger han. 

S og V afviser
DF's ønske om svine-lov og halal-forbud skydes imidlertid ned af både Socialdemokratiet og Venstre, der begge nægter at pille ved det kommunale selvstyre. 

”Det er ikke noget, vi skal blande os i på Christiansborg," lyder det fra undervisningsordfører i Venstre Anni Matthiesen.

”Jeg tror ikke på, at man skal detailstyre på Christiansborg, hvordan man har det ude i kommunerne," lyder det lignende svar fra Annette Lind (S). 

Men Anni Matthiesen er ligesom Kenneth Kristensen Berth oprørt over, at de har valgt ikke at servere svinekød i Albertslund: 

"Det er grotesk, at man som leder af en daginstitution træffer en beslutning om ikke at servere svinekød. Det er dybt godnat. Vi bor i Danmark, og det hører med til de danske madtraditioner at spise svinekød," siger hun. 

"Det er muslimbashing"
Alternativets undervisningsordfører, Carolina Magdalene Maier, er ikke overraskende kraftig modstander af DF-forslaget. 

“Det er muslimbashing, som vi har set det før fra DF. Det er så forkasteligt. Dansk Folkeparti skulle tage at stille nogle forslag, der reelt er til gavn for det danske samfund," siger hun og fortsætter:

“Institutionerne må selv finde ud af, hvad det er for noget mad, de serverer. Det skal vi altså ikke blande os i politisk. Hvis der er en institution, der vurderer, at det er fornuftigt at servere halalslagtet kød, så skal de gøre det." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Kommende generalkonsul, Flensborg (1/3-2014), afgående MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, socialordfører, turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00